Obavijesti Video Pretražite Navigacija
nova prijetnja

Opasan virus ubrzano se širi, stižu ozbiljna upozorenja na novu epidemiju: "Rizik je velik za cijeli svijet"

Ilustracija
Ilustracija Foto: Getty Images
WHO upozorava da bi se boginje mogle ponovno proširiti svijetom.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) proglasila je uzbunu zbog epidemije majmunskih boginja koja bi se mogla proširiti svijetom.

Kako je objavljeno, zabilježeno je više od 13 tisuća sumnjivih slučajeva i više od 600 smrti povezanih s bolešću u Kongu od siječnja do sredine studenog ove godine.

"Epidemija predstavlja rizik za ljude u DR Kongu, susjednim zemljama i diljem svijeta", rekla je stručnjakinja WHO-a Rosamund Lewis.

Pročitajte i ovo Ilustracija Nezapamćena tragedija UZNEMIRUJUĆE Užas u Slavoniji - lift ubio staricu, svjedoci nesreće za DNEVNIK.hr: "U šoku smo"

Zbog brojnih graničnih prijelaza između Konga i susjednih zemalja dolazi do regionalnog širenja virusne bolesti

Mpox virusi prenose se bliskim fizičkim kontaktom. Tijekom globalne epidemije koja je započela 2022. virus se uglavnom širio spolnim kontaktom

Najuočljiviji simptom bolesti su mjehurići i bradavice na koži. Mogu zahvatiti lice, dlanove i tabane, prepone, genitalne i analne dijelove tijela.

Bolest obično započinje temperaturom, glavoboljom, bolovima u mišićima i osjećajem iscrpljenosti, nerijetko uz bolove u leđima. Nekoliko dana od pojave vrućice dolazi do razvoja osipa. U teškim slučajevima mpox se povezuje sa sekundarnim bakterijskim infekcijama i može se proširiti na pluća, oči, mozak i srce, piše DW.

Stopa smrtnosti od boginja kreće se između 0,1 % i 10 % slučajeva.

Pročitajte i ovo Njemačka vojska pripreme za rat Njemačka povukla drastičan potez zbog Putinovih prijetnji! "Spremamo se na najgore"

Virus majmunskih boginja naglo se proširio u trećoj godini pandemije koronavirusa. Svjetska zdravstvena organizacija objavila je u svibnju da majmunske boginje više nisu "globalna zdravstvena opasnost", prekinuta je gotovo jednogodišnja uzbuna zbog virusne bolesti čiji su slučajevi potvrđeni u više od stotinu zemalja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene