Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Neobjašnjiv slučaj

Gotovo 800 oboljelih u Njemačkoj nakon posjeta festivalu: "Ne znamo točno koji je izvor"

Proljetni festiva u Stuttgartu
Proljetni festiva u Stuttgartu Foto: Afp
Nakon Proljetnog festivala u Stuttgartu na stotine ljudi prijavilo je tegobe poput mučnine, povraćanja i proljeva. U tri slučaja zabilježen je norovirus, ali vlasti još uvijek nisu utvrdile kako se on proširio među posjetiteljima.

Neobjašnjiva zaraza proširila se Stuttgartom i regijom Baden-Wurttemberg u Njemačkoj. Zaraženo je najmanje 778 osoba, a norovirus je otkriven u tri slučaja. Svi zaraženi posjetili su Proljetni festival u Stuttgartu tijekom prošlog vikenda nakon čega su imali simptome virusa poput povraćanja, mučnine i proljeva.

"Ne znamo točno koji je izvor zaraze", rekao je zamjenik šefa Odjela za zdravstvo Stuttgarta Martin Priwitzer.

Pročitajte i ovo Dmitrij Medvedev Tenzije Medvedev upozorio SAD: "Dogodilo se neočekivano, na to se mora odgovoriti"

Većina ih je bila na festivalu u subotu, a njemačko ministarstvo zdravstva objavilo je kako smatra da se prijenos virusa dogodio sa čovjeka na čovjeka te je sumnja da se virus proširio putem hrane poslužene u Göckelesmaieru otklonjena.

"Kontrola hrane i zdravstvena služba bili su na licu mjesta odmah nakon što su stigle prve dojave kako bi provjerili higijenu i uzeli uzorke hrane. Trenutačno primarno želimo obuzdati izbijanje i locirati izvor zaraze", rekao je glasnogovornik šatora Göckelesmaiera za SWR.

Velik broj neprijavljenih slučajeva

Pregledani su djelatnici festivalskog šatora sa i bez simptoma. Jedanaest zaposlenika bez simptoma već je imalo negativan nalaz, dok je osam zaposlenika sa simptomima testirano, ali za sada bez rezultata.

Pročitajte i ovo Kolona vozila na A1 Nesreće i radovi Na autocesti kod Kutine izgorio auto: Ogromne gužve na autocesti A1 prema moru

Smatra se kako postoji i velik broj neprijavljenih slučajeva među oboljelima jer se infekcija prenosi unutar obitelji.

"Svi rezultati testiranja na norovirus su negativni, kako iz uzoraka briseva tako i iz hrane koju je testirao zdravstveni odjel. Rezultati mikrobioloških uzoraka slijede krajem tjedna. Ono što je sigurno jest da nije došlo do prijenosa norovirusa putem hrane koju je testirao zdravstveni odjel”, stoji u priopćenju gradskog ureda Stuttgarta.

Pročitajte i ovo Avion Boeing Jedan u nizu Novi incident na letu: Zbog bizarnog incidenta 176 putnika vraćeno u New York

Grad savjetuje oboljelima da kontaktiraju odjel za zdravstvo i svog obiteljskog liječnika, a oboljelima da se pridržavaju preporučenih higijenskih mjera kako bi spriječili daljnje širenje zaraze.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene