Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nastavak razgovora

Bartulica postavio uvjete za podršku Vladi: Što ako Plenković na to ne pristane? "To je pitanje za njega..."

Stjepo Bartulica
Stjepo Bartulica Foto: Damjan Tadic/Cropix
Dan nakon što su HDZ i Domovinski pokret (DP) objavili da su postigli dogovor o formiranju parlamentarne većine DP-ov Stjepo Bartulica objavio je svoje uvjete za podršku Andreju Plenkoviću.

Stjepo Bartulica iz Domovinskog pokreta najavio je kako će tražiti da nekoliko stavki uđe u koalicijski sporazum između HDZ-a i Domovinskog pokreta.

Istaknuo je da će predsjednik HDZ-a Andrej Plenković dobiti potrebne potpise, ali se moraju definirati konkretne stvari.

"Od početka sam stava da Domovinski pokret treba preuzeti odgovornost. Pregovore s HDZ-om sam podržavao i drago mi je što je postignut dogovor. Pupovac više neće krojiti politiku u Hrvatskoj. Sada ulazimo u fazu gdje će se formirati sadržaj", istaknuo je Bartulica na konferenciji za medije u Hrvatskom saboru.

"Prvo, ono što vidimo već duže vrijeme neće se nastaviti. Svaki sadržaj koji upućuje na rodnu ideologiju nestat će - to je jedna od stvari koje birači žele. Jasno i glasno, ova politika dosad će se promijeniti i nećemo slijepo provoditi ono što se nameće izvana. Drugo, imamo situaciju s dolaskom velikog broja stranih radnika i lakše se dobiva dozvola za radnika iz Azije nego što naši ljudi iz Južne Amerike dobiju putovnicu. Tražit ćemo otvaranje konzularnih ureda u Južnoj Americi", najavio je Bartulica.

Pročitajte i ovo Milanović i Plenković Parlamentarni izbori 2024. Milanović objavio kada će dati mandat Plenkoviću, napravili potez bez presedana pa se predomislili

Dodao je i da će inzistirati na tome da se raščisti i koliko je potrošeno novca u vrijeme COVID-19 te nastavio: "Što se tiče kulturne politike, tražit ću da se u Zagrebu osnuje muzej koji će biti posvećen žrtvama komunističkog terora."

"Za mene je sadržaj bitniji od forme. Dobili smo dogovor tko će činiti većinu i sad trebamo dogovore na što", kazao je Bartulica.

Što ako Plenković ne pristane na njegove uvjete, pitali su novinari Bartulicu, a on odvratio da je to pitanje za Plenkovića i dodao: "Demokršćanski HDZ ne bi se trebao protiviti ovim zahtjevima."

Kazao je da je dao potpis za Plenkovića kao mandatara, ali da će o ovome ovisiti podrška Vladi.

Pročitajte i ovo Domovinski pokret Borba za Hrvatsku, kažu Domovinski pokret ima pet ključnih ciljeva

Komentirao je i Hrvoja Šimičevića, jednog od najboljih hrvatskih novinara, koji je i nedavno dobio nagradu Hrvatskog novinarskog društva (HND), između ostalog, i za istraživačko novinarstvo, a koji radi u Novostima, čije financiranje DP želi ukinuti.

"Čestitam mu na nagradi, očito je dobar novinar i sigurno će uspjeti u tržišnoj utakmici, ne trebaju mu doznake iz Vlade. Porezni obveznici nisu to dužni financirati", rekao je Bartulica i ustvrdio da on nije medijski cenzor.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene