Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Burne reakcije

Pljušte reakcije na odluku Ustavnog suda o Milanoviću: "Ovo je državni udar!"; "Oni izazivaju kaos u državi!"

Peđa Grbin i Zoran Milanović
Peđa Grbin i Zoran Milanović Foto: Goran Mehkek/Cropix
Brojni hrvatski političari reagirali su na odluku Ustavnog suda da Zoran Milanović ne može biti mandatar niti premijer, čak i ako podnese ostavku na mjesto predsjednika Republike.

Ustavni sud objavio je da predsjednik Republike Zoran Milanović ne može biti mandatar niti premijer, čak i ako podnese ostavku na svoju dužnost.

Nakon toga društvene mreže su se užarile, a reakcije pljušte sa svih strana. 

"Državni udar! Ti ćeš poništiti volju saborskih zastupnika koje su izabrali svi građani? Ti si iznad 4.000.000 ljudi? Nisi! Sram te bilo!" napisao je Krešo Beljak, čelnik HSS-a.

Pročitajte i ovo Fred Matić SDP Fred Matić o odluci Ustavnog suda: "Sjetim se vukovarskog pakla, krvi i smrti"

Bivši saborski zastupnik Gordan Maras napisao je kako je Ustavni sud dno dna.  

"Ustavni sud je dno dna. Preko pola milijuna građana je glasalo za to da Zoran Milanović bude mandatar. Ustavni sud ovo nije rekao prije izbora i utjecali su na izbornu volju građana, odnosno oduzeli su im pravo izbora. Ovo nije upisano nigdje u Ustavu i nema veze sa pameću, oni se direktno miješaju u izbor nove hrvatske Vlade. Sve ovo im je bilo poznato i ranije, ali su šutjeti.

Sramota me u kakvoj državi živim. Pozovite građane pred Ustavni sud da im kažemo što mislimo o njima. Svete se Milanoviću zbog toga što ih je htio ukinuti. I treba ih ukinuti! Prvo su utjecali na kampanju, a sada žele utjecati i na to tko će biti mandatar", napisao je Maras na Facebooku.

Pročitajte i ovo Zoran Milanović Nakon upozorenja Ustavnog suda Milanović: "Ovo je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati!"

Svoj stav podijelila je i bivša premijerka Jadranka Kosor u nizu objava na X-u. "Nedopustivo", "Ustavni sud izaziva kaos u državi", bile su prve reakcije Kosor. 

 Reagirali su i iz Foruma mladih SDP-a te se obrušili na Šeparovića optuživši ga da djeluje u interesu HDZ-a i Plenkovića.

Pročitajte i ovo Andrej Abramović, Lovorka Kušan i Goran Selanec Istaknuli manjkavosti Troje sudaca protiv odluke o Milanoviću: "Ovo je prijetnja novom Saboru da paze što rade"

Bivša ministrica graditeljstva Anka Mrak Taritaš na svom Facebook profilu napisala je "Šeparović upravo najavio ukidanje odluke 76 zastupnika o tome tko je mandatar za sastavljanje Vlade jer on to može kao čuvar Ustava. A tko čuva Ustav od Šeparovića? Kad HDZ ne može sastaviti Vladu, stiže Ustavni sud upomoć. Eto i najave HDZ-ovog trećeg mandata".

"Državni udar! Ti ćeš poništiti volju saborskih zastupnika koje su izabrali svi građani? Ti si iznad 4.000.000 ljudi? Nisi! Sram te bilo", napisao je Krešo Beljak.

Svoje mišljenje na društvenoj mreži podijelila je i Dalija Orešković koja je u novom sazivu Sabora izabrana na lista koalicije predvođene SDP-om.

"Može li Ustavni sud ići kontra Ustava i izborne volje građana? Može, ali samo ako mu dopustimo. Ovaj čin je dokaz da je i Ustavni sud jedna u nizu otetih institucija, instrumentaliziranih za dnevnopolitičke potrebe HDZ-a.

Andrej Plenković i HDZ mogu do većine za sastavljanje vlasti samo kupovinom i zlouporabom institucija koje imaju pod svojom kontrolom.

Ovo je crta razgraničenja. Svako svrstavanje na njihovu stranu, čin je protiv pravnog poretka i interesa Republike Hrvatske.

Ovo je taj rub provalije na koji čitavo vrijeme upozoravam. Nema uzmicanja. Nema popuštanja. Pozivam sve građane da stanu u obranu vlastite države od političkih nasrtaja koruptivne bande, a sve dojučerašnje "oporbene" zastupnike i grupacije da se što prije izjasne. Formiranje ne-HDZ-ove vlasti ovog trena je prioritet nad svim drugim pitanjima, ili nas više kao države nema", napisala je Orešković.

Pročitajte i ovo Screenshot U policijskoj postaji Šokantno otkriće: Brat osumnjičenog za ubojstvo male Danke nije umro prirodnom smrću?

Ministar u Vladi Zorana Milanovića, Željko Jovanović također se oglasio "Tko ovo ne razumije ? Zar misle da im one crne mantije daju moć iznad naroda?! Ustavni sud najavio državni udar i poništenje volje naroda, ako nije po ukusu HDZ-a. Ljudi moji, pa je li to moguće".

Pročitajte i ovo Miroslav Šeparović Najavio konferenciju za medije Milanović šefu Ustavnog suda odgovorio fotografijom: "Pogledajte kako HDZ donosi odluke tzv. Ustavnog suda"

"USUD = HDZ! Ne dopuštaju običnom građaninu da bude mandatar. Po kojem to čl. Ustava? Ne znaju odgovor jer tog članka nema. Hitno anti-HDZ vladu, svi se ujediniti kontra ovih kriminalaca, provesti hitne reforme koje će osigurati poštene izbore nakon toga. Ili HDZ ili Hrvatska", napisala je Marijana Puljak te dodala kako je ovo znak da je u redovima HDZ-a zavladala panika.

Svoje mišljenje fotografijom podijelila je i službena stranica SDP-a. Na njoj se nalazi Miroslav Šeparović u ulozi lika iz popularnog filma Matrix.

Oglasio se Vedran Đulabić, profesor s zagrebačkog Pravnog fakulteta. On je istaknuo kako je ovakvo ponašanje Ustavnog suda nečuveno.

Pročitajte i ovo Ivan Malenica Odluka Ustavnog suda Ministar Malenica: "Milanović je kršio Ustav. On i njegovi jataci ne žele prihvatiti poraz"

Svoje mišljenje o Ustavnom sudu podijelio je i zamjenik gradonačelnika Splita Ivice Puljka, Bojan Ivošević.

"Započela je montaža čelične konstrukcije na pješačkom nathodniku na Mejašima. Nadam se da Ustavni sud nema ništa protiv, jer kako su počeli širiti svoje ovlasti", napisao je.

Na konferenciji za medije Miroslava Šeparovića i Ustavni sud oštro je kritizirao predsjednika SDP-a Peđa Grbin

"Koliko god smo sramotno priopćenje od prije mjesec dana poštivali, sad mi je žao. Ovo je sramota, ovo je sramota i za riječ državni udar. Popišali su se na sve nas i na odluku građana, bez obzira za koga su glasali. Jer oni to mogu", oštro je komentirao Grbin i dodao da vjeruje da bi Ustavni sud, da su rezultati izbora bili drugačiji, oni bili spremni poništiti i izbore", tvrdi Grbin.

Pročitajte i ovo Sandra Benčić na konferenciji za medije Nakon upozorenja Ustavnog suda Benčić: "Do kada vrijedi zabrana Milanoviću? Zauvijek?"

S Grbinom se složila i politička tajnica SDP-a Mirela Ahmetović.

"Plenković za ručicu vodi i glavne državne odvjetnike, pa što ne bi i predsjedniku Ustavnog suda naložio da kaže kako Milanović ne smije biti mandatar. Toliko o "čuvanju" Ustava. Ovakav Ustavni sud treba samo HDZ-u. I odlično za njih odrađuje posao", kazala je.

"Nakon ovog pripćenjem Ustavnog suda mogu samo zaključiti da je u HDZu velika panika. Jedino što me se dojmilo je Šeparovićeva rečenica da oni ustraju na svojoj odluci pa makar ih zatvorili, dakle treba ih zatvoriti", napisao je bivši gradonačelnik Rijeke Vojko Obresnel.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene