Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kolektivni ugovor

Propao dogovor: Zaposlenici u slunjskom vrtiću kreću u štrajk

Ilustracija
Ilustracija Foto: Getty Images
Sindikat je rekao da je Grad Slunj jednostranom odlukom u procesu mirenja odbio potpisati koletkivni ugovor za zaposlenike vrtića te da će u ponedjeljak početi štrajk.

Sindikat obrazovanja, medija i kulture Hrvatske izvijestio je u četvrtak da je Grad Slunj jednostranom odlukom u procesu mirenja odbio potpisati kolektivni ugovor za zaposlene u vrtiću i da su pokrenute zakonske radnje za štrajk koji počinje u ponedjeljak.

Predsjednica Sindikata Božica Žilić je navela da se to odlučilo u dogovoru sa članstvom i da su uvjeti za početak štrajka stvoreni nakon provedenog referenduma. Najavljuje da će štrajk trajati do postizanja dogovora s Gradom, a za štrajkanja će se provoditi samo nužni poslovi – njega, skrb, prehrana i zdravstvena njega djece.

"Sve smo napravili po proceduri, na potezu je Grad Slunj", poručila je Žilić.

Pročitajte i ovo Spacio čovjeka iz potpoljenog podvožnjaka Herojski pothvat! Utrčao u vodu da spasi čovjeka koji je zapeo u poplavljenom podvožnjaku: "Bio je u šoku, nije reagirao, a brzo se dizala razina vode"

Kaže da se u procesu mirenja pregovaralo kolektivno, a na četvrtom sastanku trebao se dogovoriti datum potpisivanja kolektivnog ugovora čiji je nacrt bio usuglašen. U tom nacrtu, dodala je, bitno je usklađivanje plaća zaposlenika vrtića s plaćama u osnovnom školstvu.

"Čak smo i pristali na to da se podignu koeficijenti za djelatnike u vrtiću bez da se plaće u potpunosti usklade s plaćama u osnovnom školstvu, pod uvjetom da se potpiše kolektivni ugovor i da se na jesen nastave pregovori radi dostizanja te razlike. Po tom dogovoru bi koeficijenti radnika vrtića zaostajali za školskima deset do 20 posto", rekla je Žilić.

Navela je i da bi to bio prvi kolektivni ugovor za vrtić i da bi po njemu najniža plaća djelatnika u vrtiću iznosila 1.100 eura bruto, a za odgojno-obrazovne radnike 1.900 eura bruto.

Pročitajte i ovo Zoran Vujasin, odvjetnik Almina Đape i Josipa Krajinović, reporterka Dnevnika Nove TV Za Dnevnik Nove TV Odvjetnik bivšeg dekana Geodetskog fakulteta tvrdi: "Ovo je medijska haranga, nema velikog kriminala"

Grad Slunj je 20. travnja objavio priopćenje gradonačelnice Mirjane Puškarić u kojemu se navodi da je djelatnicima ustanova i udruga koje se financiraju iz gradskog proračuna lani porasla osnovica plaće za 10 posto, a da je početkom ove uslijedilo dodatno povećanje osnovice plaće za još toliko te da se predviđa dodatno povećanje plaća od četiri do 15 posto, ovisno o radnom mjestu.

"Predviđa se povećanje koeficijenata zaposlenih u vrtiću sukladno traženju Sindikata. Za neka radna mjesta predviđeni su veći koeficijenti od traženih", navela je tada gradonačelnica.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene