Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Žalit će se

Italija kaznila Amazon: "Kupcima ograničava slobodu izbora"

Online kupovina
Online kupovina Foto: Getty Images
Talijanski regulator izrekao je podružnicama američkog Amazona kazne od ukupno 10 milijuna eura zbog ograničavanja slobode potrošača u elektronskoj kupovini. Amazon je najavio žalbu.

Talijanski regulator izrekao je u srijedu podružnicama američkog diva Amazona novčane kazne od ukupno 10 milijuna eura zbog ograničavanja slobode potrošača u elektronskoj kupovini.

Amazon je "značajno ograničio slobodu izbora potrošača" zadanom opcijom "Predbilježi se i uštedi" pri kupnji široke palete proizvoda, utvrdili su regulatori, izrekavši kazne Amazon Services Europe sa sjedištem u Luksemburgu, i Amazon EU.

Pročitajte i ovo Užasne vrućine na Filipinima - 2 zatvoreno 6700 škola na Filipinima Ljudi od vrućine ne mogu disati, temperature idu do 47 stupnjeva: "Idućih dana bit će još gore"

Takve postavke povećale su šanse da će se potrošači, umjesto za jednokratnu, odlučiti za višekratnu kupnju u točno određenim vremenskim razdobljima, objasnili su.

"Označena opcija opetovane kupnje potiče osobu da periodički kupuje proizvode i ako joj zapravo nisu potrebni i time joj ograničava slobodu izbora", stoji u priopćenju talijanskog regulatora.

Pročitajte i ovo Autobus Prometa u Splitu Najgora opcija za građane Splitski Promet upozorio gradove i općine: "Ukinut ćemo autobusne linije"

Amazon je najavio žalbu

"Kupci svaki dan profitiraju na programu 'Predbilježi se i uštedi', štedeći novac i vrijeme na redovnim isporukama artikala koje rutinski koriste", navodi američka kompanija u priopćenju poslanom elektronskom poštom.

Opcija "Registriraj se i uštedi' kupcima omogućuje da se predbilježe na isporuku svakodnevnih potrepština u redovnim vremenskim razmacima, uz dodatni popust na cijenu kupnje pojedinačnih proizvoda, i dosad je u Italiji omogućila uštede u ukupnom iznosu većem od 40 milijuna eura, tvrde u Amazonu.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene