Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Simulacija potresa

Područje od Splita do Zadra potresnije nego što se mislilo: "Dobili smo rezultate koje ni mi nismo očekivali"

Aktualno Galerija Snježana Markušić, PMF Snježana Markušić, PMF Foto: DNEVNIK.hr Simulacija potresa - 1 Simulacija potresa - 1 Foto: DNEVNIK.hr Simulacija potresa - 2 Simulacija potresa - 2 Foto: DNEVNIK.hr Simulacija potresa - 3 Simulacija potresa - 3 Foto: DNEVNIK.hr +1 Simulacija potresa - 4 Galerija 1/6 >>
Površinski slojevi zemlje na potezu od Zadra do Dubrovnika trusniji su nego što se mislilo. Pokazali su to rezultati projekta Kronos, koji je za cilj imao istražiti seizmičnost sjeverne i središnje Dalmacije i odrediti lokacije aktivnih rasjeda.

Postavljeno je dvanaest privremenih seizmoloških postaja te 14 akceleratora, koji bilježe umjereno jake i jake potrese na malim udaljenostima. Konačan cilj je mapiranje opasnih područja kako bi se pridonijelo procjeni potresne opasnosti. Napravljena je i simulacija makarskog potresa iz 1962. godine.

"Ono što smo vidjeli kako bi potresna gibanja utjecala na oštećenja koja bi se dogodila danas, kako bi utjecalo na građevine, novo sagrađene.  Dobro bi se treslo...", kazao je Josip Stipčević  PMF-a.

Pročitajte i ovo Ilustracija Škola pod opsadom Uhićena tinejdžerica: Nožem izbola tri osobe u srednjoj školi

"U Sinju ima područja koja se na 10 metara dramatično se razlikuju. Na području Sinja smo izvršili više od 100 mjerenja i napravili mirkozonacijske karte i dobili smo rezultate koje ni mi nismo očekivali. Kolika je heterogenost područja koje smo smatrali platoom više ili manje homogenim", kazala je Snježana Markušić s PMF-a za Vijesti Nove TV.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene