Obavijesti Video Pretražite Navigacija
utrka za sastavljanje vlade

Penava uputio poruku Plenkoviću: "To je izigravanje naših stavova, upozoravam ga..."

Aktualno Galerija Ivan Penava i Andrej Plenković Ivan Penava i Andrej Plenković Foto: Vlado Kos / CROPIX Mario Radić, Domovinski pokret Mario Radić, Domovinski pokret Foto: Vlado Kos/Cropix Josip Dabro, izabrani saborski zastupnik Domovinskog pokreta/glavni tajnik DP-a Josip Dabro, izabrani saborski zastupnik Domovinskog pokreta/glavni tajnik DP-a Foto: DNEVNIK.hr Tomo Medved, HDZ Tomo Medved, HDZ Foto: Dnevnik Nove TV +13 Ivan Anušić, HDZ Galerija 1/18 >>
Šesti je dan nakon parlamentarnih izbora, a utrka za sastavljanje Vlade mogla bi uskoro početi dobivati konkretne obrise. U utorak su, naime, počeli i formalni pregovori. No dalek je još put do 76 ruku.

  

  • šesti je dan nakon izbora

  • još uvijek se ne zna tko će oformiti većinu

  • da bi se formirala većina, potrebno je imati 76 ruku

  • Možemo! poziva sve na formiranje parlamentarne većine bez HDZ-a 

  • posljednji je dan za predaju lista za izbor zastupnika u Europski parlament

  • objavljena prva najava za kandidaturu na predsjedničkim izborima - Mislav Kolakušić

  • Oglasio se Milorad Pupovac
  • DP na pregovorima s SDP-om i Mostom   

 

Tijek događaja: 

21:40 Mostov Božo Petrov potvrdio je da je Marin Miletić na 12. mjestu njihove liste za EU parlament no nije htio komentirati današnja nagađanja da su Marija Selak Raspudić i Nino Raspudić zbog toga napustili stranku.

"O toj temi ćemo sutra. Ne znam što vam nije jasno. Sada neću ništa govoriti. Imamo zakazanu konferenciju sutra", rekao je Petrov. Više o mogućem raskolu u Mostu čitajte >>OVDJE

Ivan Penava predao liste za EU parlament Most predao liste za EU parlament Foto: Neva Zganec/Pixsell

21:10 Domovinski pokret predao je liste za EU Parlament pri čemu je Ivan Penava naglasio da se nada da će postati prvu puta europarlamentarna stranka, predvođeni kandidatom Stjepom Bartulicom. 

Upitan o ishodima današnjih razgovora s SDP-om i Mostom, Penava je rekao da su razgovori bili vrlo dobri. "Ovo je prvi krug, razgovori su bili kolegijalni, uljudni i razumni oko nekih mogućih razvoja situacija, i dobri s obrizom na različitosti s SDP-om u raznim opcijama". Nagasio je da je cilj pronaći najopitmalniji put za dobrobit građana te da je to njihova obaveza prema biračima.

"Jasno smo komunicirali što nam je prihvatljivo, a što nije, o tome ovise daljnji razgovori, uvažavajući sve partnere, jer naši birači ne zaslužuju da od toga odustajemo. Bilo kakvo silovanje ili ucjene, podcjenjivanje i stavljanje nas u drugu klupu ne dolazi u obzir", rekao je.    

Upitan za komentar izjave Andreja Plenkovića koji je rekao kako po njemu SDSS i DP mogu podržavati većinu, Penava je rekao kako nije čuo, ali bi vratio Plenkoviću tu njegovu izjavu. "To je izigravanje naših stavova i tko krene tim putem ja ga upozoravam da taj put nije dobar. Upozoravam na vrijeme i Plenkovića i stranku kojoj sam nekada pripadao, jer kad se pređe neka crta, ja se nadam da su te lekcije naučene i ako tako ne bude, imat ćemo neke druge scenarije", otvoreno je rekao predsjednik DP-a.

Pročitajte i ovo Tonino Picula, zastupnik u EU parlamentu Kriva taktika Picula otvoreno o Milanovićevoj sudbini: "Potrebna je promjena na Pantovčaku"

"Vladu sastavljaju pobjednici, a ne gubitnici"

19:30 Liste za EU parlament predao je i HDZ. Njihov nositelj Andrej Plenković ponovio je da će lista biti pobjednička. Rekao je i da se čuo danas s predstavnicima Domovinskog pokreta te da će sutra nastaviti razgovore.

"U poziciji smo kao relativni pobjednik da po treći put pristupimo sastavljanju parlamentarne većine. To ćemo, uvjeren sam, učiniti i onda brzo slijedi formiranje Vlade. Moramo što prije završiti političke pregovore i prionuti poslu", rekao je.

Ivan Penava predao liste za EU parlament Andrej Plenković predaje liste HDZ-a za EU parlament Foto: Tomislav Kristo/Cropix

Na pitanje o raznim kombinacijama rekao je da su razgovarali i s predstavnicima liberalnih stranaka. "S ovima koji se a priori uvjeravaju da bi gubitnici trebali sastavljati većinu, izlišno je pomišljati na razgovore s njima. Vladu sastavljaju pobjednici, ne gubitnici", naglasio je i dodao da on misli da je moguće da i DP i SDSS surađuju s njima

"Imali smo slične situcije u prethodnom mandatu. Ako postoji konsenzus programskih načela, onda se sve može dogovoriti". Rekao je i kako mu je ponekad i žao kolega iz opozicije. "Umjesto da su čestitali, koprcaju se u deluziji da će sastaviti Vladu. Neće", uvjeren je. 

Plenković je rekao da deratifikacija Istanbulske konvencije, što je jedan od uvjeta Domovinskog pokreta, nije realna. "Kad se govori o zaštiti žena i djece od nasilja u obitelji, to je važan instrument Vijeća Europe. Riješili smo tu dilemu rodne ideologije. Naše su pozicije jasne. Ta tema je što se nas tiče apsolvirana", rekao je Plenković.

Sastalo se predsjedništvo SDP-a 

18:50 "Donijeli smo dvije odluke" rekao je Peđa Grbin nakon sastanka predsjedništva stranke i nakon današnjih razgovara s DP-om. "Prva se tiče smjera pregovora nakon parlamentarnih izbora. Jednoglasno tražimo konstituiranje Sabora kako bismo stavili nadzor nad vladom".  

"Prioritet je konstituiranje Sabora, pregovori će potrajati, ne smijemo dopustiti da za to vrijeme ova vlada djeluje bez nadzora!", istaknuo je.

"Važno nam je da nakon konstituiranja Sabora donesemo odluke oko izbora Ivana Turudića i usvajanja Lex AP. Stanke koje su bile oporba trebaju donijeti odluke da to stavimo izvan snage", naglasio je Grbin. "Potrebno je sazvati Sabor odmah i nakon toga djelovati", rekao je.

"Druga odluka je da formiramo pregovarački odbor u kojem smo Marko Kričko i ja te ćemo u odbor dovesti i jednog ili dva predstavnika stranaka koje su s nama u kolaciji", kazao je.

Potvrdio je da su razgovarali sa svim strankama i da su se neke, poput Fokusa i IDS-a, već javno izjasnile da neće podržati HDZ. "Predstavili smo ove naše odluke svim strankama koje su bile ranije u opoziciji, a sada su saborske stranke".

Grbin je rekao i kako ne želi komentirati razgovore nekih stranaka s drugim političkim timom te dodao da će njihov pregovarački tim oformiti sutra ili preksutra, kada kreću i pregovori.

Upitan o rokovima za završetak pregovora, rekao da to mora biti što prije. "Ovo mora biti gotovo do 26. svibnja kako bi spriječili da Ivan Turudić postane GDO. Odluku o njegovom imenovanju moguće je staviti van snage", naglasio je.

Rekao je i da mu je neprihvatljivo da postoji Vlada bez ikakve kontrole i ikakvog nadzora, zbog čega je važno konstituirati Sabor. "Ova bi tehnička vlada već sutra mogla donijeti takon s pitaj boga kakvim posljedicama za hrvatske građane", naglasio je. Rekao je da je strpljiv. "Kad je netko osam godina stvarao okove kojima je zarobio Hrvatsku, nije ih moguće probiti u 24 sata, treba malo više strpljenja i znati koji ti je cilj. Kad stavimo van snage odluku od imenovanju GDO, ova će zemlja biti bolja", rekao i dodao kako nije problem tko će biti GDO jer je  "prazna stolica bolja od aktualnog GDO". 

Rekao je da Sabor može preuzeti veliku ulogu. "Vlada ne mora predlagati zakone, to može predlagati svaki zastupnik, a onda možda dođe i do sastavljanja Vlade. 

Nije htio reći nastupa li on iz pozicije mandatara, no upitan jesu li odustali od Milanovića, rekao je "Da. Treba biti svjestan realnosti". O tome tko će onda preuzeti ulogu mandatara rekao je kako ima i boljih, ima lošijih, ima prihvatljivijih i neprihvatljivijih. "Idemo vidjeti", zaključio je. 

Pročitajte i ovo Gordan Jandroković Za Dnevnik Nove TV Jandroković o uvjetima DP-a: "Tražit ćemo kreativna rješenja. Raskol u Mostu? Nisam iznenađen, puno je tu ega u malo prostora"           

18:45 Možemo! su predali kandidacijske za EU izbore, a Sandra Benčić uvjerena je da će i oni postati europarlamentarna stranka.

Prvi na listi Možemo! za Europski parlament je glasnogovornik i politički tajnik saborskog kluba stranke Gordan Bosanac koji se niz godina bavi europskim politikama, druga je saborska zastupnica Jelena Miloš, a treći aktivist i bivši novinar Vedran Horvat. Slijede Rada Borić, Urša Raukar-Gamulin, Marta Kiš, Jagoda Munić, Dušica Radojčić, Damir Bakić i Borna Lozo. Na dva posljednja mjesta su Nebojša Zelić i Ivana Kekin.

Tomislav Tomašević je podsjetio da su na nacionalnim izborima dobili više glasova od Mosta i gotovo kao Domovinski pokret.

"Za razliku od HDZ-a mi ne kalkuliramo. To što Andrej Plenković vodi HDZ-ovu listu za EU izbore je izraz slabosti i nesigurnosti”, poručio je Tomašević.

18:00 Nakon predaje liste za izbore za Europski parlament, čelnici centrističko-liberalne koalicije okupljene oko IDS-a osvrnuli su se na postizbornu kombinatoriku. 

"Ne dolazi u obzir da će IDS podržati većinu HDZ-a i DP-a", naglasio je čelnik IDS-a Dalibor Paus nakon pitanja o postizbornim pregovorima o sastavljanju većine i nove Vlade. "Mi ne možemo podržati desnu Vladu", dodao je. 

"Ako se slože, to je preko 80 ruku"

17:00 Prvi razgovori Domovinskog pokreta i SDP-a su završeni. U tijeku je online sjednica Predsjedništva stranke, a na Iblerovom trgu potom je predviđena izjava predsjednika stranke Peđe Grbina.

Govoreći o sastanku s DP-om, Mišel Jakšić je rekao kako još ništa nije dogovoreno, ali ni završeno. "Znam da se razgovara na više frontova i da se ide u konstruktivnom tonu. Nije dogovoren razlaz nakon prvog razgovora, ostala su i dalje otvorena vrata. Slagali se ideološki ili ne, u ovom trenu ima šanse konstituranje Sabora koji će se temeljiti na obračunu s korupcijom i da se narodna vlast vrati tamo gdje pripada, a to je Sabor, a ne ured kancelara", rekao je Jakšić za N1.  

Na pitanje koliko je stranaka prihvatilo njihov prijedlog ili na koliko podrške računaju, rekao je:

"Sigurno je odrazgovarana suradnja SDP-a s lijevocentrističkim liberalnim strankama, tu nema spora. Most je uzeo time out da razgovara s DP-om. Ako se slože Most i DP, to je preko 80 ruku". 

SDSS-u nijedna opcija nije neprihvatljiva 

16:30 Milorad Pupovac rekao je nakon predaje liste za Europski parlament, na kojoj je SDSS u širokoj koaliciji u centrističkom bloku, kako će o njihovoj o podršci u saboru uskoro razgovarati klub zastupnika nacionalnih manjina i tijela SDSS-a.

"Nijedna nam opcija, koju možemo razmatrati, nije neprihvatljiva. Moramo voditi računa o sebi i svom dostojanstvu, o biračkom tijelu i  o partnerima s kojima smo dijelili odgovornost za Hrvatsku svih ovih godina, kao i o onome što traži ovaj trenutak", rekao je Pupovac. 

O mogućnosti da Domovinski pokret uđe u Vladu, a da SDSS iz Sabora podrži takvu Vladu, Pupovac je rekao kako o tome odlučuje Predsjedništvo SDSS-a.

"Kad dobijemo službeni odgovor o tome kako se vidi pozicija SDSS-a u političkom životu i funkcioniranju većine, raspravit ćemo i donijeti odluku. Nećemo gledati samo položaj tri zastupnika SDSS-a i drugih manjina, gledat ćemo program i sastav buduće vlade", istaknuo je.

Ivan Penava predao liste za EU parlament Milorad Pupovac na predaji listu za EU parlament Foto: Tomislav Kristo/Cropix

16:10 Mario Radić DP nije nazočio pregovorima s SDP-om, ali naglašava da je nužno vidjeti tko ima većinu, osobito od strane SDP-a. "S njihove strane dolaze malo mutne poruke pa ne znamo o kojim brojevima pričamo". Radić će prisustvovati pregovorima s Mostom, a DP će u srijedu sjesti za stol i s HDZ-om, kazao je.

Željko Lacković, predsjednik Gradskog vijeća Đurđevca, koji je ušao u Sabor kao nezavisni kandidat s liste DP-a, kazao je kako čvrsto stoji uz DP.

"Iznaći ćemo način da Hrvatska dobije novu vladu, neovisno o sadašnjoj dosta konfuznoj situaciji", rekao je Lacković koje je izrazio uvjerenje u rješenje trenutnog političkog zapleta. Naglasio je da su svi ljudi koji su dovoljno odgovorni, spremni raditi kompromise u interesu Hrvatske.

Ivan Penava predao liste za EU parlament Željko Lacković Foto: Damir Krajac/Cropix

Plenković na TikToku - "GG"

15:40 Andrej Plenković ima novu objavu na TikToku. I tamo se zahvalio glasačima i pohvalio pobjedom treći puta zaredom. Ovoga puta Plenković je snimio objavu u malo ležernijem izdanju, u polo majici plave boje HDZ-a, nakon što su ga ranije kritizirali da odijelo nije primjereno ovoj društvenoj mreži. 

Kako je u jeku pregovora za sastavljanje parlamentarne većine, i tijekom snimanja mu je zazvonio telefon. Kako je to izgledalo, pogledajte u objavi, koju je premijer završio sa "GG". Što znači ta skraćenica, pogledajte >>OVDJE    

 

@plenkovic_andrej Ovim putem želim se zahvaliti svima na povjerenju koje ste nam dali na izborima 17. travnja. Hrvatska demokratska zajednica, zajedno s partnerima, osvojila je 61 mandat i pobijedila treći put zaredom na parlamentarnim izborima. Hvala svim našim sugrađanima koji su iskoristili svoje demokratsko pravo te pokazali da vjeruju u uspješnu i snažnu Hrvatsku koja je spremna na sve izazove. #ZaSveIzazove #vladaRH #andrejplenkovic #izbori2024 #pobjeda #hrvatska ♬ original sound - Andrej Plenković

 

 

14:30 U tijeku je sastanak predstavnika SDP-a i Domovinskog pokreta, nakon kojeg će SDP održati predsjedništvo stranke te se oko 17 sati očekuje izjava Peđe Grbina.

Domovinski pokret nastavlja dalje s inicijalnim razgovorima te u 16 odlaze na razgovor s Mostom, a kasnije je moguće da sjednu za stol i s HDZ-om.

Predsjednik stranke Ivan Penava novinarima će se obratiti u 20:45 ispred zgrade Hrvatskog sabora, gdje stiže kako bi predao kandidacijske liste Domovinskog pokreta za izbore za Europski parlament.

14:20 Veselko Gabričević iz Hrvatske stranke umirovljenika (HSU) najavio da ostaju lojalni HDZ-u do kraja.

"HSU je donio odluku da ide u koaliciji s HDZ-om na parlamentarne izbore. Svoje mišljenje nikada ne mijenjam niti odustajem od onog što sam jednom dogovorio. Lojalni smo do kraja", kazao je čelnik stranke nakon predaje liste za EU parlament.

"Kad pogledate te članove u DP-u, manje-više su svi oni bili članovi HDZ-a, ne tako davno su baštinili isti program i ciljeve i ja mislim da će se tu naći vrlo brzo zajednički jezik", kazao je. 

Pročitajte i ovo Hrvoje Krešić, reporter Dnevnika Nove TV predaja lista Mislav Kolakušić kandidirat će se na predsjedničkim izborima: "Rekao je da više nema što raditi s Domovinskim pokretom"

14:05 Posljednji je dan za predaju lista za izbor zastupnika u Europski parlament. U ponedjeljak su svoje liste predali tek SDP i Zelena alternativa, stoga u utorak vlada poprilična gužva - jutros su liste predale čak dvije umirovljeničke liste, zatim Pravedna Hrvatska, Lista Ladislava Ilčića, Pravo i pravda, a poslijepodne se, između ostalih, očekuju još liste HDZ-a, Možemo!, Domovinskog pokreta i Mosta. 

 "Do kraja dana očekuje se velika gužva – svojevrsna promenada i razgovor ne samo o europskim nego i parlamentarnim i predsjedničkim izborima – Mislav Kolakušić je maloprije najavio da će se kandidirati i na izborima za predsjednika Republike Hrvatske, a rekao je i da nema više što činiti s Domovinskim pokretom", kazao je reporter Dnevnika Nove TV Hrvoje Krešić

Pročitajte i ovo Tomislav Tomašević formiranje vlasti i EU izbori Tomašević o Plenkoviću: "Meni je to izraz slabosti i nesigurnosti." Uputio je poruku i SDP-u

"Očekujemo da predsjednik Sabora bude iz SDP-a"

13:45 Na SDP-u je, koji je dobio najviše mandata, da održava bilateralne razgovore kako bi se u ovoj fazi konstituirao Sabor, a Možemo! smatra da bi to bio dobar korak jer Sabor može donositi određene odluke i zakone, poput smjene glavnog državnog odvjetnika lvana Turudića, ukidanja lex AP, a za kasnije ostaju opcije manjinske vlade te ako to ne uspije sastavljanje i tehničke Vlade, rekao je koordinator Možemo! i zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević.

"Očekujemo da predsjednik Sabora bude iz SDP-a jer imaju najveći broj mandata. To je uzus političkog ponašanja i čekamo očitovanja drugih stranaka koje su do jučer bile u oporbi, a koje su govorile da neće ići s HDZ-om pod svaku cijenu. Ali možda se i predomisle", rekao je i dodao da Možemo! gotovo svakodnevno sudjeluje u bilateralnim razgovorima sa SDP-om te se nada da će inicijativa SDP-a uspjeti.

Pročitajte i ovo Boris Jokić, analitičar "Birači su sluđeni" Jokić: "DP-ova politika ima logiku tržnice. Pa tko je tu lud? Postoji samo jedno rješenje, sve drugo je čista prevara!"

Počinju razgovori SDP-a i DP-a

13:35 Domovinski pokret u 14 sati ima razgovor s SDP-om, kazao je glavni tajnik DP-a Josip Dabro za N1, a nakon toga - u 16 sati ima razgovor s Mostom, najavio je za HRT Mostov Nikola Grmoja.

Iz SDP-a su najavili da će se online sjednica Predsjedništva stranke održati u 17 sati, a na Iblerovom trgu potom je predviđena izjava predsjednika stranke Peđe Grbina.

13:20 "Jamčim da debatni klub gubitnika neće doći do 76 ruku. Doći ćemo - mi'', poručio je u objavi HDZ-a na Facebooku šef stranke Andrej Plenković.

U još jednoj objavio dodao je: "Kratko i jasno. Da je Kršitelj Ustava bio frajer, da se nije bojao izaći iz zone komfora, dao bi ostavku i ušao u demokratsku izbornu utakmicu protiv mene. A da uz sebe sada ima dovoljni broj zastupnika, sazvao bi Sabor već - sutra. No neće skupiti tih 76 ruku. Nema šanse."

"Siguran sam da kolege iz DP-a znaju da SDP neće pristati na sve što oni traže"

12:30 "Sa SDP-om na formalnom nivou iz DP-a još nismo razgovarali, ali doći će do toga i ovih dana. Mislim da je sada najvažnije pokrenuti proceduru konstituiranja Hrvatskog sabora. Hajdemo vratiti odlučivanje u Sabor, što je Andrej Plenković apsolutno maknuo i ponizio Sabor kao takav, a onda na tom valu vidjeti što je to što nas spaja i pokušati sastaviti vladajuću većinu. Ovo je sjajna prilika da se odlučivanje vrati u Sabor", poručio je SDP-ov Mišel Jakšić.

Što se tiče nadolazećih pregovora SDP-a i DP-a, u razgovoru za Večernji list kazao je: "Naravno da mi na te pregovore ne gledamo kao na nešto gdje će DP pristati na sve što kaže SDP, ali sam siguran da kolege iz DP-a znaju da SDP neće pristati na sve što oni traže."

12:05 HSU ostaje lojalan HDZ-u, potvrdio je šef HSU-a Veselko Gabričević prilikom predaje kandidacijske liste za europske izbore na koje izlaze samostalno.

Upitan jesu li spremni sudjelovati u Vladi u kojoj bi bio i Domovinski pokret, Gabričević je, piše tportal, rekao: "HSU je odlučio da ide u koaliciju s HDZ-om na parlamentarne izbore. Ja svoje mišljenje nikada ne mijenjam niti odustajem od onoga što sam jednom dogovorio. Lojalni do kraja HDZ-u."

Pročitajte i ovo Pripreme za dolazak aviona Rafale u Hrvatsku - 12 Povijesni prelet FOTO/VIDEO U četvrtak se na hrvatskom nebu ispisuje povijest: Anušić objavio veliku vijest

Kolakušić prozvao Domovinski pokret

11:45 Predsjednik stranke Pravo i Pravda i zastupnik u Europskom parlamentu Mislav Kolakušić, koji je na parlamentarnim izborima osvojio mandat u Saboru u partnerstvu s Domovinskim pokretom, objavio je da na izbore za Europski parlament izlazi samostalno.

"Ne možemo ići s bilo kime tko podržava zločinačku organizaciju u bilo kojoj formi ili obliku i smatramo to prevarom birača. Svi istinski suverenisti i svi oni koji žele pravo i pravdu imat će u Mislavu Kolakušiću i našoj listi istinskog predstavnika svojih vrijednosti. Svaka vlast na čelu s izdajnicima i kriminalcima može biti samo izdajnička i kriminalna. To je vrijedilo uvijek i vrijedi i danas. To vrijedi u Hrvatskoj kao i u Europskoj uniji", poručio je Kolakušić, koji je ranije rekao da neće podržati HDZ u formiranju saborske većine.

11:05 Predsjednik Domovinskog pokreta (DP) Ivan Penava na konferenciji za medije otkrio je kako će teći pregovori. Na pitanje može li DP prihvatiti da Vladu podržava SDSS, Penava nije želio odgovoriti. Ustvrdio je da se iza toga pitanja, koje je nazvao trećerazrednim, kriju skrivene političke agende, a uslijedila je i prepirka s novinarima.

Ivan Penava predao liste za EU parlament Ivan Penava Foto: DNEVNIK.hr

10:20 Može li SDSS biti dio većine u kojoj je DP, pitanje je koje bi moglo razmrsiti ili dodatno zamrsiti pregovore o sastavljanju nove Vlade.

Zamjenik predsjednika Domovinskog pokreta i jedan od članova DP-ova pregovaračkog tima Mario Radić rekao je da su sa svima razgovarali: "I dalje ne znamo s kime bismo razgovarali u SDP-u. Mislim da prvo krećemo u pregovore s SDP-om, pa Mostom, a onda HDZ-om. Malo ovo sve ide u estradne vode, a mi pričamo o ozbiljnim stvarima - o tome koje će se politike voditi. Sve su stranke dosta definirane, a takvi smo i mi. Ja nisam za spinove, a onaj najiritantniji i onaj koji me najviše smeta jest da ja ne volim Srbe. To jednostavno nije istina, pa i u mojim tvrtkama rade i ljudi srpske nacionalne manjine. Jednostavno, to nema veze sa Srbima, nego samo s politikom SDSS-a."

"Dao sam riječ da neću biti dio većine sa SDSS-om i Možemo!. Neću pogaziti riječ. Za ovo sam dao riječ i iza toga ću stajati. Treba unijeti i malo principa i dostojanstva u politiku. Ako prekršimo principe, to je izdaja birača", kazao je Radić u razgovoru za Jutarnji list te dodao da Mislav Kolakušić više nije s njima.

Pročitajte i ovo Ivan Penava POSTIZBORNA KOMBINATORIKA Nervozni Penava napao novinarku: "Iz vas izbija neka huja." Izbjegao odgovor na ključno pitanje

Plenković: Namjera mi je biti premijer u trećem mandatu

9:00 Nisu rijetki oni koji se pitaju hoće li predsjednik HDZ-a Andrej Plenković ako postane predsjednik hrvatske Vlade odraditi mandat do kraja, a spominje ga se pritom najčešće u kontekstu Europske komisije.

On je i danas ponovio da je njegova namjera biti hrvatski premijer u trećem mandatu, a osobno predvodi listu na izborima za Europski parlament kako bi HDZ naglasio koliko su im europska pitanja važna, objavio je HDZ na društvenim mrežama. Naime, do ponoći je rok za predaju kandidacijskih listi za europske izbore, koji će se održati u nedjelju 9. lipnja.

8:30 Čelnik Domovinskog pokreta Ivan Penava najavio je konferenciju za medije u 11 sati u prostorijama DP-a u Vlaškoj ulici u Zagrebu, a tema je izvještaj s DP-ova Predsjedništva.

Pročitajte i ovo Ivan Penava, Andrej Plenković Bivši stranački kolege Hoće li Plenković Penavi opet postati najbolji premijer? Od slugana preko mafije do pokojne babe

Pročitajte i ovo 14 mandata za Domovinski pokret Razgovori i pregovori FOTO Penavinih 14: Tko su ljudi koji bi mogli odlučiti o novom hrvatskom premijeru?

Ljevica ima plan

8:15 Ljevica ima plan za rušenje HDZ-a, a to je konstituiranje Sabora i donošenje zakona bez imenovanja Vlade.

"Kao stranka podržavamo konstituiranje Hrvatskog sabora kao prvog koraka i konstituiranje većine koja će onemogućiti stvaranje vlade HDZ-a i Domovinskog pokreta, što je, čini se, smjer u kojem oni idu. Postoji većina na drugoj strani koju čini progresivna opozicija, a tu su i zastupnici Mosta i zastupnici nacionalnih manjina", kazala je dan ranije koordinatorica Možemo! Sandra Benčić.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković Vodi listu Plenković predstavio listu za europske izbore pa se obrušio na SDP: "Oni su gubitnici, ja im jamčim da do 76 neće doći"

8:00 Domovinski pokret počet će razgovore sa svima osim SDSS-a i Možemo!, kazao je izabrani saborski zastupnik DP-a i glavni tajnik stranke Josip Dabro u razgovoru za Dnevnik Nove TV.

Uvjeti bez kojih DP neće pristati na izglasavanje većine obuhvaćaju poštovanje nadzora državne granice, Vladu bez SDSS-a, nultu toleranciju na ilegalni ulazak migranata te deratifikacija Istanbulske konvencije.

7:45 HDZ i Domovinski pokret formirali su pregovaračke timove.

HDZ-ov pregovarački tim čine predsjednik HDZ-a Andrej Plenković, zamjenik predsjednika HDZ-a Tomo Medved, potpredsjednik HDZ-a Ivan Anušić, glavni tajnik HDZ-a Krunoslav Katičić i predstojnik Ureda predsjednika HDZ-a Marko Milić.

DP-ov pregovarački tim čine predsjednik DP-a Ivan Penava, zamjenik predsjednika DP-a Mario Radić, glavni tajnik DP-a Josip Dabro i politički tajnik Damir Barna.

Pročitajte i ovo Parlamentarni izbori 2024. IZ MINUTE U MINUTU Plenković kaže da su oni najbolji izbor. Stigla snažna poruka: "Ogadit će ljudima politiku, a HDZ je tu najmanji problem"

7:30 Predsjednik HDZ-a Andrej Plenković nakon sjednica Predsjedništva i Nacionalnog odbora HDZ-a izrazio je u ponedjeljak zadovoljstvo rezultatom parlamentarnih izbora i poručio da će formirati parlamentarnu većinu.

Na konstituirajućoj sjednici Sabora, kad god ona bude, ponovno će predložiti Gordana Jandrokovića za predsjednika Sabora. Naveo je da su održali preliminarne sastanke s predstavnicima Domovinskog pokreta kao uvod u strukturirane razgovore te dodao da su prošli tjedan obavili razgovore s predstavnicima nacionalnih manjina te nizom drugih zastupnika koji nisu SDP, Most ni Možemo!. 

7:15 HDZ je na izborima osvojio 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, Nezavisna platforma Sjever 2, IDS 2, Fokus 1. Da bi se formirala saborska većina, potrebno je imati 76 ruku.

Predsjednik Republike Zoran Milanović istaknuo je da će sukladno Ustavu, pozvati Hrvatski sabor na prvo zasjedanje 20 dana nakon objave konačnih rezultata parlamentarnih izbora, a dotad neće nikoga požurivati.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene