Obavijesti Video Pretražite Navigacija
IZ MINUTE U MINUTU

Plenković kaže da su oni najbolji izbor. Stigla snažna poruka: "Ogadit će ljudima politiku, a HDZ je tu najmanji problem"

Aktualno Galerija Parlamentarni izbori 2024. Parlamentarni izbori 2024. Foto: Cropix Ivan Penava Ivan Penava Foto: Cropix Andrej Plenković Andrej Plenković Foto: Cropix Andrej Plenković i Zoran Milanović Andrej Plenković i Zoran Milanović Foto: Cropix +1 Andrej Plenković i Zoran Milanović Galerija 1/6 >>
Peti je dan od parlamentarnih izbora. Još nitko nije uspio doći do magične brojke od 76, koliko je potrebno za većinu.

 

  • Peti je dan nakon izbora 

  • Još uvijek nije poznato tko će oformiti većinu

  • Predsjednik HDZ-a i Vlade Andrej Plenković izjavio je kako se danas nastavljaju razgovori o formiranju većine 

  • Milanović je posjetio Sloveniju 

  • Domovinski pokret i Možemo! održali su presice o sastavljanju Vlade

Tijek događanja pratite iz minute u minutu: 

20:49 Predsjedništvo IDS-a jednoglasno je na sjednici u Labinu podržalo predsjednika stranke Dalibora Pausa koji je, nakon što je IDS osvojio samo dva mandata na parlamentarnim izborima u osmoj izbornoj jedinici, dao mandat na raspolaganje.

Potvrđena je i lista za Europski parlament (EP), koja će biti predana sutra. Nositelj liste je Valter Flego (IDS), a slijede Matija Posavec (NP Sjever), Tatjana Spasojević Vukobratović (SDSS), Domagoj Hajduković (Socijaldemokrati), Gabrijela Bošnjak (HSLS), Ana Trošelj (PGS), Rajko Ostojić (Socijasldemokrati), Jelena Nestorović (SDSS), Anita Perešin (NP Sjever), Krunoslav Lukačić (HNS), Radimir Čačić (NS Reformisti) i Milorad Pupovac (SDSS).

20:30 Boris Jokić je, gostujući u Dnevniku Nove TV, kazao da DP-ova politika ima logiku tržnice.

"Jedini logičan izlazak iz ove situacije su novi izbori. Naime, sve drugo je velika prevara birača. I HDZ je tu najmanji problem jer je relativni pobjednik i želi privući različite stranke. No, svi koji su bili kontra HDZ-a, ako ulaze u takve kompromisne, prevarantske kalkulacije, iznevjerit će birače koji su ih izabrali. Upravo to je čista prevara. Naime, ako ste s ljevice ili desnice četiri godine govorili protiv HDZ-a, a onda sada promijenite stav zaista činite najgoru stvar. A to je da ćete ljudima ogaditi politiku", kazao je.

20:15 Dalija Orešković je novinarki Dnevnika Nove TV, Srni Bijuk, otkrila s kim bi radije sjela za stol, a DP-u je poručila: "Svatko tko kaže HDZ-u Guten Tag, sam sebi je rekao Auf Wiedersen"

20:00 Josip Dabro, izabrani saborski zastupnik DP-a i glavni tajnik stranke u razgovoru za Dnevnik Nove TV otkrio je s kime njegova stranka neće voditi razgovore o sastavljanju Vlade.

19:50 Andrej Plenković predstavio je HDZ-ovu listu za europske izbore pa se obrušio na SDP.

"Oni su gubitnici, ja im jamčim da do 76 neće doći", poručio je i dodao:

"Smatramo da imamo daleko najkvalitetniju, najjaču listu za izbore za Europski parlament (EP). Želimo pokazati hrvatskim biračima koliko nam je stalo da zastupnici u EP-u budu oni koji će zastupati hrvatske nacionalne interese, kao što su to i do sada".

19:00 O pregovorima na desnici i pregovorima na ljevici u Dnevniku Nove TV izvijestili su novinari Marko Biočina i Ivana Kopčić. Više pogledajte u videoprilog na vrhu članka. 

Pročitajte i ovo Jarun najveća zona bez automobila - 2 Zabrana Na Jarun se više ne smije automobilom, pročelnik Pavuna otkrio kako će Zagrepčani sada do rekreacije i roštilja: "Idealno bi bilo..."

18:50 Predsjednik Hrvatskih suverenista Marijan Pavliček kaže da nisu imali službene pozive kako bi sudjelovali u sastavljanju većine, ali je bilo nekoliko neslužbenih.

"Kada bi HDZ složio većinu s Domovinskim pokretom, nedostajalo bi im još dvoje ljudi", kazao je Pavliček za N1 i dodao kako on i kolegica Vesna Vučemilović sigurno ne bi popunili ta dva mjesta, ali da ionako ne vjeruje da je ta opcija realna.

“Mislim da do te varijante uopće neće doći. Uvjeren sam da se HDZ neće odreći manjinaca. Oni će složiti tu većinu s njima.”

Kazao je i kako smatra da nije moguće da bi se manjinci razdvajali za razliku od Domovinskog pokreta.

“Ne bih stavio ruku u vatru da neće doći do određenog raskola unutar te političke opcije. Po mojoj procjeni sedam, osam imena bi se moglo odvojiti”, kazao je.

17:07 Predsjednik Vlade Andrej Plenković potvrdio je da će biti nositelj HDZ-ove liste na izborima za Europski parlament.

16:35 Ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek rekla je da razgovori o formiranju nove vlade tek počinju.

15:20 Domovinski pokret održao je presicu o sastavljanju Vlade.

15:07 Stipo Mlinarić Ćipe tvrdi da nikad nije Plenkovića nazvao lopovom. Rekao je zapravo nešto još gore.

14:18 Stranka Možemo! održala je presicu o dogovorima za formiranje većine.

14:11 Predsjednik Zoran Milanović u posjetu je Sloveniji. Komentirao je prvo zasjedanje Sabora.

13:51 "Ljudi su svoje rekli, u smjeru toga ću ići, tako ću i postupiti. To znači da ću poslušati ljude. Pisali su da ne idem s HDZ-om, pa i neću", rekao je za 24 sata Dario Zurovec, koji je s liste Fokusa izborio saborski mandat zahvaljujući preferencijalnim glasovima.

13:37 Koordinatorica stranke Možemo! Sandra Benčić i novoizabrani saborski zastupnici Možemo! održat će konferenciju za medije u 14 sati povodom dogovora o formiranju saborske većine, najavila je stranka. Uz Benčić bit će Urša Raukar-Gamulin, Jelena Miloš, Damir Bakić i Gordan Bosanac.

13:33 Državno izborno povjerenstvo (DIP) odbilo je kao neosnovan prigovor stranke Odlučnost i pravednost (OIP) zbog nepravilnosti u provedbi izbora za Hrvatski sabor. OIP, stranka Karoline Vidović Krišto, u prigovoru je naveo da su iz svih 11 izbornih jedinica primili izvješća članova i drugih građana da je za izbora došlo do "manipulativne obrade", da su mijenjane glasačke kutije, da su pojedine na otvaranju birališta već u sebi sadržavale glasačke listiće te da je broj glasačkih listića bio znatno veći od broja onih koji su pristupili glasanju. DIP je taksativno odbacio sve navode OIP-a.

13:15  Čelnik Hrvatskih suverenista Marijan Pavliček rekao je da ne može dati konkretan odgovor na pitanje postoji li mogućnost da svoja dva saborska mandata Suverenisti pridruže HDZ-u i DP-u u formiranju većine.

12:00 Mislav Kolakušić oglasio se na svojoj stranici na Facebooku.

11:26 SDP je predao liste za Europski parlament, a komentirali su i nagađanja da će Andrej Plenković biti na listi HDZ-a nazvavši to bijegom. Pogledajte tko je sve na listi SDP-a i što su rekli za Plenkovića.

11:22 Andrej Plenković trebao bi nositi listu HDZ-a za izbore za Europski parlament, tvrde 24sata pozivajući se na potvrdu više sugovornika.

HDZ će službeno listu objaviti danas popodne, nakon sjednice predsjedništva. 

10:58 Zamjenik predsjednika Domovinskog pokreta Mario Radić i Josip Dabro, glavni tajnik Domovinskog pokreta, dat će izjavu za medije u 15 sati. 

10:30 "Radije bih propala politički nego doprinijela tome da HDZ ostane na vlasti", izjavila je Marija Selak Raspudić za N1. 

9:44 Na Facebooku se oglasio Damir Vanđelić iz stranke Republika, koji nije ušao u Sabor. Osvrnuo se na izborne jedinice, za koje kaže da su nepravedne. "Nizozemska ima jednu izbornu jedinicu, Hrvatska ih ima deset i dijasporu", napisao je.

"Malo kome nije jasno da je Plenković jako dobro naučen i odgojen starom kumrovečkom školom za ovakve manipulativne smicalice kakve izvodi već 7 godina. Da je on osobno raširio kulturu tolerancije lopova i kupnje glasova u Saboru. Oni koji ga podržavaju iz interesa ili pasivno čekajući da on ode svaki dan aktivno rade na uništavanju ove države.Treći mandat ovakve vlasti je katastrofa za Hrvatsku, a HDZ je pokazao da nema snage obračunati se sa svojim izdajnicima i lopovima dok god je na vlasti", stoji u njegovoj objavi na Facebooku. 

9:30 "Domovinski pokret priprema ključne programske točke koje su uvjet za moguće dogovore. Mi nismo trgovci foteljama, takav razgovor ne vodimo i odbacujemo. Točno je da nas zovu sa svih strana, ali budite sasvim sigurni da mi ni pod koju cijenu nećemo iznevjeriti ne samo svoje birače, mi nećemo iznevjeriti hrvatski narod", navodi se u priopćenju Domovinskog pokreta. 

9:27 Dario Hrebak u raspravi na Facebooku komentirao je pregovore o sastavljanju vladajuće većine.

8:56 "Plenković godinama, doslovno godinama, demantira da ga zanima neka dužnost u Komisiji ili Vijeću, i tvrdi da želi biti premijer treći put. Ali sad se planira kandidirati na izborima za Europski parlament i kao, tu nije ništa sumnjivo. Plenxit u najavi", objavio je Glavašević na Twitteru.

8:53 Političke stranke i birače, glavnina kojih će mu svoje kandidacijske liste za europske izbore predati u utorak, posljednjeg dana za predaju, Državno izborno povjerenstvo (DIP) podsjeća da na njima žene i muškarci moraju biti uravnoteženo zastupljeni.

8:00  Predsjednik SDP -a Peđa Grbin u 11 sati u pratnji kandidatkinja i kandidata predat će listu za Europski parlament. Izjave za medije predviđene su nakon predaje liste. 

7:55 Predsjednici Sloveniji susjednih zemalja, među njima i hrvatski Zoran Milanović, okupit će se danas u Brdu kod Kranja kako bi obilježili dvadesetu godišnjicu slovenskog članstva u Europskoj uniji. Milanoviću će to biti prva vanjskopolitička dužnost nakon izbora.

7:45 Sjednica Predsjedništva HDZ-a najavljena je za 16 sati. Nakon Predsjedništva će se održati sjednica Nacionalnog odbora HDZ-a s početkom u 17 sati.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene