Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Donosi Provjereno

Na adresu stigla iskaznica za dijete koja je šokirala roditelje: "Mene je toliko zgrozilo. S kojim pravom?"

Aktualno Galerija Provjereno: Osoba s invaliditetom - 1 Provjereno: Osoba s invaliditetom - 1 Foto: Provjereno Provjereno: Osoba s invaliditetom - 2 Provjereno: Osoba s invaliditetom - 2 Foto: Provjereno Provjereno: Osoba s invaliditetom - 3 Provjereno: Osoba s invaliditetom - 3 Foto: Provjereno Provjereno: Iskaznica za osobe s invaliditetom - 1 Provjereno: Iskaznica za osobe s invaliditetom - 1 Foto: Provjereno +2 Provjereno: Iskaznica za osobe s invaliditetom - 2 Galerija 1/7 >>
Njihovo osmogodišnje dijete upisano je u registar osoba s invaliditetom kao osoba s trećim stupnjem funkcionalnog oštećenja. Pitaju se kako, jer njihovo je dijete potpuno zdravo. Pitanje je tko je zakazao i koliko nas je to ukupno stajalo? Sve je provjerila novinarka Provjerenog Nikolina Cetinić.

Prije nešto više od dva mjeseca na kućnu adresu obitelji Zgurić stigla je iskaznica za osobe s invaliditetom. S fotografijom i imenom njihova malodobnog djeteta.

"Pravo na besplatni prijevoz svim trajektnim linijama i pravo na povlaštenu željezničku putničku kartu. Ja se pitam na temelju čega", rekao je Alen Zgurić.

Jer njihova osmogodišnja djevojčica nema utvrđen invaliditet.

"Mene je to toliko zgrozilo, užasno da netko koristi podatke mog djeteta. S kojim pravom?" pita se Jasmina Zgurić.

"To je veliki fijasko"

I nisu jedini. S druge strane oni kojima su ta prava potrebna nisu dobili ono što im pripada.

"To je veliki fijasko, to je apsolutno veliki fijasko", kaže Petra Božić, mama djeteta s autizmom.

Projekt vrijedan više od dva milijuna eura na papiru je sjajan, no u provedbi je pokazao određene nedostatke. Tko je odgovaran i koliko nas je to ukupno stajalo?

Početkom godine počelo je izdavanje Europske i Nacionalne iskaznice za osobe s invaliditetom. Isprava je to koja služi kao dokaz invaliditeta, ali i omogućava pristup pravima u četiri područja – željezničkom i pomorskom putničkom prijevozu, pri korištenju autocesta i uporabi javnih cesta. Također se izdaje i parkirališna karta. Projekt je to financiran sredstvima EU-a.

Hrvatska je prva zemlja Europske unije koja provodi ovaj projekt, i to u partnerstvu Ministarstva mora, prometa i infrastrukture i Agencije za komercijalnu djelatnost. Osobe s invaliditetom upisane su u registar. AKD dohvaća podatke i automatizmom izdaje iskaznice svima koji na to imaju pravo.

Iskaznice stižu i onima koji nemaju invaliditet

I dok su početkom godine osobama s invaliditetom stizale iskaznice, na kućne adrese počele su dolaziti i onima koji to nisu. Prema tim podacima, zdravo dijete upisano je u registar osoba s invaliditetom.

"Mi samo želimo znati kako je to došlo u registar i ne želimo da se dijete vodi pod invaliditetom", poručuje Jasmina Zgurić.

Svaka osoba koja se nalazi u registru mora biti vještačena. Zavod za vještačenje potom automatski šalje nalaz u registar koji vodi Hrvatski zavod za javno zdravstvo.

"Registar OSI funkcionira u skladu sa zakonom. Postoje točno dijelovi zakona koji predviđaju tko je osoba koje OSI ulaze u registar i moraju se vještačiti, tako da je svih ovih 620.000 osoba vještačeno", rekao je doc. dr. sc. Tomislav Benjak iz Odjela za zaštitu zdravlja vulnerabilnih skupina HZJZ-a.

Provjereno: Iskaznica za osobe s invaliditetom - 3 Provjereno: Osoba s invaliditetom - 1 Foto: Provjereno

Dijete Zgurićevih prije sedam godina, još kao beba, doista je bilo vještačeno i tada su dobili pravo na uvećani dječji doplatak jer je dijete počelo hodati prije nego puzati, pa je moralo na rehabilitacije.

Pretpostavljaju da je njihovo dijete zbog vještačenja tada upisano u registar. Ali apsurd ove situacije je i činjenica da su oni pravo na uvećani doplatak izgubili jer je utvrđeno da je dijete rehabilitirano, odnosno da više nema invaliditet. 

Izolirani slučaj?

"Dijete je zdravo sto posto. Bavi se sportom, odličan je sportaš, odličan učenik, motoričke sposobnosti iznad prosjeka, tako da ne vidim osobu s invaliditetom u ovom slučaju", ističe Alen Zgurić.

I nije to samo njihovo mišljenje, već za to imaju i papir, crno na bijelo. Kako je onda moguće da se njihovo dijete vodi u registru osoba s invaliditetom?

Prema zakonu o registru, Zavod za vještačenje obvezan je po službenoj dužnosti unijeti svaku promjenu podataka u svoju evidenciju, a točnost upisa podataka provjerava Hrvatski zavod za javno zdravstvo.

"To je vjerojatno neki izolirani slučaj koji bismo deaktivirali da smo to dobili", rekao je Benjak.

Izoliran ili ne, Alenova kći i dalje je u registru.

Razlog zbog kojeg se obitelj Zgurić javila Provjerenom s ovom pričom jest što znaju što prolaze roditelji djece s invaliditetom i ne žele koristeći prava koja ne bi trebali imati zakinuti druge.

Ista prava koja su dobili Alen i Jasmina za svoje zdravo dijete dobila je i Petra za svoju četverogodišnju Emu. Dobili su besplatan prijevoz, ali ne i znak pristupačnosti.

Registar nije ažuran

Dijete je to s težim oblikom invaliditeta koje zahtijeva svakodnevnu skrb od 0 do 24.

"Neki roditelji djece koja imaju treći stupanj invaliditeta, dakle niži nego što ima Ema, u biti su dobili sve. Dakle, taj registar OSI očigledno nije ažuran", kaže Petra Božić, mama djeteta s autizmom.

Iz Zavoda su potvrdili Provjerenom kako se javilo više od 4700 osoba koje su karticu dobile, ali s netočnim podacima.

Provjereno: Iskaznica za osobe s invaliditetom - 3 Provjereno: Iskaznica za osobe s invaliditetom - 2 Foto: Provjereno

"Kod tri posto ljudi smo naišli na situaciju da nismo u registru dobili rješenja o oštećenju donjih ekstremiteta. Postoji mogućnost da izvor to nije poslao, a drugi je razlog taj što do 2015. godine po zakonu HZJZ i registar ni nisu morali dobivati podatke o postocima oštećenja donjih ekstremiteta", kaže Benjak. Kaže da nema problema u komunikaciji između zavoda i registra.

Iako krajnji korisnik ne snosi nikakve troškove pa ni ove ponovno poslanih iskaznica, netko ipak to sve plaća. Dva milijuna eura europskog novca potrošeno je do kraja projekta 29. veljače.

"Znali smo da će i nakon završetka projekta zapravo biti potreba za nastavkom izdavanja tih isprava i Ministarstvo mora prometa i infrastrukture preuzelo je obvezu pokrivanja troškova tih isprava", kazao je Mateo Crnković, voditelj projektnog tima AKD-a.

Postavlja se pitanje zašto se podaci u registru nisu provjerili prije tiskanja iskaznica i jesu li se dodatni troškovi, ma koliki oni bili, mogli izbjeći?

"Najvažnije je zapravo da svako ovo pravo kada govorimo o pravima OSI može ostvarivati ona osoba koja na njega pravo polaže i pravo ima. U suprotnome možemo se dovesti u opasnost da neće biti dovoljno financijskih sredstava za sve osobe, za sva prava koja trebaju biti ostvarena za osobe s invaliditetom. Tako da paralelno moramo razvijati kontrole", poručuje Darijo Jurišić, pravobranitelj za osobe s invaliditetom.

Provjereno: Iskaznica za osobe s invaliditetom - 3 Provjereno: Osoba s invaliditetom - 3 Foto: Provjereno

Nepravedno je to ponajprije prema onima kojima su takva prava prijeko potrebna. Onima koji se svakodnevno susreću s poteškoćama, što u društvu, što zbog samog sustava.

Ovaj projekt ukazao je na određene nepravilnosti samog registra, a to je ponajprije deaktivacija onih koji su prošli proces rehabilitacije i službeno više nemaju invaliditet.

Roditelje male Eme čeka još papirologije kako bi ostvarila pravo koje ima. Alen i Jasmina vratit će iskaznicu koju je njihovo dijete dobilo. Baš zbog djece poput Eme i svih onih kojima je takva vrsta pomoći potrebna.

Cilj je ovog projekta brža i jednostavnija dodjela prava osobama s invaliditetom na području mobilnosti. Odgovorni će svakako morati poraditi na provjeri podataka i njihovu ažuriranju. To što je novac kojim se financira europski ne znači da ga treba uludo trošiti na greške kada se njime može pomoći onima kojima je uistinu potreban.

Provjereno gledajte četvrtkom navečer na Novoj TV, a propuštenu emisiju pogledajte besplatno na novatv.hr

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene