Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sastavljanje saborske većine

Glavni tajnik DP-a o pregovorima s HDZ-om: "Oko točke loma smo se dogovorili"

Aktualno Galerija Josip Dabro Josip Dabro Foto: DNEVNIK.hr Marina Bešić Đukarić i Josip Dabro Marina Bešić Đukarić i Josip Dabro Foto: DNEVNIK.hr Josip Dabro Josip Dabro Foto: DNEVNIK.hr Marina Bešić Đukarić Marina Bešić Đukarić Foto: DNEVNIK.hr +0 Petra Buljan Galerija 1/5 >>
Nastavljaju se pregovori oko formiranja nove saborske većine, a njih je komentirao glavni tajnik Domovinskog pokreta Josip Dabro.

Nastavljaju se pregovori oko formiranja nove saborske većine. Predsjednik HDZ-a Andrej Plenković je korak bliže dogovoru s Domovinskim pokretom, a manjine su, istaknula je reporterka Dnevnika Nove TV Petra Buljan, zadnji dio slagalice.

"Kako će slagalica biti složena, bit će jasno u utorak, kada će najprije sam klub zastupnika manjina održati sastanak, a potom će se sastati i s Andrejom Plenkovićem, kojem će ponaosob reći kakvu su odluku donijeli. Zastupnik mađarske manjine Róbert Jankovics otkrio je da Plenković može računati na njegovu ruku. Za očekivati je da će biti još takvih ruku, no pitanje je hoće li itko ostati uz SDSS", izvijestila je Buljan s Trga svetog Marka.

"U popodnevnim satima ovdje stiže i Domovinski pokret. Glavna tema tog sastanka, kako saznajem, bit će podjela resora. Iz DP-a su iskazali interes za resore poput demografije i iseljeništva, ali i poljoprivrede. Sljedećih dana cijela slika bit je jasnija, no ono što je sigurno da ministarstva u novom mandatu neće jednako izgledati. Neka će tek nastati, neka će biti prepolovljena, a pitanje je tko će koje voditi", zaključila je.

Dabro o pregovorima s HDZ-om

O tome što će Domovinski pokret tražiti od HDZ-a, s glavnim tajnikom stranke Josipom Dabrom razgovarala je reporterka Dnevnika Nove TV Marina Bešić Đukarić.

"Oko točke loma, SDSS-a, smo se dogovorili u petak i u utorak idemo na idući sastanak. DP cijelo vrijeme zagovara da SDSS-a nema na dužnosničkim pozicijama i u vladi. To je naš stav. Vidjet ćemo jesmo li to dobili, ali vjerujem da jesmo", rekao je Dabro.

Pročitajte i ovo Ante Župić, predsjednik nadzornog odbora Varteksa Nezadovoljni radnici Dok radnici Varteksa štrajkaju zbog neisplate plaća, uprava im poručuje: "Pričekajte, vjerujte u novu viziju tvrtke"

Na zadnja tri sastanka DP je, tvrdi, odbijao razgovarati o podjeli resora.

"Nama je bitno usuglasiti ključne točke programa koji je DP predstavio prije izbora. Trebamo biti korektni i konstruktivni te usuglasiti i programske točke druge strane. Mislim da će to biti prva tema, a važno je imati i kontrolni mehanizam o poštivanju programskih točaka ako dođe do potpisivanja koalicijskog sporazuma", napomenuo je te komentirao navode da DP želi ministarstvo demografije i iseljeništva.

"Demografija je jako ozbiljna stvar, ali u resornom smislu je imaginarna. Imali smo Središnji ured za demografiju i mlade koji se može pretvoriti u resor, ali što imamo od toga? Demografija je život – demografija je i gospodarstvo i poljoprivreda i financije", dodao je.

Pročitajte i ovo Ursula von der Leyen, Emmanuel Macron i Xi Jinping A oni u nikad boljim odnosima Macron i Von der Leyen traže od Kine da pritisne Rusiju: "Zapadne sile nisu spremne napustiti Kijev"

Zatim je naveo primjer da bi pojasnio svoju tvrdnju.

"Ako imamo majku – liječnicu koja ima neto plaću od 2000 eura – ona nakon šest mjeseci ima pravo na oko 700 eura porodiljne naknade. Tko će se time baviti? Ministar demografije ili financija? Tražimo ljude u svim ministarstvima u kojima će se kontrolirati procesi koji zadovoljavaju ključne točke Domovinskog pokreta", rekao je.

"Ključ je zadovoljiti uvjete i jedne i druge i treće strane, zadovoljiti svu potrebnu formu, a treba tu formu dovesti do toga da bude mjerljiva nakon godine dana, dvije godine i četiri godine mandata. Nije to uopće romantično", zaključio je Dabro.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene