Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ima ozbiljnog konkurenta

Ugledni medij raspisao se o Plenkoviću, pogledajte gdje ga vide: "Bio bi to pozitivan signal..."

Gordan Jandroković, Roberta Metsola, Andrej Plenković
Gordan Jandroković, Roberta Metsola, Andrej Plenković Foto: Marko Todorov / CROPIX
Ugledni američki medij raspisao se o mogućnostima hrvatskog premijera Andreja Plenkovića da zasjedne na mjesto šefa Europske komisije. Za poziciju u vrhu Europske komisije kao najveću konkurenciju vide rumunjskog predsjednika Klausa Iohannisa.

Predsjednici Europske komisije Ursuli von der Leyen bliži se kraj mandata, a ugledni američki mediji Politico raspisao se o mogućim kandidatima koji bi je mogli zamijeniti. Na njihovu popisu nalazi se i hrvatski predsjednik Vlade Andrej Plenković, a uz njega istaknuti su kandidati Mario Draghi, Roberta Metsola, Christine Lagarde, Klaus Iohannis i Thierry Breton.

Od svih kandidata Klaus Iohannis i Andrej Plenković prema Politicu dobili su najveće izglede da zasjednu na čelo Europske komisije, no naglasili su kako je ipak Von der Leyen favoritkinja.

Pročitajte i ovo Rafalei stigli u Hrvatsku Iz minute u minutu Što je Hrvatska kupila za više od milijardu eura? Najubojitije im je oružje raketa METEOR

Politico smatra kako bi izbor hrvatskog premijera na čelo Europske komisije odgovorio težnjama istočne Europe da njihov predstavnik preuzme neku od vodećih dužnosti u EU-u.

"Izbor hrvatskog premijera kao predsjednika komisije također bi poslao pozitivan signal kandidatima za Europsku uniju (Hrvatska je najnovija članica EU-a). Plenkovićeva iznenađujuća objava da će predvoditi listu kandidata hrvatske vladajuće stranke HDZ-a neke je potaknula na sumnje da želi napustiti domaću politiku. Njegovo premijersko iskustvo od 2016. sigurno mu je dalo autoritet i prilike za umrežavanje s kolegama", piše Politico.

S druge strane, istaknuli su kako je Plenković odbacio mogućnost da bi mogao naslijediti Ursulu von der Leyen, ali smatraju da bi to mogao biti signal da je zainteresiran za posao.

Pročitajte i ovo Predstavnik češke i slovačke nacionalne manjine Vladimir Bilek Iz minute u minutu Predstavnici manjina prelomili: "Podržat ćemo ga za predsjednika Sabora"; bivša ministrica: "Velika koalicija HDZ-SDP za Hrvatsku bi bila najmanja šteta"

Najveća konkurencija

Kao najveću konkurenciju Plenkoviću istaknuli su Klausa Iohannisa, rumunjskog predsjednika koji je miljenik europskih čelnika, osobito onih konzervativnih.

"Macron i njemački kancelar Olaf Scholtz nekoliko su ga puta pohvalili za prozapadno i proeuropsko vodstvo zemlje u slučaju ruske invazije na Ukrajinu, što se ne može reći za Mađarsku, Slovačku i Bugarsku. Za razliku od Poljske, Rumunjska nije uvela restrikcije na uvoz ukrajinskog žita, što je učvrstilo Iohannisovu reputaciju kao europskog timskog igrača."

Pročitajte i ovo Ukradeni brak jazavčar nestao u srijedu Ovaj je pas ukraden, traže ga policija i vlasnik: "Vrijedi nekoliko tisuća eura"

Kao u slučaju Plenkovića, Iohannisu u korist ide što je dio istočne Europe koja želi biti zastupljenija, odlično govori njemački te je bio dio Europske pučke stranke (EPP). Europska pučka stranka svoje unutarstranačke izbore provest će baš u Bukureštu, što bi također mogao biti znak koliko je u konzervativnim krugovima jak Iohannisov utjecaj.

Njegov mandat predsjednika istječe u prosincu ove godine, a već se prijavio za mjesto šefa NATO-a, no u toj utrci nema prevelike šanse.

76-godišnji bivši talijanski premijer Mario Draghi i 45-godišnja predsjednica Europskog parlamenta Roberta Metsola također su ozbiljni kandidati za mjesto na čelu Europske unije.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene