Obavijesti Video Pretražite Navigacija
IZ MINUTE U MINUTU

Šeparović: "U ožujku sam rekao da Milanović može biti mandatar, ali..."; Ustavna stručnjakinja: "Milanović će napraviti žrtvu od sebe"

Aktualno Galerija Miroslav Šeparović, Zoran Milanović Miroslav Šeparović, Zoran Milanović Foto: Dragan Matic/Goran Mehkek/Cropix Nino Raspudić Nino Raspudić Foto: DNEVNIK.hr Nikola Grmoja Nikola Grmoja Foto: Ranko Suvar/Cropix Robert Jankovics Robert Jankovics Foto: Patrik Macek/Pixsell +8 Gabrijela Kišiček Galerija 1/13 >>
U subotu su se nastavile nizati reakcije na odluku Ustavnog suda da Zoran Milanović ne može biti mandatar niti premijer.

 

 

  • Ustavni sud zabranio je Zoranu Milanoviću da bude mandatar za predsjednika Vlade

  • Troje sudaca ustavnog suda nije se složilo s odlukom

  • Predsjednik Milanović odluku suda nazvao je pripremom za državni udar

Slažete li se s odlukom Ustavnog suda o Zoranu Milanoviću?

  • Slažem se
  • Ne slažem se

Ukupno glasova:

Tijek događaja možete pratiti u nastavku:

21:20 Šef Ustavnog suda Miroslav Šeparović oglasio se prvi put od petka kad je na presici nakon izvanredne sjednice suda poručio da Zoran Milanović ne smije biti mandatar niti premijer.

Mnogima je bilo problematično što je Šeparović 18. ožujka, kada je Ustavni sud prvi put upozorio Milanovića, rekao da nakon izbora on može biti mandatar. Šeparović u izjavi za Al Jazeeru Balkans danas kaže da je to točno i ne bježi od toga. No ponudio je objašnjenje zašto je u petak Ustavni sud donio upozorenje koje je donio.

"Ali pogledajte pažljivo uz dodatak 'ako se bude držao Ustava i zakona'. Isto sam tada najavio da je teoretski moguće i poništenje izbora, poništenje odluke o davanju mandata i odluke sabora o izglasavanju povjerenja vladi ako ne bude poštivao upozorenje Ustavnog suda.

Nakon toga nije poštivao Ustav, nije poštivao upozorenje, nije odmah dao ostavku, već je sudjelovao u kampanji kao premijerski kandidat i otvoreno govorio da neće poštivati upozorenje Ustavnog suda. Takvim postupanjem sam se je isključio od mogućnosti da bude budući mandatar", rekao je Šeparović. 

20:25 U anketi Dnevnika Nove TV mogli ste izraziti svoje mišljenje o odluci Ustavnog suda, a koju je ocjenu dobila možete pročitati OVDJE.

19:58 Politički analitičar Tihomir Cipek komentirao je odluku Ustavnog suda kojom je Zoranu Milanoviću zabranjeno da bude mandatar. Njegovu analizu možete pogledati OVDJE.

19:41 Dnevnik Nove TV doznaje pozadinu donošenja krucijalne odluke Ustavnog o Zoranu Milanoviću, a više o njoj možete pročitati OVDJE.

17:10 Odluka Ustavnog suda je podijelila stručnjake: dok jedni smatraju da je Ustavni sud prekoračio svoje ovlasti, drugi kažu da je takva odluka trebala biti donesena ranije. Više o tome možete pročitati OVDJE.

16:20 Ustavna stručnjakinja Sanja Barić za Večernji list komentirala je odluku prema kojoj predsjednik Republike Zoran Milanović više ni u kojem slučaju nakon ovih izbora ne može biti predsjednik Vlade niti mandatar za sastavljanje iste. Ujedno, oštro je kritizirala predsjednika. 

"Bilo bi dobro da shvatimo da je osoba koja stalno krši Ustav predsjednik RH. Ustavni sud je doveden u stravičnu situaciju jer je predsjednik kontinuirano kršio Ustav RH.Ovo je kontinuirano iracionalno ponašanje. To ne znači da je vlast HDZ-a dobra, to samo znači da predsjednik ne može sudjelovati na ovaj način, i to je nešto što mu je Ustavni sud najblaže mogao reći. On više nema opcija, imao je toliko prilika da postupi ispravno, a sada će napraviti žrtvu od sebe. Ima samo sreću što Sabor nema dvotrećinsku većinu da ga ukloni s dužnosti", poručila je Barić..

16:00 Oglasio se i Gong te ocijenio kako se ni predsjednik Zoran Milanović ni Ustavni sud nisu dobro podnijeli u ovom slučaju. Više pročitajte >>>OVDJE.

15:20 Branko Smerdel, jedan od stručnjaka za tumačenje Ustava koji je ujedno bio u radnoj skupini koja je pisala Ustav pri prijelazu iz predsjedničkog u parlamentarni sustav, oglasio se na svojem Facebook profilu i nadodao da je bijesan. 

"Podsjećam: Peđa Grbin je 2013. proslavio ‘ako prođe - prođe‘ "teorijom" kako je volja SABORA iznad volje NARODA. A volja premijera Milanovića iznad Ustava!! Radilo se o referendumu o ustavnoj definiciji braka, koju je premijer htio zabraniti! Gdje su granice te vrste manipuliranja ustavnim odredbama"

13:14 Mostov kandidat Nino Raspudić izjavio je u subotu kako odluka Ustavnog suda da predsjednik Republike Zoran Milanović ne može biti mandatar nema nikakvo uporište u Ustavu i zakonima, ustvrdivši da je Ustavni sud parapolitičko tijelo koje pod krinkom ocjene ustavnosti kroji politike.

"Nikakvo uporište za to nema u Ustavu i zakonima, kao što nitko u Hrvatskoj nije shvatio njihovu odluku da se poništi naš referendum. Dakle, to je parapolitičko tijelo isluženih HDZ-ovih kadrova, dijelom i SDP-ovih, koji bi pod krinkom ocjene ustavnosti krojili politike u Hrvatskoj", rekao je Raspudić na konferenciji za novinare. Pročitajte što je Raspudić još rekao.

12:24 Koordinator stranke Možemo i zagrebački gradonačelnik, Tomislav Tomašević, odluku Ustavnog suda nazvao je protuustavnom. Poručio je da će Možemo podržati manjinsku SDP-ovu Vladu te da je sada najvažnije konstituirati Sabor.

"Što se tiče odluke Ustavnog suda ona je protuustavna, nema nikakvog uporišta u Ustavu za odluku koju su donijeli. Kad smo predavali kandidature u Sabor pozvali smo Ustavni sud i DIP da se očituju hoće li izbori biti regularni, drže li se svi upozorenja ili ne i da to naprave najkasnije na dan izborne šutnje tako da bez obzira na rezultate izbora svi znaju na čemu su. Oni to nažalost nisu napravili. Nisu niti upozoravali. Niti u jednom trenutku nisu rekli da Milanović krši nihovo upozorenje. Nisu rekli koja bi sankcija bila niti na čemu bi je temeljili, dokad vrijedi ta zabrana Milanoviću? I gdje piše u Ustavu da je takva sankcija moguća? Ukoliko izbori nisu bili kontaminirani, kako to da se Milanoviću zabranjuje da bude mandatar", pita se Tomašević.

Priznao je i kako mu je žao da nisu išli u planiranu točkastu koaliciju s SDP-om. 

Miroslav Šeparović, Zoran Milanović Tomislav Tomašević, Nikola Grmoja Foto: Ranko Suvar/Goran Mehkek/Cropix

12:21 Nikola Grmoja iz Mosta u subotu je ponovno pozvao Domovinski pokret na razgovore.

"Dobro je znano zašto mi nismo išli s Domovinskim pokretom, jer smo tvrdili da će ići s HDZ-om. Evo im prilike da ja nisam bio u pravu kroz cijelo ovo predizborno vrijeme. Pozivam ih na razgovore kako bismo fomirali antiHDZ koaliciju. Sve je na stolu, ništa nije zadano, trebamo razgovarati i vidjeti što se može napraviti. Ako ne žele izdati birače, ljude koji su im dali povjerenje, onda trebaju sjesti i razgovarati", rekao je Grmoja za HRT.

11:50 Zastupnik mađarske nacionalne manjine Robert Jankovics iznenadio se novinarskim pitanjem predsjedniku Zoranu Milanoviću o tome je li zbog Jankovicsa kontaktirao mađarskog premijera Viktora Orbana. Više o tome čitajte >>>OVDJE.

11:20 Komunikacijska stručnjakinja Nove TV Gabrijela Kišiček gostovala je na N1 gdje je kazala da ova odluka nikome ne ide na ruku i svi su iznenađeni.

"Odluka Ustavnog suda nije uvjerljivo i dobro obrazložena da bi se stvorio dojam da tu nema političkih preferencija te da nije političko motivirana. Sudske bi odluke trebale biti nemotivirane što se tiče politike. Pošto se nije stvorio taj dojam, stvara se određena ljutnja i bunt koja može pomoći da se premoste neke ideološke razlike i da se ide u zajedničku borbu za viši cilj", kazala je.  

11:15 "Svi izabrani zastupnici kojima je zaista na srcu budućnost Hrvatske, sad bi se trebali okupiti, konstituirati Sabor pa se oduprijeti ovoj protuustavnoj samovolji", poručila je na platformi X bivša premijerka, Jadranka Kosor.

 

 

10:50 Ustavni stručnjak Robert Podolnjak koji je bio kandidat Mosta u 3. izbornoj jedinici u emisiji na N1 kazao je da ovo upozorenje suda nema veze s Ustavom.

"Ovo što sad Ustavni sud radi je najobičnija osveta predsjedniku koji je kontinuirano kršio njihovo upozorenje što mu predbacuje i većina u Ustavnom sudu i sankcije koje predviđaju uopće nisu predviđene Ustavom ni ustavnim zakonom o Ustavnom sudu."

"Ustavni sud nema takvu ovlast", tvrdi Podolnjak.

10:30 Darko Milinović, predsjednik stranke LiPO, također se osvrnuo na upozorenje Ustavnog suda i poručio: "Ovakve odluke Ustavnog suda koji se stavljaju iznad Sabora vraćaju nas u kaljužu iz koje izađošmo bar u zadnja 3 dana."

Pročitajte i ovo Umro muškarac koji se zapalio pred zgradom suda preminuo u bolnici Umro muškarac koji se zapalio pred zgradom u kojoj se sudi Donaldu Trumpu

10:15 Profesor s Pravnog fakulteta u Zagrebu i bivši šef zagrebačkog SDP-a Viktor Gotovac na platformi X napisao je: "U ovoj zemlji svi su nogometni treneri, sad vidim i ustavni stručnjaci. Pitam se bi li, analogno, i osuđenike valjalo pitati što misle o presudi nakon što bude donesena. Možda da i pacijenti liječnike poučavaju o liječenju".

 

 

10:00 Ivan Lovrinović, suradnik Mislava Kolakušića i jedan od utemeljitelja stranke Pravo i pravda (PiP), komentirao je potez Ustavnog suda podužom objavom na Facebooku u kojoj je, između ostalog napisao:

 "U tom slučaju je HDZ irelevantan čimbenik, kao što je irelevantno mišljenje Ustavnog suda, tog parapolitičkog tijela isluženih političara, koji treba ukinuti i formirati Ustavno vijeće koje neće sudovati o svemu i svačemu i biti sluškinja politike. Takva je praksa u zemljama zrele demokracije".

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene