Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Rok za predaju kandidatura u utorak

Pred vratima su i novi izbori: "Neka građani obrate pažnju", "Strah nas je da se to ponovno ne dogodi..."

Aktualno Galerija Liste za EU parlament - 4 Liste za EU parlament - 4 Foto: DNEVNIK.hr Liste za EU parlament - 3 Liste za EU parlament - 3 Foto: DNEVNIK.hr Liste za EU parlament - 2 Liste za EU parlament - 2 Foto: DNEVNIK.hr Liste za EU parlament - 1 Liste za EU parlament - 1 Foto: DNEVNIK.hr +1 Biljana borzan, SDP Galerija 1/6 >>
Reporterka Dnevnika Nove TV Srna Bijuk istražila je kako se stranke pripremaju za još jednu kampanju, onu za izbore za Europski parlament od kojih nas dijeli manje od dva mjeseca.

Jedni izbori su iza nas, poznato je tko će u hrvatski parlament. No pred vratima su i drugi izbori, oni za europski parlament.

Kandidature se moraju predati do utorka u ponoć, a većina stranaka još ne otkriva tko će biti na njima.

Pročitajte i ovo Peđa Grbin i Barbara Štrbac Najavio promjenu Grbin otkrio hoće li poštovati odluku Ustavnog suda i naglasio: "To je životinja stjerana u kut"

Ne skriva se strah kako bi europski izbori mogli ostati u sjeni sastavljanja Vlade. Većina kandidata još uvijek se bavi prikupljanjem potpisa. Tako je primjerice Ladislav Ilčić (Hrvatski suverenisti) koji je u utrci za drugi mandat najavio predaju lista za utorak.

Liste za EU parlament - 1 Liste za EU parlament - 2 Foto: DNEVNIK.hr

„Konzervativna ideja je u porastu, lijeve politike su pokazale jako loše rezultate. Vjerujem da je puno ljudi prepoznalo što ja radim tako da mislim da ću dobit veliku podršku“, rekao je Ilčić.

Pročitajte i ovo Nikola Grmoja Iz minute u minutu Nakon odgovora DP-a na poziv u koaliciju oglasio se i Grmoja: "Pokažite da niste ispostava HDZ-a"

Izravna konkurencija mu je Domovinski pokret. Stipo Bartulica kao mogući nositelj liste - kaže sve je još u dogovoru.

Liste za EU parlament - 1 Stipo Bartulica, Domovinski pokret Foto: DNEVNIK.hr

„Ja ću biti kandidat, predat ćemo listu u ponedjeljak popodne. Na prošlim izborima DP nije postojao kao stranka, sad idemo prvi put i očekujemo dobre rezultate“, rekao je Bartulica.

Pročitajte i ovo Oleg Butković i Zoran Milanović Bura se ne stišava HDZ reagirao na Milanovićevo obraćanje, javio se i Butković: "Sam pao, sam se ubio!"

S njima će možda na listu i stranka Pravo i pravda, Mislav Kolakušić je za Dnevnik Nove TV rekao kako u ponedjeljak imaju sastanak.

Pročitajte i ovo Zoran Milanović Nakon upozorenja Ustavnog suda Milanović: "Ovo je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati!"

Zadnje dogovore ima i Možemo, ali za parlament već imaju plan.

„Mislim da su ovi rezultati pokazali da smo sigurno stranka koja je najviše narasla. Članica smo europske zelene stranke, imamo veliku podršku zelenih,“ rekao je Gordan Bosanac iz Možemo!

Pročitajte i ovo Fred Matić SDP Fred Matić o odluci Ustavnog suda: "Sjetim se vukovarskog pakla, krvi i smrti"

SDP se nada da će, s nositeljicom liste Biljanom Borzan, ponoviti 4 mandata kao u prošlom sazivu. Iako bi zbog pregovora za sastav Vlade kampanja mogla pasti u drugi plan.

Liste za EU parlament - 1 Biljana borzan, SDP Foto: DNEVNIK.hr

„Kampanja će ići bez obzira na sve. Mi moramo odraditi svoj posao, građani moraju izabrati predstavnike i dobro je da obrate pažnju na to,“ istaknula je Borzan.

Pročitajte i ovo Miroslav Šeparović Najavio konferenciju za medije Milanović šefu Ustavnog suda odgovorio fotografijom: "Pogledajte kako HDZ donosi odluke tzv. Ustavnog suda"

HDZ svoje karte ne otkriva - kažu kako se još sastavljaju liste.

Još jednom mandatu nada se i Valter Flego (IDS). Traju pregovori hoće li IDS u koaliciju, ali više ga brine hoće li izbore itko ozbiljno doživjeti.

„Prije pet godina, ako se sjećam, bila je najlošija izlaznost u Europskoj uniji. Strah me da će se to ponoviti i da puno važnih tema neće doći do izražaja“, poručio je Flego.

Pročitajte i ovo Ivan Malenica Odluka Ustavnog suda Ministar Malenica: "Milanović je kršio Ustav. On i njegovi jataci ne žele prihvatiti poraz"

Većina stranaka planira predaju lista do utorka, na dan roka predaje. 9. lipnja je datum kada ćemo doznati tko će od novih ili starih lica u Europski parlament.

 

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.
 

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene