Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ususret Uskrsu

Danas je Veliki četvrtak: Znate li što se obilježava i koji su običaji?

Na današnji dan obilježava se blagdan Velikog četvrtka, koji vjernike uvodi u Vazmeno trodnevlje, najznačajnije razdoblje u kršćanskoj liturgiji.

Danas je Veliki četvrtak, posljednji dan korizme na koji se vjernici prisjećaju Isusove Posljednje večere. Velikim četvrtkom počinje Vazmeno trodnevlje, najznačajniji period u kršćanskom kalendaru kada se obilježava Isusova muka, smrt i uskrsnuće. 

Na ovaj dan se obilježava uspostava sakramenta euharistije i sakramenta ministerijalnog svećeništva. Također, tu večer biskup i svećenici obnavljaju obećanje s ređenja. Misno slavlje često zna uključivati i obred pranja nogu po uzoru na Isusa tijekom posljednje večere.

Pročitajte i ovo Uskršnji stol sindikalni izračun Koliko će se trošiti za Uskrs: "Najjeftinija uskršnja košarica 116 eura, a najskuplja 395 eura"

Običaj je da se tog dana održava samo jedno misno slavlje u cijeloj biskupiji - misa posvete ulja, na kojoj biskup blagoslivlja tri ulja: katekumensko ulje, ulje za bolesničko pomazanje i svetu krizmu. 

Pročitajte i ovo Državni inspektorat i kazne; ilustracija - 1 Skup Uskrs Kažnjeni zbog jaja i kolača: To su najblaže kazne, mogli su platiti 3900 eura

Tradicionalni hrvatski običaji na Veliki četvrtak

U Hrvatskoj se u razdoblju od Velikog četvrtka do Velike subote tradicionalno nisu obavljali teži fizički poslovi te se također nije radilo u polju. Drugi običaji nalažu čišćenje kuće i okućnice, kao i prekrivanje ogledala i raspela sve do subote.

Crkvena zvona odzvonila bi jednom, a potom ne bi zvonila do Velike subote, a u južnim dijelovima Hrvatske znalo ih se i vezati. 

Pročitajte i ovo Mladi luk Sve skuplja Koliko će koštati ovogodišnja uskrsna košarica? "Kad preračunam u kune, to je puno. Ali tko voli, nek' izvoli"

Najpoznatiji običaj za Veliki četvrtak u Hrvatskoj održava se na otoku Hvaru i naziva se procesija Za križen. To je jedinstveni obred za stanovnike tog otoka koji se neprekidno odvija već pet stoljeća i koji je uvršten na popis UNESCO-ove nematerijalne kulturne baštine. 

Tijekom noći s Velikog četvrtka na Veliki petak vjernici istovremeno kreću šetati iz šest župskih crkava na čelu s križonošom. Zaustavljaju se u crkvama i kapelicama, a cijela procesija traje duže od 8 sati. 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene