Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

VIDEO Premijer Fico u životnoj opasnosti: Slovački mediji objavili da je atentator književnik

"Naša je pozicija jasna"

Grbin nakon pregovora s Domovinskim pokretom: "Ono što je na stolu nije im neprihvatljivo, istaknuli smo dvije stvari"

Predsjednik SDP-a Peđa Grbin u 14 sati obratit će se javnosti. Vjeruje se kako će iznijeti detalje pregovora s Domovinskim pokretom.

Danas je počela nova runda pregovora. Domovinski pokret razgovara sa svima. Prvo su se u jednom zagrebačkom hotelu sastali s SDP-om. U popodnevnim satima održat će predsjedništvo stranke, a u večernjim satima opet će razgovarati i s HDZ-om.

Predsjednik SDP-a Peđa Grbin obratio se javnosti nakon sastanka s DP-om.

"Danas smo obavili drugi sastanak s predstavnicima Domovinskog pokreta. Mi smo ispred naše koalicije još jednom poručili da je naš prijedlog da se Sabor konstituira na antikorupcijskim temeljima. Istaknuli smo dvije stvari. Ne smijemo dopustiti da čovjek koji ima veze s kriminalom dođe na čelo DORH-a. Ne može se borba protiv kriminala i korupcije voditi s takvom osobom kakva je Ivan Turudić. Druga je stvar pitanje lex AP. I danas smo čitali da je stanje s pitanjem medijskih sloboda zabrinjavajuće, poručio je Grbin te dodao:

Pročitajte i ovo Andrej Plenković Parlamentarni izbori 2024. Plenković otkrio s kime HDZ pregovara: "Cilj je približiti stajališta"

"Nakon što napravimo te dvije stvari, možemo govoriti o drugima. Jasno smo predočili koji su rokovi, razgovarali smo o rokovima za konstituiranje Sabora koji počinju teći nakon što Predsjedniku Republike budu dostavljeni rezultati izbora. U ovom trenutku odluka je na Domovinskom pokretu jer naša je pozicija jasna."

Predsjednik SDP-a istaknuo je kako je ovo prilika da Hrvatska napravi iskorake.

"Iskoraci su mogući po pitanju borbe protiv korupcije i borbe za medijske slobode. Nakon toga su sve opcije na stolu, pa i ponavljanje izbora, za što smo mi u SDP-u spremni. Ne iznosim detalje sastanaka, ali mogu reći da ništa od onog što je na stolu nije neprihvatljivo nijednoj strani. Međutim, svatko će morati donijeti odluku hoće li u tom smjeru krenuti. Mi u SDP-u smo odluku donijeli, znamo da je konstituiranje Sabora prioritet", kaže objašnjavajući da Vlada trenutačno ima veće ovlasti nego kad Sabor zasjeda.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković odlazi iz Banskih dvora nakon sastanka s DP-om Iz minute u minutu Završio sastanak DP-a i HDZ-a u Banskim dvorima: Razgovarali dva sata, evo što je dogovoreno

"Treba uspostaviti kontrolu nad Vladom i razgovore o onome što će se događati nakon toga treba voditi s konstituiranim Saborom."

Potom se ponovno osvrnuo na Turudića i lex AP.

"Micanje Turudića higijensko je pitanje u kontekstu borbe protiv korupcije. Drugi je korak ukidanje lex AP. O kadrovskim pitanjima nismo razgovarali. Što se tiče nacionalnih manjina, ali i ne samo njih nego i stranaka poput HSLS-a ili HNS-a, nije mi realno razgovarati o tome da maknemo lex AP ili Turudića, a onda razgovarati s onima koju su glasali za takve stvari. Imamo one koji su glasali za imenovanje Turudića i lex AP i one koji su bili protiv toga. Naš stav o obje te teme nije se promijenio", rekao je Grbin.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković i Karlo Ressler Uoči izbora HDZ oštro startao novu kampanju i napao SDP: "Štetočine! Išli su protiv nacionalnih interesa"

Kazao je i kako razgovori s DP-om nisu bili reda radi.

"Moj je dojam da razgovori nisu bili vođeni pro forma, da se u bilo kojem trenutku osjetilo da se tu radi o nečem što je reda radi, ni prošli tjedan ni danas. Ovo su za Hrvatsku prevažne stvari da bismo se s njima igrali. Borba protiv korupcije, borba za slobodu medija stvari su s kojima se ja nemam namjeru šaliti i zezati. Naša je ponuda konkretna, a svatko tko je na jedan način glasao prije dva mjeseca sad ima priliku ispraviti to što se dogodilo voljom HDZ-a i onih koji su ih podržavali", rekao je predsjednik SDP-a.

"Mi smo do 14. travnja bili u opoziciji i nismo imali dovoljno ruku, sad možemo biti u poziciji da to promijenimo", rekao je Grbin i dodao kako ne isključuje da će biti još sastanaka jer bi bilo korektno da se o odluci obavijesti nekoga u četiri oka.

Pročitajte i ovo Krešimir Ačkar Veliki uspjeh On je nova zvijezda HDZ-a, brojem glasova nadmašio je mnoge poznate. Spominje se i kao potencijalni ministar obrazovanja

Upitan je i je li se čuo s Mostom.

"Ja niti mogu niti hoću govoriti u ime drugih stranaka. Što se tiče kontakata, kontinuirano održavamo kontakte i s drugim strankama, ne nužno u formi sastanka", rekao je.

Odgovorio je i na pitanje je li siguran da su 42 ruke "njegove". 

"Svi izabrani zastupnici koji su bili na listi Rijeke pravde stoje iza ovih odluka i prijedloga. Sad čekamo ostale", zaključio je.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene