Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Uoči EU izbora 2024

Možemo! upozorava na rast ekstremne desnice u Europi: "Desnica ne nudi rješenje za stvarne probleme građana"

Press konferencija stranke Možemo!
Press konferencija stranke Možemo! Foto: Igor Kralj/Pixsell
Kandidati stranke Možemo! Gordan Bosanac i Jelena Miloš poručili su u četvrtak da će se na predstojećim europskim izborima boriti protiv ekstremističkih snaga koje pod krinkom suverenizma dovode u pitanje demokratske vrijednosti na kojima je utemeljena Europa.

"Temelj su dobrog života u Europi demokratsko uređenje, vladavina prava i socijalna država – i te ćemo vrijednosti braniti'', poručili su Gordan Bosanac i Jelena Miloš na konferenciji za medije u povodu obilježavanja Dana Europe, mjesec dana uoči izbora za Europski parlament.

Bosanac je upozorio na sve veću mobilizaciju radikalno desnih snaga kako u Hrvatskoj, tako i diljem Europe.

Sve te snage, kaže, imaju jednak rječnik, sve se one pozivaju na nekakav suverenizam, pod čijom krinkom u stvari žele dovesti u pitanje temeljne europske vrijednosti.

"U stvari rade na rastakanju 'ideje Europe' i izlažu građane različitim oblicima nesigurnosti i smanjenja kvalitete života", ustvrdio je.

Pročitajte i ovo Milanović i Plenković Parlamentarni izbori 2024. Milanović objavio kada će dati mandat Plenkoviću, napravili potez bez presedana pa se predomislili

U Možemo! su posebice zabrinuti izjavom Ursule von der Leyen da su pučani spremni razmotriti dogovor s ekstremnom desnicom. "To je samoubilački dogovor za Europu'', ocijenio je Bosanac.

Jelena Miloš smatra da rast ekstremne desnice u Europi dovodi u pitanje demokraciju te ljudska prava i prava manjina, ali i borbu protiv klimatskih promjena koju godinama provode Zeleni, klimatski pokreti i mladi. "Istovremeno, desnica ne nudi rješenje za stvarne probleme građana kao što su inflacija ili klimatska kriza koju sve više osjećamo'', poručila je.

Pročitajte i ovo Ukrajina na Eurosongu 2023. Pjesma manje važna Eurosong kao politička pozornica: Evo zašto neke zemlje glasaju jedna za drugu

Možemo! će u kampanji ponuditi rješavanje problema, borit će se za priuštivo i javno dostupno stanovanje, za sigurna i zelena nova radna mjesta i bolja radnička prava, te za prava mladih - veću pristupačnost programa Erasmus plus, kao i ulaganje u mentalno zdravlje mladih. Također, borit će se protiv visokih cijena, za proizvodnju zdrave i lokalne hrane, te ulaganja u javni prijevoz i željeznice.

"Zalagat ćemo se za oporezivanje viška profita svih onih koji koriste inflaciju kao izgovor za povećanje cijena'', poručila je.

Možemo! očekuje da će postati europarlamentarna stranka, rekao je Bosanac koji nije htio nagađati o broju mandata.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene