Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ako se dogodi nesreća

Vozači koji imaju kasko osiguranje ovo trebaju znati: Što učiniti ukoliko vam osiguravatelj ne želi isplatiti odštetu

Nesreća, ilustracija
Nesreća, ilustracija Foto: Vojko Basic/Cropix
Pojedine osiguravajuće kuće još uvijek u svojim Uvjetima za kasko osiguranje traže od osiguranika stvari koje nisu propisane zakonom ukoliko se dogodi nesreća.

Mnoge vozače zbunjuje, odnosno nisu sigurni što im je činiti u slučaju prometne nesreće ako imaju kasko osigurnje za njihovo vozilo.

Prije svega, trebali bi dobro proučiti Uvjete za kasko osiguranje cestovnih vozila koji su navedeni u ugovoru koji su sklopili s osiguravajućom kućom. Naime, pojedine osiguravajuće kuće još uvijek u svojim Uvjetima za kasko osiguranje traže da osiguranik nakon prometne nesreće osigura kontrolu svoje alkoholiziranosti jer, u protivnom neće biti ništa od pokrića štete. Iz toga proizlazi da vozač mora posjedovati dokument koji potvrđuje da nije bio u alkoholiziranom stanju kako bi ostvario pravo na kasko pokriće.

Pročitajte i ovo Ilustracija Ovo morate znati Znate li čemu služi čep na vratima automobila? Ovaj detalj može spriječiti skupe popravke

Zanimljivo kako tu odredbu pojedini osiguravatelji dan danas navode u uvjetima premda je još davne 2005. Vrhovni sud RH zauzeo stav o ništetnosti odredaba Pravila o kasko osiguranju kojima se obvezuje osiguranika da nakon prometne nezgode sam osigura kontrolu svoje alkoholiziranosti. Čak je i Ustavni sud RH u odluci od 11. srpnja 2017. prihvatio pravilnim to shvaćanje Vrhovnog suda izraženo u spomenutoj odluci. Stoga, ukoliko vidite takvu odredbu u kasko uvjetima ili ako vam odbiju prava iz kasko osiguranja jer nemate spomenuti dokument sud će biti na vašoj strani, piše HAK Revija.

A što ako je u prometnoj nesreći oštećeno samo vaše vozilo te nema ozlijeđenih? Zakon o sigurnosti prometa na cestama ne propisuje dužnost vozača da u takoj situaciji obavijesti policiju, niti čeka njezin dolazak. Međutim, mnogi vozači za svaki slučaj pozovu policiju kako bi se složio zapisnik koji je onda dokaz za osiguravajuće kuće.

Pročitajte i ovo Ilustracija Bolje izbjeći Ako izgubite karticu za autocestu, u velikom ste problemu: Pogledajte zašto ih treba dobro čuvati

No, Trgovački sud u Rijeci u ožujku ove godine bavio se upravo takvim slučajem. Vozač je prilikom skretanja izgubio kontrolu nad vozilom te je uslijed penjanja na nogostup oštetio vozilo. Nazvao je osiguravajuće društvo te pitao što mu je činiti s obzirom da ima kasko osiguranje. Kazali su mu da ne treba zvati policiju već da samo napravi procjenu štete. Tako je i postupio. Srećom, on je fotografirao vozilo, oštećenja i mjesto događaja.

Iako je izgledalo kako će sve proteći bez komplikacija, priča je otišla u neželjenom smjeru. Otklonjen mu je odštetni zahtjev s obrazloženjem da šteta nije prijavljena policiji. Argumentirali su to navodom da u ugovoru stoji kako je korisnik vozila bio dužan odmah prijaviti nastanak prometne nezgode policijskoj postaji i fotografirati mjesto nesreće s najmanje četiri fotografije iz kojih bi se jasno vidjelo mjesto nesreće i oštećenja na vozilu.

Sud je konstatirao ono što piše u Zakonu o sigurnosti prometa na cestama, da u toj situaciji nije postojala zakonska obveza vozača da obavijesti policiju, te da odredbe Uvjeta za osiguranje sud smatra ništetnim. Osiguravajuća kuća dužna je isplatiti odgovarajući novčani iznos po osnovi kasko police.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene