Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

VIDEO Atentat u Slovačkoj, pokušali ubiti premijera: "U životnoj je opasnosti"

Posjet gardijskoj brigadi

Milanović iz Nove Gradiške: "Pružili ste mi jedno od rijetkih utočišta"

Predsjednik Milanović u posjetu je Novoj Gradiški, gdje je sudjelovao na svečanoj akademiji u povodu obilježavanja 33. obljetnice osnutka 3. gardijske brigade Kune.

Predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Republike Hrvatske Zoran Milanović u posjetu je Novoj Gradiški. 

Položio je vijenac ispred Spomen-obilježja poginulim hrvatskim braniteljima u Domovinskom ratu, a potom je sudjelovao na svečanoj akademiji u povodu obilježavanja 33. obljetnice osnutka 3. gardijske brigade Kune.

Milanović se u govoru osvrnuo na Domovinski rat. 

"Američki kongres nije imao izvanredne sjednice na kojima bi odlučivao o pomoći Hrvatskoj. Malo tko se tada brinuo o nama. Treba to reći. To je povijest hrvatske vojske i to je zapravo građanska kultura. Ta naša država ima ogromne šanse da se mjeri s najboljima i s najambicioznijima. Nemaju svi narodi svoje države. Hrvatska ima. Izborila ju je i obranila." 

Predsjednik je također rekao: 

"Kuna je otišla iz hrvatskog monetarnog života zauvijek, bila je simbol stabilnosti. Ja sam odrastao u inflaciji, sad nam opet kuca na vrata. To je razdoblje jedino u našoj povijesti u kojem je naša moneta bila stabilna. Kuna je životinja koju danas viđate i po centru Zagreba, osim veprova."

Kazao je kako se u javnom prostoru mogu čuti razne svađe i prepirke, čemu i on sam doprinosi, ali da je na ovoj obljetnici, baš kao i u Splitu, pronašao utočište. 

"Ovdje mozak funkcionira na drukčiji način, pružili ste mi jedno od rijetkih utočišta, barem na sat vremena, a kasnije ćemo po starom", kazao je. 

Milanović još uvijek nije komentirao objavu SDP-a da neće biti mandatar nove Vlade. Također, nije se osvrnuo ni na kritike koje mu je uputio premijer Andrej Plenković, koji ga je prozvao zbog licemjerja jer "nije dao suglasnost za Rafalee, a onda se pojavio na svečanosti".

Pročitajte i ovo Zlatko Hasanbegović - 1 POSTIZBORNA KOMBINATORIKA Zlatko Hasanbegović: "Složit će se Vlada, imaju svi svoje ideje"

"Milanović više kao predsjednik Republike ne postoji. Doći na odbor jedne stranke, kao predsjednik ti više ne postojiš. On to jako dobro zna, to znaju svi ustavnopravni stručnjaci i suci, a to znaju i hrvatski građani. Grbin i stric trebaju momentalno dati ostavku i otići s političke scene", rekao je Plenković, koji ga je spomenuo i u ponedjeljak.

Ponovo ga je prozvao za kršenje Ustava. 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene