Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Iznad prosjeka

Objavljena lista država najboljih poznavatelja engleskog jezika: Pogledajte gdje se nalazi Hrvatska

Turisti u Dubrovniku
Turisti u Dubrovniku Foto: Tonci Plazibat/Cropix
Svake godine Svjetska agencija za obrazovanje (EF) rangira zemlje prema kvaliteti govorenja engleskog jezika.

Svjetska agencija za obrazovanje (EF) objavila je listu zemalja najboljih poznavatelja engleskog jezika. Kao i prethodnih godina, Nizozemska je zauzela prvo mjesto u Europi, ali i globalno, kao zemlja s najboljim razumijevanjem engleskog jezika. Njihovi stanovnici su pokazali vrlo visoku stručnost u komuniciranju na engleskom jeziku, postigavši 647 bodova na EF-ovoj ljestvici.

Austrija slijedi na drugom mjestu s 616 bodova, a zatim dolaze nordijske zemlje Danska, Norveška i Švedska. Krug najboljih govornika engleskog zatvaraju Belgija, Portugal, Njemačka,Hrvatska i Grčka.

Pročitajte i ovo Ilustracija Sektor: Obrana Poznata novinarka putovala u Kinu na skup o sigurnosti i nestala: Puno je pitanja

Europske zemlje koje se mogu pohvaliti visokim stupnjem stručnosti u engleskom jeziku uključuju Poljsku, Finsku, Rumunjsku, Bugarsku, Mađarsku, Slovačku, Litvu, Luksemburg, Estoniju, Srbiju, Češku i Švicarsku.

Svjetske destinacije zaostaju

Nekoliko najposjećenijih svjetskih turističkih destinacija, poput Francuske i Španjolske, nalaze se iza Hrvatske prema poznavanju engleskog jezika. Francuzi su postigli 541 bod na ljestvici, zauzevši tek 34. mjesto, dok su Španjolci s 535 bodova na 35. mjestu.

Ispred Španjolske i Francuske nalaze se države poput Gruzije i Bjelorusije, dok je Moldavija izjednačena s Španjolskom na 35. mjestu.

Pročitajte i ovo Golubovi nema labavo Taksist se zaletio u jato golubova pa završio u zatvoru: Jedna ptica umrla od šoka

Stanovnici koji imaju najviše problema s engleskim jezikom su Turci, Azerbajdžanci, ali i Talijani, koji su ove godine dodatno pali na EF-ovoj ljestvici, piše euronews.travel.

Unatoč dominaciji Europljana na ljestvicama poznavanja engleskog jezika, Svjetska agencija za obrazovanje zabilježila je pad općeg poznavanja, dijelom uzrokovan pandemijom koronavirusa koja je smanjila razinu obrazovanja kod ispitanika u dobi od 18 do 20 godina.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene