Obavijesti Video Pretražite Navigacija
FBI poput hakera

Hakiraju i kamere prijenosnika: Pogledajte koje metode špijuniranja koristi FBI

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
'Živimo u svijetu u kojem snage zakona mogu hakirati računala korisnika, a da prije toga nismo imali nikakvu javnu debatu'

Zahvaljujući Edwardu Snowdenu i informacijama koje je otkrio, tijekom posljednjih mjeseci saznali smo na koje načine američka Agencija za nacionalnu sigurnost i FBI mogu pratiti i špijunirati milijune internetskih korisnika. Iako su do sada objavljeni brojni podaci o špijuniranju, i dalje se objavljuju novi detalji o načinima na koji su ove organizacije pratile korisnike, a posljednje objavljene informacije koje su prenijeli na Digital Trendsu otkrile su kako se ekipa iz FBI-a služi i različitim hakerskim i spamerskim metodama za praćenje korisnika.

Pročitajte i ovo Charles McGonigal plaćao mu i putovanja Bivši agent FBI-a ide u zatvor: Plaćao ga albanski obavještajac Slika nije dostupna Tajna istraga Comey potvrdio da FBI istražuje navodnu rusku umiješanost u izbore

Majka svih špijunskih afera: Kako je Snowden razotkrio Ameriku

Ove je informacije otkrio jedan bivši zaposlenik IT divizije FBI-a koji je priznao kako ova organizacija, među inim, na računala sumnjivih osoba može instalirati malware putem kojeg može aktivirati web kameru na prijenosnim računalima bez znanja vlasnika tih računala (lampica kamere ostaje ugašena kada FBI aktivira kameru) te ih na taj način špijunirati i pratiti sve što rade. Ipak, on je rekao kako se FBI ovim metodama služi samo u 'najozbiljnijim kriminalnim istragama' vezanim uz terorizam, a protiv takvih osoba koje su osumnjičene za terorizam FBI koristi razne prevarantske i phisherske taktike putem kojih na njihova računala instaliraju malware.

Osim softvera za upravljanje kamerom, na ovaj se način na računala osumnjičenih može instalirati i softver za analizu računala putem kojeg je moguće saznati sve informacije o konfiguraciji računala i instaliranim aplikacijama, odnosno putem tajnih programa mogu se skinuti svi mailovi, dokumenti i fotografije s računala. Ovakvo detaljno praćenje korisnika primjenjuje se samo u ekstremnim slučajevima kada su u pitanju (potencijalni) teroristi te je za njihovo praćenje prvotno potrebno dobiti sudski nalog, no uvijek postoji strah da će bi se ovakav način špijuniranja mogao primijeniti na veći broj korisnika, što može biti iznimno opasno.

PRATE SVE: Europski špijuni surađuju u masovnom nadzoru

'Živimo u svijetu u kojem snage zakona mogu hakirati računala korisnika, a da prije toga nismo imali nikakvu javnu debatu', upozorio je na opasnosti ovakvog načina praćenja Christopher Soghoian iz američkog udruženja za ljudska prava ACLU.

Zanimljivo je da, kako su još ranije objavili u Wall Street Journalu, FBI hakerske taktike prisluškivanja koristi u istragama protiv terorizma, organiziranog kriminala i pedofilije, ali ne i protiv hakera jer se boje da bi ih hakeri mogli otkriti i javno objaviti kakvim se tehnikama i alatima za praćenje i prisluškivanje FBI služi. 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene