Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Završen remont

Nuklearna elektrana Krško priključena na elektroenergetsku mrežu

Nuklearna elektrana Krško
Nuklearna elektrana Krško Foto: Boris Kovačev/Cropix
Završen redovni remont Nuklearne elektrane Krško.

Nakon redovnog remonta, električni generator Nuklearne elektrane Krško ponovno je, u četvrtak, 2. svibnja, priključen na elektroenergetsku mrežu, priopćili su iz Nuklearne elektrane Krško.

Iz Uprave NEK-a ističu kako će nakon provjera pri niskoj snazi, a sukladno standardima, postupno povećavati snagu elektrane.

Tijekom redovnog remonta, koji je započeo 1. travnja, zamijenjeno je gorivo i obavljeni su planirani radovi na održavanju, nadzorna testiranja i osuvremenjivanja.

"Radnici NEK-a i poslovni partneri iz lokalnog i međunarodnog okružja svojim su stručnim i predanim radom kvalitetno obavili sve remontne radove i tako omogućili nastavak pouzdanog rada elektrane. Ovogodišnji plan proizvodnje iznosi 5,4 milijarde kilovat sati električne energije", navodi se u priopćenju NEK-a.

Pročitajte i ovo Ilustracija USKOK provodi izvide Skandal s vojnim helikopterima: Remont preplatili 10 milijuna eura?

Član Uprave NEK-a Saša Medaković istaknuo je da su u jezgri reaktora uspješno zamijenjena 53 goriva elementa svježim gorivom, odnosno da je tijekom remonta odrađeno više od 30 tisuća aktivnosti. Medaković naglašava da je time osiguran izvor energije iz elektrane za nesmetano odvijanje do jeseni 2025. kada će biti sljedeći remont.

"Na taj će način Slovenija i Hrvatska moći računati na energiju iz Nuklearne elektrane Krško, kao i do sada", naveo je Medaković.

Uz ostalo, tijekom redovnog remonta obavljeni su svi planirani radovi, provjerena je cjelovitost materijala opreme i struktura i obavljeno je više stotina nadzornih testiranja koja su, navodi se, potvrdila besprijekorno djelovanje komponenti i sustava.

Pročitajte i ovo Eksplozija u hidroelektrani kod Bologne Užas kod Bologne VIDEO Eksplozija u talijanskoj hidroelektrani: Četvero radnika poginulo, za nekolicinom se još traga

U priopćenju se ističe kako u NEK-u i u produljenom pogonskom vijeku nastavljaju s politikom stalnih tehnoloških poboljšanja, odnosno da osuvremenjivanja, koja su završili tijekom remonta, povećavaju nuklearnu sigurnost te raspoloživost i kapacitet elektrane.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene