Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Oluja i poplave

Obilne kiše odnijele deset života: "Stanje je iznimno ozbiljno, kao da se suočavamo s ratom"

Potopljen grad u Rio Grande do Sulu
Potopljen grad u Rio Grande do Sulu Afp
Aktualno Galerija Potopljen grad u Rio Grande do Sulu Potopljen grad u Rio Grande do Sulu Foto: Afp Poplava u Rio Grande do Sulu - 1 Poplava u Rio Grande do Sulu - 1 Foto: Afp Poplava u Rio Grande do Sulu - 2 Poplava u Rio Grande do Sulu - 2 Foto: Afp +0 Poplava u Rio Grande do Sulu - 3 Galerija 1/4 >>
Brazil su pogodile obilne kiše i poplave. Smrtno je stradalo deset osoba, dvadeset jedna smatra se nestalom. Vremenska katastrofa raselila je tisuće ljudi.

Deset osoba poginulo je, a 21 se vodi kao nestala nakon obilnih kiša koje su izazvale brojne poplave i klizišta ovog tjedna u južnoj brazilskoj državi Rio Grande do Sul, a mjesne vlasti upozoravaju da je stanje kritično i da bi se moglo još pogoršati.

Na konferenciji za novinare u srijedu, guverner države Eduardo Leite rekao je da je razgovarao s predsjednikom Luizom Inaciom Lulom da Silvom tražeći svu moguću saveznu pomoć.

"Proživljavamo u Rio Grande do Sulu najgori trenutak, najgoru katastrofu u našoj povijesti. Apsolutno je nepojmljivo, iznimno ozbiljno ono što se trenutno događa u Rio Grande do Sulu", rekao je Leite. "I nažalost, bit će još gore."

Lula bi trebao otputovati u tu državu u četvrtak.

Pročitajte i ovo Neboder u požaru Vatrogasci na terenu VIDEO Užas usred noći: Gori neboder od 28 katova, na cestu padali užareni dijelovi

Prema guverneru, oluje su uzrokovale najveće razaranje u državi zadnjih godina, zbog čega je nekoliko gradova ostalo izolirano nakon što su se mostovi srušili, a ceste uništene usred poplava i klizišta.

Leite je proglasio obustavu nastave u cijeloj državi do kraja tjedna i naglasio da je od oružanih snaga zatražio punu podršku "kako bi učinkovito sudjelovali u koordinaciji ovog trenutka, koji je sličan suočavanju s ratom".

Vlasti su izbrojale više od 3400 raseljenih osoba nakon oluja koje su izazvale porast razine rijeka i poplave u raznim dijelovima države, pogodivši 114 općina.

Pročitajte i ovo Poplave u Keniji - 2 Poplave u Keniji Voda i blato odnijeli 180 života, deseci ljudi nestali, priče preživjelih su pretužne: "Beba je plakala neko vrijeme, ali nisam ih mogao pronaći"

U izvješću od utorka, državna vlada je predvidjela opasnost od poplava "praktički u cijeloj državi" s obzirom na izglede za nastavak "jakih oborina" sljedećih dana.

U izvješću se također navodi da će poplave biti ozbiljne u slivovima mnogih rijeka, te da su moguće bujične poplave i masovni pomaci zemlje u regijama sa strmim padinama.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene