Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Uskoro vježbe

Ovo bi mogla biti sljedeća Putinova meta: "Ne pokušavajte ga nadmudriti"

Ratni brodovi NATO-a
Ratni brodovi NATO-a Foto: Afp
Predstojeće vježbe u Baltičkom moru dat će savezu priliku da Finsku i Švedsku uključi u svoju složenu mrežu obrane. Iako su Baltičko more neki analitičari prozvali jezerom NATO-a, postoji opasnost, i to velika.

Pristupanjem ove godine Švedske i prošlog proljeća Finske Sjevernoatlantskom savezu Baltičko more neki su analitičari prozvali "jezerom NATO-a" . To je u velikoj mjeri, ali ne i u potpunosti istinito jer obala ima nekoliko komadića ruskog teritorija. Ostatak obalnog primorja u rukama je NATO-a: Švedske, Finske, Estonije, Latvije, Litve, Poljske, Njemačke i Danske.

Rusija kontrolira dio obale između Litve i Poljske zbog svoje čudne enklave Kalinjingrada, a predsjednik Vladimir Putin i dalje kontrolira krajnji istočni kut Baltičkog mora u prilazima Sankt-Peterburgu, o kojem su ruski carevi počevši od Petra Velikog nekoć razmišljali kao o prozoru u zapadni svijet. Danas bi u slučaju sukoba između Moskve i NATO-a svaki tamošnji ruski ratni brod bio brzo i lako zatvoren ili uništen.

Pročitajte i ovo Joost Klein pogledajte što je učinio Hit! Nizozemac bojkotirao predstavnicu Izraela na Eurosongu i postao viralan

Pročitajte i ovo Andrej Plenković došao po mandat u Ured predsjednika - 4 Potpisi 78 zastupnika Plenković predao potpise Milanoviću i dobio mandat za sastavljanje Vlade

U kolumni za Bloomberg James Stavridis, umirovljeni admiral američke mornarice, objašnjava kako bi savez trebao najbolje iskoristiti svoje novo jezero i kakvu bi vrstu vježbi i obuke mornarice države članice trebale provoditi kako bi osigurale nesmetan timski rad?

On piše kako je, u vrijeme dok je bio glavni zapovjednik NATO-a u Europi, svake jeseni s uživanjem sudjelovao u Baltičkim operacijama (BALTOPS), a riječ je o vrhunskoj NATO vježbi koja se provodi od 1972. godine. Sljedeće izdanje najavljeno je za nekoliko tjedana.

Prošlogodišnja vježba Baltičke operacije uključivala je 20 nacija, a Finska je prvi put bila kao punopravna članica, dok je Švedska bila kandidat. Bilo je gotovo 50 brodova, 45 zrakoplova i 6000 pomorskog osoblja. Susret je sadržavao složenu mrežu vježbi protuzračne obrane, a povezao je cijelu kopnenu obrambenu mrežu NATO-a zajedno s brodovima s navođenim projektilima.

Pročitajte i ovo Gordan Grlić-Radman Iz minute u minutu Odlazi Grlić Radman? Poznato tko bi ga mogao zamijeniti. Ovako bi mogla izgledati kadrovska križaljka DP-a

BALTOPS je uspješno demonstrirao kako NATO može koristiti svoje snage na Baltičkom moru u cijelom spektru pomorskih aktivnosti, a isto tako poslao je Rusiji jasnu poruku o sposobnostima Saveza.

"Ruska invazija na Ukrajinu učinila je Baltičko more jezerom NATO-a", objavio je Samuel Ramani, suradnik na Kraljevskom institutu ujedinjenih službi na X-u, pored slike koja je sugerirala novostvorenu jaku zaštitu od Rusije.

"Europska sigurnost upravo je napravila velik pozitivan skok. Njegovi su učinci najizravniji oko Baltičkog mora - odsad pa nadalje jezera NATO-a", napisao je estonski glavni tajnik vanjskih poslova Jonatan Vseviov.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković stigao na Pantovčak po mandat za sastavljanje vlade - 2 jedan likuje, drugi se kiselo osmjehuje FOTO Pogledajte kako je izgledao susret Milanovića i Plenkovića

Međutim, Mark Hertling, bivši zapovjednik kopnene vojske Sjedinjenih Država u Europi, odgovorio je na memeove podijeljene na društvenim mrežama rekavši da je Moskva još uvijek snažno prisutna u regiji.

"Mnogi objavljuju kartu koja prikazuje  Baltičko more kao jezero NATO-a, ali ovdje postoji opasnost", napisao je.

I kolumnist Bloomberga slaže se da bi NATO mogao iskoristiti jezero Baltik da izvrši pritisak na maleni Kalinjingrad, koji djeluje kao geografski klin između baltičkih država NATO-a - Estonije, Latvije i Litve - i ostatka saveza.

Pročitajte i ovo Provjereno: Tvornica u Vrginmostu - 2 Direktor uhvaćen u laži Horor u jednom od najsiromašnijih dijelova Hrvatske: ''Meni je četiri dana išla krv na usta i na nos", "Povraćamo od toga, ne možeš ni gledati, grize"

Veći dio ruske baltičke flote smješten je u tamošnjoj luci Baltijsk, a u Kalinjingradu je smješten značajan broj zračnih i raketnih snaga. U slučaju rata Kalinjingrad će morati biti neutraliziran kako ruske kopnene snage ne bi mogle preuzeti kontrolu nad koridorom Suwalki, pojasom zemlje od 104 kilometra koji se proteže duž granice između Litve i Poljske.

Nekima bi se ta prijetnja mogla učiniti prenapuhanom, ali prije tri godine ideja da će krenuti u napad na Ukrajinu također se činila malo vjerojatnom, podsjeća Stavridis.

"Ne pokušavajte nadmudriti čovjeka u Kremlju", poručio je.

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene