Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pregovori u Kairu

Na vidiku prekid vatre u Gazi? Hamas je spreman za razgovor, čeka se odgovor Izraela

Rafah
Rafah Foto: Afp
Hamas je poslao izaslanstvo u Kairo zbog pregovora o prekidu vatre u Gazi. Oni traži trajni prekid vatre i povlačenje izraelskih trupa iz pojasa Gaze, dok Izrael pristaje samo na privremeni prekid sukoba.

Izaslanstvo Hamasa u ponedjeljak će posjetiti Kairo radi razgovora čija je svrha zajamčiti prekid vatre, rekao je u nedjelju Reutersu dužnosnik Hamasa, dok posrednici ulažu snažnije napore u postizanje dogovora uoči izraelskog napada na južni grad Rafah.

Dužnosnik, koji je želio ostati anoniman, kazao je da će članovi izaslanstva razgovarati o prijedlogu o prekidu vatre koji je Hamas iznio posrednicima Kataru i Egiptu, kao i o odgovoru Izraela, no nije otkrio pojedinosti o najnovijim prijedlozima.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković Iz minute u minutu HDZ nadomak vladajuće većine? S Domovinskim pokretom i Vučemilović fali im samo jedan glas. Oglasio se Raspudić

Po izraelskim podacima, u ratu, koji sada traje već sedmi mjesec, a pokrenut je napadom militanata Hamasa na Izrael 7. listopada, ubijeno je 1200 ljudi te odvedeno 253 talaca.

Izrael je obećao da će iskorijeniti Hamas, koji drži pod kontrolom Gazu. U izraelskoj vojnoj operaciji ubijeno je više od 34.000 Palestinaca, od čega njih 66-ero u zadnja 24 sata, podaci su zdravstvenih vlasti u Gazi. Zbog rata je raseljena većina od 2,3 milijuna stanovništva i opustošen je velik dio te gusto naseljene enklave.

Pročitajte i ovo Vladimir Putin Uprava u rasulu Putin sazvao izvanredni sastanak zbog katastrofe koja prijeti jednoj regiji: Šokirao se kada je saznao da nekoliko mjeseci ne zna pravo stanje

Različita stajališta

U petak je visoki dužnosnik Hamasa Halil Al-Haja rekao da je skupina primila odgovor Izraela na njihov prijedlog o prekidu vatre te da ga proučava prije nego što svoj odgovor prenese egipatskim i katarskim posrednicima.

U ranijim rundama pregovora nisu se uspjele premostiti razlike u stajalištima dviju strana. Hamas želi sporazum o trajnome prekidu rata te traži da Izrael povuče svoje snage iz pojasa Gaze.

Izrael nudi tek privremeni prekid vatre da bi oslobodio oko 130 talaca koji su ostali u zatočeništvu i da bi omogućio dostavu veće količine humanitarne pomoći. Izraelska strana je jasno kazala da ne kani prekinuti svoje operacije dok ne postigne zacrtani cilj, a to je uništenje Hamasa.

Pročitajte i ovo Kremlj Najavljen oštar odgovor Kremlj poslao ozbiljnu prijetnju Zapadu: "Zbog glupe odluke pouzdanost nestaje preko noći"

Izraelski ministar vanjskih poslova u subotu je kazao da bi planirani upad u Rafah, gdje se trenutačno nalazi više od milijun raseljenih Palestinaca, mogao biti obustavljen, postigne li se dogovor o oslobađanju izraelskih talaca.

Gazi prijeti katastrofa

Ekstremno desno orijentirani mministar financija Bezalel Smotrich u nedjelju je pozvao Netanyahua da ne odustaje od napada na Rafah, kazavši da bi pristanak na egipatske prijedloge bio ponižavajuć.

U video-izjavi novinarima u kojoj se obraća Netanyahuu, Smotrich je kazao da "vlada na čijem je čelu Netanyahu neće imati pravo na postojanje ne iskorijeni li Hamas". Smotrich nije član Netanyahuova ratnog kabineta i nije poznato raspolaže li detaljima egipatskog prijedloga.

Zapadne zemlje, među kojima i najbliži saveznik Izraela, Sjedinjene Države, pozvale su Izrael da se suzdrži od napada na pogranični grad zbog bojazni od mogućih civilnih žrtava.

Pročitajte i ovo Prometna nesreća u Zagrebu U bolnici je Policajac prošao kroz crveno i izazvao prometnu nesreću: Teško je ozlijeđen, a još su dvije osobe lakše ozlijeđene

U govoru održanom u nedjelju na Svjetskome gospodarskom forumu u glavnome gradu Saudijske Arabije Rijadu, palestinski predsjednik Mahmud Abas je rekao da samo Sjedinjene Države mogu zaustaviti Izrael u napadu na Rafah.

Kazao je i da u predstojećim danima očekuje napad na Rafah te da bi čak i "manji udar" na Rafah natjerao palestinsko stanovništvo da napusti pojas Gaze. Smatra da bi se u tom slučaju dogodila najveća katastrofa u povijesti palestinskog naroda.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene