Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Razočarani

Poduzetnici nezadovoljni Vladinim mjerama: "Tražimo osnivanje kriznog stožera za gospodarstvo"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Inicijativa Glas poduzetnika iza koje, kako kažu, stoji 60.000 tvrtki, nije zadovoljna Vladinim mjerama te i dalje inzistiraju na otpisu, a ne samo odgodi dugova jer male tvrtke posluju iz mjeseca u mjesec i nemaju rezerve s kojima će pokriti dugove.

"Gledali smo ono što je Vlada danas prezentirala i možemo samo reći da smo "duboko razočarani. Ni jedna od naših mjera nije usvojena", rekao je Dražen Oreščanin, partner u tvrtki Poslovna inteligencija i jedan od osnivača grupe Glas poduzetnika za koju kaže da je podupire 60.000 tvrtki.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna ogorčeni poduzetnici "Ugostitelji mogu volontirati u uvjetima katastrofe, a ne mogu otvoriti objekte i raditi u kontroliranim uvjetima. Sramotno" Josip Aladrović Bez dogovora Ministar za Dnevnik Nove TV nakon sastanka s ugostiteljima: "Nismo očekivali ovakav rasplet, ali ne bojimo se prosvjeda''

Oglasili su se nakon što je Vlada predstavila paket mjera kojima planira spasiti gospodarstvo, posrnulo zbog pandemije koronavirusa.

Inicijativa koja je već predstavila svojih sedam mjera za spas, se i dalje zalaže za otpis dugova, a ne samo odgodu plaćanja. Nakon Vladine konferencije primio ih je ministar financija Zdravko Marić.

"Pokušali smo mu objasniti da odgoda nema smisla. Jer sve stoji. Tvrtke nemaju prihoda i puno im je jednostavnije ljude otpuštati jer nemaju za plaće, a oni će biti zaštićeni koliko toliko naknadom sa HZZ-a. Male tvrtke, frizerski saloni, automehaničarske radnje ili obrti ne funkcioniraju kao velike korporacije. Oni nemaju rezerve, posluju iz mjeseca u mjesec, a sigurno za tri mjeseca neće zaraditi duplo pa da mogu vratiti dug", kazao je Oreščanin.

Dodaje da odgodu plaćanja podupiru i Hrvatska udruga poslodavaca te Hrvatska gospodarska komora.

Smatra da imaju malo vremena i da treba djelovati odmah jer stotinama tisuća ljudi prijete otkazi. Zalaže se i za osnivanje Kriznog stožera za gospodarstvo u koji bi bili uključeni predstavnici svih pogođenih segmenata.

"Sad je trenutak za stvarnu solidarnost i podjelu ovog tereta sa dijelom javnog sektora koji nije na prvoj liniji obrane od pandemije, a koji će također morati sudjelovati u smanjenju plaća i privilegija. U ovom trenutku bitno je ublažavanje trenutne krize te očuvanje radnih mjesta, ali također ova situacija se treba iskoristiti za smanjenje javnog sektora i optimizaciju državnog aparata, sa svrhom dugoročne održivosti cjelokupnog gospodarstva", zaključuju u inicijativi.

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene