Obavijesti Video Pretražite Navigacija
ČEMU SLUŽI TAJ DOKUMENT?

Sve na jednome mjestu: Pogledajte što vam je potrebno na putu do izdavanja građevinske dozvole

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Tko izdaje građevisnku dozvolu, čemu služi, koji su sve dokumenti potrebni i koji je prvi korak ka izradi? Odgovore na ova pitanja doznajte u nastavku.

Građevinska dozvola potrebna vam je da bi uopće mogli početi graditi. Nju izdaju veliki gradovi, iznad 35.000 stanovnika, i gradovi koji su sjedišta županija za svoje područje ili pak županijski uredi za sve ostale općine i gradove na području županije. Popis nadležnih tijela možete pogledati na stranicama Ministarstva prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine.

Prvi korak je predaja zahtjeva za izdavanje građevinske dozvole. Zahtjev podnosi investitor, a treba ga uputiti "nadležnom upravnom tijelu velikog grada, Grada Zagreba ili županije, nadležnom za upravne poslove graditeljstva ovisno o mjestu gdje se planira gradnja, odnosno rekonstrukcija građevine".

Dokumentacija

Dobra vijest je da se to može napraviti i putem interneta – putem sustava eDozvola. Elektronički se ispune svi traženi podaci te se u svakom trenutku može vidjeti u kojoj je fazi rješavanje zahtjeva. Zahtjevu se prilažu tri primjerka glavnog projekta, izjava projektanta da je glavni projekt izrađen u skladu s prostornim planom i drugim propisima u skladu s kojima mora biti izrađen, pisano izvješće o kontroli glavnog projekta - ako je propisana, potvrda o nostrifikaciji glavnog projekta ako je izrađen prema stranim propisima, potvrde javnopravnih tijela da je glavni projekt izrađen u skladu s posebnim propisima, odnosno posebnim uvjetima i/ili dokaz da je podnio zahtjev za izdavanje tih potvrda, odnosno utvrđivanje tih uvjeta ako iste nisu izdane u roku propisanom ovim Zakonom, potvrdu javnopravnog tijela da je glavni projekt izrađen u skladu s rješenje o prihvatljivosti zahvata za okoliš (ako se radi o zahvatu u prostoru za koji se prema posebnim propisima provodi postupak procjene utjecaja zahvata na okoliš i/ili ocjene prihvatljivosti zahvata za ekološku mrežu), dokaz pravnog interesa za izdavanje građevinske dozvole, dokaz da može biti investitor (koncesija, suglasnost ili drugi akt propisan posebnim propisom), ako se radi o građevini za koju je posebnim zakonom propisano tko može biti investitor i dokaz da je vlasnik građevinskog zemljišta ispunio svoju dužnost prijenosa dijela zemljišta u vlasništvo jedinice lokalne samouprave, odnosno dužnosti sklapanja ugovora o osnivanju služnosti provoza i/ili prolaza, propisane posebnim zakonom kojim se uređuje prostorno uređenje, ako takva dužnost postoji, navodi se na stranicama e-Građani.

Za građevinsku dozvolu trebate samo dokazati pravni interes, a dokazom se smatra izvadak iz zemljišne knjige iz kojeg je vidljivo da je investitor vlasnik ili nositelj prava građenja na građevnoj čestici ili građevini na kojoj se namjerava graditi, predugovor, ugovor ili ugovor sklopljen pod uvjetom, na temelju kojeg je investitor stekao ili će steći pravo vlasništva ili pravo građenja, odluka nadležne vlasti na temelju koje je investitor stekao pravo vlasništva ili pravo građenja, ugovor o ortakluku sklopljen s vlasnikom nekretnine, čiji je cilj zajedničko građenje, pisana suglasnost vlasnika zemljišta, odnosno vlasnika postojeće građevine te pisana suglasnost fiducijarnog vlasnika dana dotadašnjem vlasniku nekretnine koji je investitor.

Pročitajte i ovo Obrtništvo, ilustracija (Foto: Dnevnik.hr) - 1 uvedene promjene od 1. rujna Planirate otvoriti obrt ili ste još uvijek u nedoumici? DNEVNIK.hr donosi što vam je sve potrebno za taj proces i koliko će vas to koštati

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Donosimo detalje Imate u obitelji budućeg prvašića? Pogledajte kad, gdje i kako upisati dijete u osnovnu školu

Dozvolu za zgradu ćete dobiti ako su udovoljeni svi uvjeti te ako postoji mogućnost priključenja građevne čestice, na prometnu površinu ili da je izdana građevinska dozvola za građenje prometne površine. Zatim, mora postojati mogućnost priključenja zgrade na javni sustav odvodnje otpadnih voda, ako prostornim planom nije omogućeno priključenje na vlastiti sustav i mora postojati mogućnost da se zgrada priključi na niskonaponsku električnu mrežu ili da ima autonomni sustav opskrbe električnom energijom, ako se radi o zgradi u kojoj je projektirano korištenje te energije.

Imajte na umu da je investitor dužan platiti komunalni doprinos u skladu s posebnim propisima, a više informacija možete pronaći na službenim stranicama Hrvatskih voda. "Građevinska dozvola prestaje važiti ako investitor ne pristupi građenju u roku od tri godine od dana pravomoćnosti dozvole", navode u Ministarstvu.

Detaljnije informacije o potrebnim koracima do građevinske dozvole pogledajte >>OVDJE.

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene