Obavijesti Video Pretražite Navigacija
zahtjev dp-a

Stručnjaci o većim plaćama za ministre i premijera : "Kakve smo sve ministre viđali..."

Aktualno Galerija Damir Habijan, saborski zastupnik (HDZ) Damir Habijan, saborski zastupnik (HDZ) Foto: Dnevnik Nove TV Andrej Plenković - 1 Andrej Plenković - 1 Foto: Dnevnik Nove TV Andrej Plenković - 2 Andrej Plenković - 2 Foto: Dnevnik Nove TV +0 Ivan Penava i Andrej Plenković Galerija 1/4 >>
Uz pojedine resore, Domovinski pokret ima i zahtjev vezan za ljude koji su na čelu tih resora, odnosno za ministre. Traže da im se povećaju plaće, na što im je Andrej Plenković odgovorio da je on o tome razmišljao i prije njih. Na tom će se planu raditi.

Premijerski posao Andrej Plenković radi za 3263 eura na mjesec, neto. Ministri pak za nešto niže, pa ministar financija primjerice dobije 2519, a ministar gospodarstva 2357 eura.

Da trebaju biti više kako bi privukli stručnjake na te pozicije, sad traži Domovinski pokret.

"Jesmo za to da te plaće moraju ićI gore, naravno, da uz rast tih plaća da moramo vodit računa i o cijelom privatnom sektoru i plaćama ljudi koji rade od trgovina i dalje koji su ostali dolje na razinama", rekao je Ivan Penava.

Povećanje plaća političarima dosad je bio nepopularan potez. Vlada je podigla plaće državnim službenicima, ali ne i dužnosnicima.

"Ono što smo mi htjeli kao Vlada koja je osam godina radi ovaj posao da smo došli u poziciju da su se stvorile pretpostavke da se i takva odluka donese mi imamo napravljene analize, pripremljene zakonske podloge", rekao je Andrej Plenković.

Zasad, ministri se suočavaju s tim da neki zaposlenici njima podređeni, a imaju puno veće plaće od njih.

Pročitajte i ovo Pavao Vujnovac Oglasili se brojni Reakcije na dogovor: "Ako je bilo dvojbe, sad je više nema, postao je stvarni gospodar Hrvatske!"

"To sad ako pitate svakoga, ako kaže ne, onda će lagati. Mislim da ne postoji radnik koji će reći da ne treba dobiti za svoj rad plaću kakvu zaslužuje", kaže Damir Habijan.

Uz veće plaće treba biti i veća odgovornost, ali i učinkovitost, ako se pita stručnjake.

"Ako usporedimo sa susjednom Slovenijom, premijer Golob ima godišnju plaću 86.000 eura, dakle to je značajno viša plaća nego dobiju hrvatski premijer i ministri. Vidimo tako više plaće u HNB-u,", smatra Damir Novotny.

Ne misli da te plaće trebaju dosegnuti plaće top menadžera u privatnom sektoru.

"Javni sektor mora težiti prema pristojnim plaćama, ali i većoj efikasnosti i kvaliteti usluga", kaže Novotny.

Ako se pita poduzetnike: "Kakve smo sve ministre viđali nadamo se da će s povećanjem plaća, koje će očito doći, doći i daleko jači kadrovi, pa u konačnici oni s menadžerskim spobnostima", poručuje Hrvoje Bujas iz Glasa poduzetnika.

Pročitajte i ovo Otkačio se ringišpil u Srbiji Stravična nesreća UZNEMIRUJUĆA SNIMKA Nadzorne kamere snimile stravičan snimak trenutka pada ringišpila

Za 300 eura veću plaću od premijera ima predsjednik države, njegova je 3588 eura.

Oporba s rezervom, ali podržava plan za povišice.

"Ako želimo dobiti vrsne stručnjake u izvršnim funkcijama, ne o saborskim zastupnicima, treba podići plaće", rekla je Ivana Kekin.

"Veće plaće nisu garancija smanjenja sklonosti ka korupciji, to se pokazalo kod direktora javnih poduzeća državnih tvrtki, jer su imali plaće i preko 10.000 eura, a opet su bili upleteni u korupcijske skandale", rekao je Nikola Grmoja.

Svi su za sustav u kojemu onaj tko ima veću odgovornost ima i veću plaću. A ishod pregovora vodi i većim ministarskim plaćama, izvijestila je reporterka Dnevnika Nove TV Josipa Krajinović.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene