Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Oglasila se Agencija za elektroničke medije

Hibridna operacija zahvatila i Hrvatsku: "To je izrazito opasno, nameću ono što odgovara Rusiji"

Aktualno Galerija Ruski portal; ilustracija - 4 Ruski portal; ilustracija - 4 Foto: DNEVNIK.hr Ruski portal; ilustracija - 3 Ruski portal; ilustracija - 3 Foto: DNEVNIK.hr Ruski portal; ilustracija - 2 Ruski portal; ilustracija - 2 Foto: DNEVNIK.hr +0 Ruski portal; ilustracija - 1 Galerija 1/4 >>
U Hrvatsku je stigao ruski propagandni web portal, a o tome kako se dezinformacije šire, detalje donosi reporter Dnevnika Nove TV Ivan Čorkalo, kao i reakciju Agencije za elektroničke medije (AEM).

Rusija je od početka invazije na Ukrajini 2014. godine postala svjetska predvodnica u dezinformiranju. Prva je počela koristiti farme botova za širenje lažnih vijesti o svojoj invaziji, a odnedavno je u Hrvatskoj dostupan i prvi ruski propagandni portal s lažnim vijestima.

Ruski propagandni portal pod nazivom Pravda postavljen je krajem travnja čime je zaokruženo prisustvo ovog portala u svim zemljama Europske unije.

Pročitajte i ovo Ursula von der Leyen, Emmanuel Macron i Xi Jinping A oni u nikad boljim odnosima Macron i Von der Leyen traže od Kine da pritisne Rusiju: "Zapadne sile nisu spremne napustiti Kijev"

"Njegova funkcija je širenje dezinformacija i propagande u smislu nametanja percepcije koja bi odgovarala ruskoj strani. To su lažne vijesti koje imaju svrhu obmane i donošenje krivih zaključaka“, rekao je Roman Domović s instituta za istraživanje hibridnih sukoba.

Objasnio je da se vijesti skupljaju primarno s poznatih ruskih portala kao što su RIA, Tass, ali i Telegram kanala i onda se automatizirano stavljaju na web stranice.

Web stranica portala namijenjena hrvatskim čitateljima prilično je loša. Teško je razumljiva i prepuna pogrešaka, a ovo su samo neki od primjera:

"Na uskrsnim službama trgovačkog centra (vojni komesari) planiraju grabljati ljude."

"Na ruskim Telegram kanalima drugi dan fotografija hoda albanski militant koji je ubijen negdje u blizini Avdeevke.“

"Ukrajinski "huligani" i dalje su krenuli u napade, hvatajući voljene, ali postoji jedna nijansa.“

Pročitajte i ovo David Cameron u Ukrajini "Priznali da su sudionici rata" Rusija uputila zastrašujuće upozorenje svjetskoj velesili: "Posljedice će biti katastrofalne"

Rusku hibridnu operaciju u veljači je otkrila francuska agencija Viginum, kao nadzornica stranih dezinformacija. Tada je otkriveno da se kampanja fake newsa priprema najprije u Francuskoj, Njemačkoj i Poljskoj, a potom i u ostalim europskim zemljama pa tako i u Hrvatskoj.

"Inače možemo razlikovati informacijske operacije koje dugoročno ciljaju na promjenu korpusa javnog znanja o nečemu ili trenutnih koje obično nazivamo upravljanje percepcijom. Najčešće se ovaj drugi primjer pronalazi netom prije izbore kada se pokušavaju plasirati dezinformacije“, rekao je Domović.

Objasnio je i da ne mora biti riječ samo o lažnim vijestima, nego to mogu biti i spinovi gdje se određeni kut ističe kako bi se pridobilo publiku da vjeruje u nešto drugo.

Pročitajte i ovo Gužva pred tunelom SV. Rok Promet normaliziran U tunelu Sveti Rok na A1 došlo je do sudara: Jedna osoba ozlijeđena, policija molila vozače za strpljenje

Propagandnim ratom bavio se i Jadranski opservatorij za digitalne medije (ADMO). U sklopu istraživanja globalnih teorija zavjere analizirali su i Facebook stranice ruskih veleposlanstava u regiji.

"One funkcioniraju kao svojevrsni propagatori što nas ne treba čuditi. Mi smo s propagandom svakodnevno suočeni. Često od početka rata Ukrajine i Rusije teško razlikujemo što je propaganda, a što su točne informacije. To je jako opasno“, rekao je Nebojša Blanuša iz ADMO-a.

Pročitajte i ovo Ilustracija Imaju poruku za roditelje O štrajku u slunjskom vrtiću očitovao se grad: "Bili smo primorani na tužbu, sve zahtjeve Sindikata smo usvojili"

Ovo je prvi inozemni propagandni portal u Hrvatskoj, a o njegovoj eventualnoj zabrani ili ograničenju radu može odlučivati agencija za mrežne djelatnosti u okviru HAKOM-a.

AEM: Portal je registriran u Rusiji što znači da je izvan EU jurisdikcije

U odgovoru za Dnevnik Nove TV Agencija za elektroničke medije navela je da su ustanovili da je portal Pravda registriran u Rusiji, što znači da je izvan EU jurisdikcije.

"Odluke o zabrani pristupa pojedinim ruskim pružateljima medijskih usluga, koje su provodile dezinformacijske kampanje, dosada su donošene na razini Europske unije, jer je za procesuiranje takvih portala nužna međunarodna suradnja s regulatornim i drugim državnim tijelima. Inače, prema europskoj Direktivi o audiovizualnim medijskim uslugama, uklanjanje medijskih sadržaja, odnosno onemogućavanje pristupa istima može se tražiti u slučaju ozbiljnog dovođenja u pitanje javne sigurnosti, uključujući zaštitu nacionalne sigurnosti i obrane, poticanja na mržnju i nasilje, kao i javnog poticanja na počinjenje kaznenog djela terorizma", navode iz AEM-a.

Elektronička publikacija ovakvog sadržaja, kažu, sigurno nije prva, a može ih se očekivati više kako se budu približavali izbori za europski parlament: "Možemo procijeniti da je u ovom trenutku utjecaj na širu javnost portala Pravda-hr.com vrlo malen, no Agencija će pratiti rad navedenog portala, u suradnji s HAKOM-om koji je nacionalno koordinacijsko tijelo za provođenje europskog Akta o digitalnim uslugama, kao i – u slučaju potrebe – s drugim nadležnim tijelima."

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.
 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene