Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Mnogi su uplašeni

Nemir u Splitu: ''Ja stvarno ne bih mogla živjeti s tim da se nešto dogodi''

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U Splitu je po svemu sudeći velik broj djece necijepljen protiv ospica.

Tri slučaja ospica u Splitu unijela su nemir. Strah od nuspojava nakon cjepiva za ovu bolest očito je ozbiljan, jer splitski roditelji nisu cijepili djecu u velikom postotku. Samo jedna splitska pedijatrica ima necijepljenih 50 posto djece, a kod nekih pedijatara je i 70 posto. Vrtići i liječnici ovih dana stoga iznova pozivaju na cijepljenje i ističu da su ospice vrlo opasne.

Protiv ospica se ranije koristilo cjepivo u čijem je konzerviranju korištena živa. Bilo je nuspojava. Zbog toga je ukinuto.

Pročitajte i ovo Motociklist naletio na pješaka Vozači, oprez! Prometna nesreća u Splitu: Ima ozlijeđenih, dio ceste zatvoren za sav promet Policija U policiji je Strašne scene u Splitu: Šakama izudarao dvije žene na terasi kafića, hvatali ga prolaznici

''Ne koristimo ga već nekoliko godina . Bilo je nešto prijavljenih visokih temperatura, konvulzija uslijed tih temperatura, nešto encefalitisa'', kaže pedijatrica Zdenka Krsnik Katunarić.

Spominjao se i autizam. Mnogi su zbog svega odbili cijepiti djecu, a nova pojava ospica ih plaši.

''Lagana je panika, razgovarala sam s prijateljicama koje imaju malu djecu i mišljenja su podijeljena, pa sam pričala s mužem'', kaže jedna Splićanka.

Liječnica Zdenka Krsnik Katunarić navela nam je znakove zaraze ospicama: ''To je uvijek vrlo visoka temperatura, nos curi. Osip je prvo iza uha, onda se širi po cijelom tijelu''.

Mama s kojom smo razgovarali odlučila se na cjepivo, a i vrtići pozivaju roditelje na cijepljenje.

''Ja stvarno ne bih mogla živjeti s tim da se nešto dogodi, da sam znala da imam priliku cijepiti dijete i da ga nisam zaštitila'', kaže, kaže mama.

Koristi se puno sigurnije cjepivo

U Splitu je po svemu sudeći velik broj djece necijepljen protiv ospica. Samo kod ove pedijatrice pola djece. U nekih drugih liječnika i gore. Zdenka Krsnik Katunarić kaže da stalno pozivaju na cijepljenje.

Liječnica ističe da je cjepivo koje sada koriste puno sigurnije, a ospice mogu imati opasne posljedice.

''Upala mozga i smrt. Upala pluća, moždane ovojnice'', kaže.

Po novijem australskom istraživanju, razvije se jedna upala mozga na tisuću oboljelih od ospica, te jedna upala mozga kao nuspojava na milijun cijepljenih. Treba li djecu cijepiti pitali smo i ministra zdravstva.

''Načelno da, načelno da, iako treba vidjet svaki slučaj'', kaže ministar Kujundžić.

U Splitu je u bolnici zbog ospica ove godine bilo samo jedno dijete, bez komplikacija.
 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene