Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Što on sve može?

Tko je Thomas Wagner, prvi čovjek fonda Knighthead Capital? ''Privukla nas je kvaliteta Agrokorovih brendova''

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Je li pravi gazda Agrokora, prema onome što se može vidjeti iz događanja posljednjih dana vezanih za krizu u Agrokoru, šef, kako ga naziva oporba "strvinarskog" fonda Knighthead Capital, Thomas Wagner. Za njega je, prema njegovim riječima, ulaganje u Agrokor u njegovoj najvećoj krizi, bila odlična prilika.

Ugovor koji je izvanredni povjerenik Ante Ramljak u lipnju potpisao s fondom Knighthead, čiji je šef Thomas Wagner, posljednjih dana podigao je neviđenu prašinu u domaćoj javnosti. Prema tom ugovoru, fond Knighthead i Alix Partners, mogu odmah naplatiti svoja potraživanja ako im se poslovanje s Agrokorom ne učini povoljnim. Knighthead u tom slučaju odmah može naplatiti milijardu eura potraživanja.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna TURBULENCIJE NE PRESTAJU Grmoja: "Znamo tko je novi gazda u Agrokoru, zamijenio je Ivicu Todorića" Slika nije dostupna Sad je i politički analitičar Todorić o prvoj godini Plenkovićeva mandata: "Evo premijeru kako vaše povjerenje izgleda u praksi!"

Zbog toga je saborska oporba, predvođena SDP-om, najavila i pokretanje opoziva Vlade Andreja Plenkovića, tvrdeći kako sve konce u Agrokoru zapravo vuče Knighthead te da je Ramljak veleizdajnik.

Sam je Ramljak gostujući u Dnevniku Nove TV poručio kako će vrijeme pokazati tko je u čitavoj toj priči veleizdajnik.

Wagner, koji je suosnivač Knightheada, ali i bivši menadžer Goldman Sachsa, u Agrokoru je vidio "situaciju s atraktivnim dugoročnim izgledima". Naime, taj se zaključak može iščitati iz njegova intervjua za Poslovni Dnevnik koji je dao još u lipnju 2017.

"Knighthead Capital Management investicijska je tvrtka orijentirana na vrijednost, koja se fokusira na ulaganja u korporacije i države u situacijama s atraktivnim dugoročnim izgledima", riječi su kojima je Wagner opisao svoj fond u spomenutom intervjuu.

O Thomasu Wagneru se ne zna mnogo, kao ni o fondu na čijem je čelu. Čovjeka kojeg još zovu i nadimkom ''Tom" se pisalo i da pripada najboljim menadžerima u poslovima s tvrtkama i zemljama s posrnulim poslovanjem. On u nevoljama kompanija vidi priliku za zaradu, a evo kako je to opisao u jednom intervjuu za Bloomberg u rujnu 2012. godine.

"Ulaganjem u posrnule na kraju dana znači vidjeti kroz nesigurnost i pokušati predvidjeti kako stvari izgledaju s druge strane", rekao je tad Wagner. "Radi se samo o slobodnom tijeku novca. Može li kompanija generirati slobodan protok novca u teškim okolnostima? Ako mogu, vi samo dobivate kad se stvari vrate u normalu", dodao je.

Wagner je radio, između ostalog, i banci Credit Suisse First Bost te Ernst & Youngu prethodno radu u Goldman Sachsu i Knughtheadu. Završio je poslovnu školu Columbia 1999. godine, a zvanje magistra znanosti dobio je po završetku studija na Sveučilištu Villanova 1992. godine.

U intervjuu koji je u lipnju dao za hrvatske medije, nakon dogovora s Ramljakom rekao je kako Knighthead prati Agrokor već neko vrijeme te da imaju vrlo pozitivan pogled na budućnost hrvatskog posrnulog koncerna. "Knighthead je najveći posjednik Agrokorovih obveznica... Privukla nas je kvaliteta Agrokorovih prehrambenih brendova i maloprodajnih operacija. Vjerujemo da postoji značajan potencijal za rast i smatramo da će Vladin povjerenik i njegov tim pomoći u vođenju uspješne reorganizacije tvrtke, što će rezultirati snažnijom kompanijom koja će iskoristiti svoju vertikalnu integraciju", istaknuo je Wagner.

Wagnerovi susreti i razgovori s povjerenikom za Agrokor Antom Ramljakom i vladinim dužnosnicima, kaže, samo su dodatno osnažili "pozitivan stav o Hrvatskoj kao zemlji usredotočenoj na razvoj gospodarstva, u kojoj se strogo poštuje vladavina prava".

Wagner je napomenuo da Knighthead neće donositi odluku o komadanju Agrokora, odnosno da ta odluka ne pada na njih, već je naglasio da je Agrokor "fantastična kompanija koje će najviše vrijednosti zadržati ako se održe na okupu njezine ključne sastavnice". Drugim riječima, Wagner tada nije vjerovao da bi se Agrokor trebao raspasti na manje dijelove.

Wagnera burna politička situacija i nestabilnost u Hrvatskoj, kaže, ne brinu previše. Na Hrvatsku gleda kao na "izrazito demokratičnu državu" te smatra da je upravo to bio ključ za odluku Knightheada o ulaganju u Agrokor. Što se Ramljaka tiče, Wagner u njega ima potpuno povjerenje.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene