Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sela zjape prazna

Demografska slika na istoku zemlje sve je crnja, demografi upozoravaju: "Odselit će se još 50-ak tisuća ljudi"

Aktualno Galerija Čakovci Čakovci Foto: Dnevnik Nove TV Mikluševci - 1 Mikluševci - 1 Foto: Dnevnik Nove TV Mikluševci - 2 Mikluševci - 2 Foto: Dnevnik Nove TV +0 Škola Galerija 1/4 >>
Istok Hrvatske bilježi najveći trend iseljavanja dok struka poručuje kako su promjene nužne ne želimo li da se u idućih deset godina iseli i preostalo stanovništvo. Situaciju u istočnoj Slavoniji istražila je novinarka Matea Drmić.

U susjednim selima Čakovci i Mikleuševci kuće zjape prazne, nigdje nema nikoga. Zbog čega je i u obnovljenim i novim školama djece sve manje, iako je Vlada ulagala u ruralne krajeve?

Osnovna škola Čakovci prije šest godina brojila je 109 učenika, a danas ih je svega četrdesetak.

"Kod nas je četrdeset četvero učenika, ovdje sam ravnateljica šest godina i broj se smanjio za dvije trećine. Rapidno opada, ne vidim baš neku svijetlu budućnost", priznaje zabrinuta ravnateljica Marina Balić.

A kako će i biti kad su poteškoće s kojima se susreću škole u manjim sredinama brojne.

"Mislim da su ova djeca zakinuta za mnoge aktivnosti za koje gradska djeca nisu. Normalno im je da odu u kino, kazaliste. Našu djecu to puno košta", rekla je ravnateljica te dodala da izlet u Vukovar djecu iz Čakovaca košta 650 eura.

Ulice su puste, kuće davno napuštene, a rolete spuštene.

"U selu ima četiri do pet mladih parova, nema više. Četrdeset dvoje u školi, a pet sela, više ima nastavnika", kaže mještanin Ivica.

"Ako imate djecu, trebate novac. Ako ga nemate gdje zaraditi, onda što vam preostaje osim inozemstva, nažalost", kaže Zdravko. 

Prema statistici, Istoku Hrvatske ni budućnost nije svijetla.

"Slavonija bi sigurno mogla, nažalost, u nekom periodu od 10-ak godina izgubiti 50-ak tisuća ljudi...", smatra demograf Marin Strmota.

Iako je Slavonija nekada bila bogat kraj, rat je učinio svoje, 33 godine poslije izgovora više nema.

Pročitajte i ovo Ljudi o akciji Bljesak - 3 Ponos i tuga Prošlo je 29 godina: "Koliko god je bilo teško, bilo je i ponosno"

"Da Slavonija počne mijenjati brend iz zone zabačenog dijela Hrvatske i ugledati se u modernu poljoprivredu, u naš turizam, ugostiteljstvo koji bi se snažnije povezivao", dodao je demograf Strmota.

Što se stanovništva tiče u Slavoniji više nije 5 do 12, nego 12 i 5.
 

 

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.
 

 


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene