Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Burno na sjednici

Jandroković urlao na Pernara: "Još jednom napravite ovo i letite van! Još jednom i pozvat ću stražu!"

Gordan Jandroković (Foto: dnevnik.hr)
Gordan Jandroković (Foto: dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija +0 Gordan Jandroković (Foto: dnevnik.hr) Galerija 1/1 >>
Žestoko je bilo danas u Saboru, a predsjednika Sabora Gordana Jandrokovića svojim je ponašanjem ražestio Ivan Pernar.

14:26 - U tijeku je tajno glasovanje o novom sastavu Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa. Određena je stanka od 60 minuta nakon koje će predsjednik Sabora objaviti rezultate.

Pročitajte i ovo Dalija Orešković i Majda Burić između Orešković i HDZ-a VIDEO Obračun u Saboru: "Mislite li da su branitelji za to ginuli, bando lopovska? I moji su roditelji glasali za HDZ, neka im Bog oprosti" Hrvatski sabor Žastok obračun HDZ-ovac optužio zastupnicu da je rekla kako Hrvatsku treba razoriti kao Kartagu, ona tvrdi "To nije kazneno djelo, već je čin pravog domoljublja"

14:05 - Žestoka rasprava u Saboru pokrenuta je za vrijeme rasprave o ukidanju imuniteta Nikoli Grmoji kojeg je za klevetu tužio zastupnik Željko Lacković.

U jednom trenutku svojim ponašanjem u sabornici zastupnik Ivan Pernar vidno je razljutio predsjednika Sabora Gordana Jandrokovića.

Ivan Pernar ustao je za vrijeme izlaganja Mira Bulja i vikao HDZ-ovcima da prestanu pričati. Uslijedila je žestoka reakcija Gordana Jandrokovića.

"Kolega Pernar, samo malo vas molim. Još jednom napravite ovo i letite van. Kakvo je to ponašanje. Kakvo je to ponašanje, što je vama. Nećete se tako ponašati u Sabornici. Još jednom kolega Pernar i pozvat ću stražu", rekao je Jandroković. Dok je Jandroković urlao Miro Bulj je govorio predsjedniku Sabora da opomene zastupnike HDZ-a koji su ga ometali u izlaganju.

Željko Jovanović također je bio žestok u svom izlaganju u sklopu ove rasprave.

"Ne postoji u ovom trenutku većeg problema za hrvatsko društvo od korumpiranih sudaca i pravosuđa. Predmeti traju godinama, odlaze u zastaru, Sander, Fimi media, Kalmeta i naravno Milan Bandić. Kolege svima nama se Bandić sa svojim najbližim suradnicima smije. Prijavljuju novce koji su nošeni u crnim vrećma i reketare jednu stranku. I naravno da istovremenu mu svi vi iz HDZ.a čuvate leđa jer vaša koalicija počica na političkoj korupciji u kojoj Milan Bandić drži za muda vas u HDZ-u, suce...", rekao je Jovanović. 

13:38 - Hrvatski sabor u petak je donio novi Zakon o poljoprivrednom zemljištu, od kojega domaći poljoprivrednici puno očekuju, zakon je usvojen glasovima 78 zastupnika, 49 ih je bilo protiv, a tri suzdržana.

Novim zakonom uvodi se načelo domicilnosti, državna zemlja primarno će se raspodjeljivati lokalnim poljoprivrednicima, obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima, mikro i malim poduzećima, stočarima kojima nedostaje vlastite zemlje, dosadašnjim zakupcima koji su uredno ispunili gospodarski program i poštivali ugovore te mladim poljoprivrednicima.

Raspolaganje državnom zemljom vraćeno gradovima i općinama

Ovlast raspolaganja državnom zemljom vraća gradovima i općinama, a prestaje postojati agencija osnovana za te poslove. Lokalne će jedinice raspisivati natječaje za zakup ili prodaju, a u postupak kontrole cijelog postupka uključeno je Državno odvjetništvo, koje je zadnjih pet godina iz njega bilo isključeno.

Državna zemlja davat će se u zakup na 25 godina, a zakup bi se mogao produljiti na još toliko ako zakupci realiziraju gospodarski plan na temelju kojeg su dobili hektare.

Sabor se suglasio s amandamanima koje je Vlada podnijela nakon saborske rasprave, koji će omogućiti transparentniju raspodjelu, odnosno zakup privatnog zemljišta, svi podaci o vlasnicima i zakupcima bit će javno dostupni na mrežnim stranicama jedinica gdje se zemljište nalazi, gradovi i općine morat će u programima raspolaganja odrediti maksimum zemljišta koje ide u zakup pojedinoj fizičkoj i pravnoj osobi.

Članovi povjerenstva neće moći sudjelovati na natječaju za zakup i prodaju zemljišta

Kako bi se izbjegao sukob interesa, članovi povjerenstva koje će odlučivati o zakupu i prodaji neće moći biti sudionici natječaja za zakup i prodaju poljoprivrednog zemljišta.

Zakupnike se obvezuje da zapušteno privatno poljoprivredno zemljište o vlastitom trošku iskrče u roku dvije godine, prepušta im se drvna masa koja ostane nakon krčenja. Ako zemljište iskrče, a ne koriste ga za poljoprivredne svrhe, raskinut će se ugovor o zakupu, a zakupnik će biti dužan platiti zakupninu za svo ugovoreno vrijeme zakupa.

Iako je Vlada preformulirala dio naših amandmana, zakon u konačnici neće biti onakav kakav se najavljivao i kakvog su poljoprivrednici priželjkivali, poručili su iz oprbenih HSS-a, Mosta i Živog zida.

Nastavlja se Vladina politika da se ide na ruku velikim proizvođačima, ocijenio je Ivan Sinčić (ŽZ). Zbog ovog zakona i pravilnika koji će uslijediti na terenu postoji bojazan da će OPG-ovi ostati bez zemlje koju koriste 20-ak godina, poručuju iz HSS-a.

Otvara se mogućnost prodaje poljoprivredne zemlje fizičkim i pravnim osobama koje dolaze iz EU-a, odnosno dozvoljavamo prodaju nacionalnih interesa, tvrde Mostovi Tomislav Panenić i Miro Bulj.

Zabrana prodaje zemlje strancima produljit će se za tri godine

Državni tajnik Ministarstva poljoprivrede Tugomir Majdak podsjeća da zabrana prodaje zemlje strancima postoji do 2020., te najavljuje da će Ministarstvo na vrijeme podnijeti zahtjev za produljenju toga roka za još tri godine, do 2023.

U Zakon su ušli amandmani SDSS-a kojima se, u slučaju najma, štite nedostupni vlasnici zemljišta i oni nepoznatog boravišta. Novi zakon predviđa, naime, da se zapušteno privatno poljoprivredno zemljište čiji su vlasnici nepoznati može dati u zakup do 10 godina, a novac od zakupa ide na poseban račun, ako se vlasnik javi.

Sabor je također donio Zakon o tržištu plina čija je logika osigurati kvalitetnu i trajnu opskrbu plinom kroz iduće tri godine, razdoblja u kojem se Hrvatska mora prilagoditi pravilima europskog tržišta plina i roku koji nam je dala Europska komisija.

"Dakle, 2021. godina krajnji je rok kad izlazimo na tržište", tumačio je u Saboru državni tajnik Ministarstva zaštite okoliša i energetike Mile Horvat.

Donijet je i Nacionalni program zaštite potrošača od 2017. do 2020., a u drugo je čitanje poslano nekoliko zakonskih prijedloga.

12:05 - Nakon što je sabornica bila gotovo prazna cijelo jutro, zastupnici su sada popunili saborske klupe kako bi glasovali o raspravljenim točkama.

10:16 - "Iscrpili smo jutarnju seansu, pa možemo prijeći na dnevni red", rekao je potpredsjednik Sabora Željko Reiner.

10:15 - Milorad Batinić rekao je da u našem političkom prostoru imamo svega daleko više nego politika.

"Jučer sjednica Odbora to nije bilo istražno tijelo nego da javnost bude dodatno informirana. Nije mi bilo ugodno slušati, a vjerujem ni građanima, pa se nemojmo pitati zašto građani gube vjeru u politiku. Jučer smo imali ljude koji nas mogu informirati o svemu", rekao je. Dodao je kako je HNS-u bitno stanje u Agrokoru i budućnost.

10:08 - "Ja moram pohvaliti glumce, dobro su se spremili, što im je bilo po volji odgovarali su", rekao je u Saboru Nikola Grmoja.

"Uz primjese djelomičnih istina i sentimenta, gotovo uz suze u oku, izvedba gotovo za pet. Ali ova izvedba je pokazala nešto indirektno, Plenković se pokušava oprati od svega", kaže Grmoja.

"Osim što štitite udbaše zatvaranjem arhiva, ovim pokušajem spina ste nadmašili svoje udbaške kolege. Ipak smo uspjeli dobiti neke odgovore i nove informacije. Je li još ikome šokantno da je potpisan ugovor koji nisu pročitali?", rekao je Grmoja.

"Da zaključim, jučer smo dobili jasno priznanje povjerenika da je pogriješio angažiravši svoju bivšu tvrtku. To je nama u oporbi svima jasno od prvog dana. Naš premijer još mudro odvaguje. Nakon izlaska Mosta iz Vlade imamo roll up kredit, a mi smo nudili alternativno financiranje", rekao je Grmoja.

10:05 - HDZ-ovac Josip Borić poručio je kako HSS pokušava brinuti o Petrokemiji tako da "vrijeđa sve one koji donose odluke u korist Petrokemije i ljudi koji tamo rade".

"Što se tiče Agrokora, jučer smo mislili da je Odbor dovoljan forum unutar kojeg možemo doći do odgovora i da neće više biti stanki na početku sjednica. Jutros počinjemo s istom temom. U čemu je problem. Oporba je jučer prošla k'o bosi po trnju, nespremni, sveli su to na uspješan PR povjerenika. A bilo je dobroh, stručnih odgovora", kaže Borić.

"Nisu pitali nijedno pitanje o budućnosti Agrokora. Ali činjenica je da su se odgovori davali. Nema tajni u Agorkoru", rekao je.

09:59 - "Ramljak je dao više pitanje nego odgovora. Jučer je ministrica dala šokantan odgovor da je ona pisala zakon. Ministrica Dalić valjda misli da smo mi idioti pa da vjerujemo u takav razvoj stvari. Ne vjerujem niti riječ takvog objašnjenja"; rekao je za govornicom Ivan Vilibor Sinčić koji se osvrnuo ja jučerašnji Odbor za gospodarstvo na kojem su ministrica Dalić i Ante Vrdoljak odgovarali na pitanja o Agrokoru.

"Pitanje na koje nismo dobili odgovor koji je jučer ucviljen govorio da mu treba još tri mjeseca, 200 milijuna kuna je potrošeno za savjetnike, sve je i dalje u zraku, rezultata konkretnih nema. Jučer je Ramljak odradio sjajan PR-ovski posao. Pitanje koje nismo razriješili je da Ramljak nije objasnio je li zaposlen ili ne", kaže Sinčić. Pozvao je premijera da se prestane skrivati iza svojih ministara i da dođe u Sabor i odgovori zašto čuva ljude koji se nalaze u sukobu interesa. Kaže i da je pobuđena sumnja da će država snositi troškove ovog postupka.

09:52 - Željko Glasnović govorio je o problemu beskućnika. "Ima li Hrvatska strategiju za smanjivanje broja beskućnika? Ti problemi su direktno vezani za ekonomski razvoj. Ključni problem je kod nas da iz propale države nismo uskladili obrazovni sustav s tehnologijom. Mi smo još u sivoj industriji iz 30.-ih godina prošlog stoljeća", rekao je Glasnović.

"Život je nemilosrdan. Kad završite na ulici teško se vratiti gdje ste bili", rekao je. Kaže da se događa porast veterana na ulicama.

"Neke ovdje je smetalo kad je jednom katoličkom vrtiću dodijeljeno 200.000 kuna, a nije ih smetalo što država daje milijune kuna časopisima koji pljuju po Hrvatskoj", rekao je.

09:49 - Saborski zastupnik HSS-a Željko Lenart prozvao je u petak Vladu zbog teškog stanja u kutinskoj Petrokemiji, a čelnika HNS-a Ivana Vrdoljaka upitao "može li upotrijebiti svoja prijateljstva da Petrokemija ostane u pretežitom državnom vlasništvu", na što mu je iz HDZ-a uzvraćeno da "vrijeđa sve one koji donose odluke u korist Petrokemije".

Lenart je u stanci na početku saborskog zasjedanja upozorio na stanje u Petrokemiji, s obzirom na ocjene da kutinska tvornica može izdržati još mjesec dana, te optužio Vladu da je ne zanima sudbina 1700 radnika i cijele regije koja ovisi o Petrokemiji.

Premijera Andreja Plenkovića upitao je što čeka Vlada, "zar joj je toliko teško dati garanciju banci da Petrokemija može kupovati plin na slobodnom tržištu po tržišnim cijenama, a ne 20 posto većim".

"Neka Plenković, umjesto što se hvališe u Bruxellesu znanjem pet jezika upiše kurs matematike da može zbrojiti otimačinu koju njegovi ministri i ostali rade hrvatskom narodu", rekao je Lenart koji je uvjeren da je cilj vlasti smanjiti vrijednost Petrokemije do "granice da se kupi za par kuna".

"Postoje zainteresirani za dokapitalizaciju, što se čeka? Tu je Borealis, tu je Ina, tu je i PPD. Pitao bih gospodina Vrdoljaka može li neka svoja prijateljstva upotrijebiti da Petrokemija ostane u pretežitom državnom vlasništvu, a ne da postane privatnom tvrtkom", kazao je Lenart.

09:37 - Na početku sjednice klubovi zastupnika zatražili su stanku. HSS je tražio stanku zbog stanja u Petrokemiji, Željko Glasnović zbog beskućnika u Hrvatskoj, a Branimir Bunjac kako bi istaknuo odgovornost premijera u slučaju Agrokor. Branko Bačić tražio je stanku na temu aktualna politička situacija, a Miro Bulj iz istog razloga. Bojan Glavašević stanku je zatražio također zbog aktualne političke situacije, kao i Milorad Batinić. Sjednica se nastavlja u 09:45 sati.

Izbor novog Povjerenstva za sukob interesa

Hrvatski sabor plenarno će zasjedanje nastaviti u petak raspravom o potvrđivanju Sporazuma o strateškom partnerstvu između Europske unije i njezinih država članica s jedne strane i Kanade s druge strane, nakon čega bi trebalo uslijediti glasovanje o dosad raspravljenim točkama, među kojima i o novim članovima Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa.

Sabor bi trebao izabrati novo Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa. Prošlom je mandat istekao u nedjelju, 11. veljače.

Za pet mjesta u tom tijelu – predsjednika i četiri člana nadležni Odbor za izbor i imenovanja predložio je devet kandidata: za predsjednicu Daliju Orešković, koja je tu dužnost obnašala proteklih pet godina i Natašu Novaković, a za članove Davorina Ivanjeka, Tatijanu Vučetić, Tončicu Božić, Aleksandru Jozić Ileković, Antoniju Petričušić, Dragana Zelića i Duju Prkuta.

Predsjednika i članove Povjerenstva Sabor bira tajnim glasovanjem, a uvjet je da dobiju većinu glasova svih zastupnika, dakle 76 glasova. Biraju se na pet godina, a na svoju dužnost mogu biti izabrani najviše dva puta.

Cilj Sporazum o strateškom partnerstvu između Europske unije i njezinih država članica i Kanade je ojačati političke veze te suradnju u području vanjske politike i sigurnosnih pitanja, podižući odnos na razinu strateškog partnerstva, te unapređenje suradnje u velikom broju područja politika koja nadilaze trgovinu i gospodarstvo. (Hina)
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene