Obavijesti Video Pretražite Navigacija
ZA DNEVNIK NOVE TV

Načelnik uprave za granicu o smjernicama za ponašanje prema migrantima: "Mogu potvrditi autentičnost, ali..."

Policija je još jednom pod povećalom zbog svog postupanja prema migrantima. Predmet je otvorila pučka pravobraniteljica. Aktualan slučaj za Dnevnik Nove TV komentirao je načelnik uprave za granicu Zoran Ničeno.

Portal Index objavio je smjernice graničnoj policiji na Bajakovu od njihovih nadređenih, a u kojima se spominje nezakonito odvraćanje iz dubine kao i upute da paze da ih nitko ne snima.

Jesu li smjernice nadređenih graničnim policajcima na Bajakovu ujedno i naputak da se migrante vraća s teritorija Hrvatske kao i uputa da paze da ih nitko ne snima - izvan okvira zakonitog postupanja? Sve provjerava Ured pučke pravobraniteljice.

"Ono što je slijedilo u tom ispitnom postupku je da smo zatražili od MUP-a očitovanje te dostavu dokumenata relevantnih na temelju kojih ćemo onda tek izvršiti uvid i donijet zaključak", rekao je zamjenik pučke pravobraniteljice Saša Rajić.

Uredu pučkog pravobranitelja na godinu stiže 30-ak pritužbi na postupanje policije prema migrantima, koje se, podsjećaju, smije odvratiti samo dok nisu ni stupili na hrvatsko tlo.

"Samim ulaskom migranata na naše područje odvraćanje se više ne može provoditi nego se mora provoditi individualni postupak", dodao je Rajić.

Centar za mirovne studije smjernice naziva sramotnim potezom policije. "Nakon svih presuda, izvješća koja smo čitali i činjenice da se praksa i dalje nastavlja smatramo da je zapravo ovo još jedna dodatna sramota za Republiku Hrvatsku", komentirala je Tea Vidović.

Smjernice stižu nakon objave snimke interventnih policajaca koji su udarcima tjerali migrante s granice. Disciplinski su prošli s uvjetnom kaznom, no još traju kriminalističko istraživanje i izvidi tužiteljstva

"Mi i dalje smatramo da je potrebno sankcionirati odgovorne i nadležne, dakle, sam vrh Ministarstva unutarnjih poslova i da je potrebno poduzeti nezavisne istrage", dodala je Vidović.

Na nezavisne istrage pozvao je i Europski sud za ljudska prava u presudi protiv Hrvatske za nehumano postupanje u slučaju smrti šestogodišnje Madine. Hrvatskoj za desetak dana istječe rok u kojem može podnijeti zahtjev za preispitivanje te odluke.

Autentičnost smjernica potvrđena

U Nacionalnom koordinacijskom centru policijski službenici danonoćno prate kretanja duž granice, pa tako i kretanja na granici sa Srbijom. To rade uz pomoć više od 2000 različitih kamera, pa uvjeravaju i da su njihove reakcije brze. No, što rade kad ipak zateknu migrante unutar hrvatskog teritorija - o tome je s načelnikom uprave za Granicu Zoranom Ničenom razgovarala reporterka Josipa Krajinović.

"Mogu potvrditi autentičnost materijala. Smjernice je dao pomoćnik načelnika postaje Granične policije Bajakovo u smislu operacionalizacije uputa Ravnateljstva policije o striktnom postupanju prema migrantima, obavezi svakog rukovoditelja na razini vođe grupe da skrbi o humanom postupku prema migrantima... Dijelovi te smjernice su izvučeni iz konteksta", komentirao je.

Spominje se i odvraćanje iz dubine. Riječ je o smjernicama na razini policijske postaje, naglasio je. "GP Bajakovo ima specifičnost neodređenosti državne granice na dva mjesta gdje dolazi do razlike u odnosu na gledanje granične crte. Dubina tog područja se jednako tako smatra kao granica", dodao je.

Migranti kada uđu u Hrvatsku vraćaju se propisanim postupkom. "Migranti koji se zateknu na terirotiju Republike Hrvatske izražavaju svoju volju ili za međunarodnom zaštitom ili ako je ne izraze - dobivaju tzv. rješenje o povratku, da napuste teritoriju RH", rekao je.

Pročitajte i ovo Policajac tuče migrante - 1 MUP ZA DNEVNIK NOVE TV Policajci koji su mlatili migrante vraćeni na posao: ''Kriminalističko istraživanje još nije gotovo''

Pročitajte i ovo Policajac tuče migrante - 2 PONOVNO NA TERENU Trojica policajaca koji su snimljeni kako tuku migrante vraćeni na posao

Objasnio je i ima li nezakonitih vraćanja migranata. "Koliko je meni poznato nema. Uz navedene mogućnosti jedna od mogućnosti je vraćanje migranata u zemlju iz koje su došli. Individualni je pristup prema svakoj osobi, skupini...", naveo je.

U smjernicama se navodi da policajci trebaju paziti da ih netko ne snimi. "Ne zvuči tako. Bilježimo više desetaka pokušaja snimanja postupanja policijskih službenika - bilo od krijumčara, nevladinih organizacija. Ono što bi novinari trebali raditi - snimati potpuno javno postupanje policijskih službenika. Postoje kamere za koje ne znamo čije su. Iza toga ne stoji namjera koja je dobra, meni se čin. Granična policija treba znati tko se kreće uz granične crte", komentirao je.

Prošle godine 3034 osobe zatražile su azil. Ove godine ih je 200-tinjak. "Tražitelji azila ne ostaju u Hrvatskoj. Oni su kategorija koji bježe iz Hrvatske. Zateknemo ih u unutarnjoj granici, pretežno na granici sa Slovenijom i redovno ih vraćamo u prihvatilište, ali uporno pokušavaju dok ne uspiju otići u ciljane zemlje", objasnio je Ničeno.

Već je hrvatska javnost vidjela scene na kojima hrvatski policajci tuku migrante, ali ima li toga još? "Upravo ova uputa koju smo spominjali, ali i smjernice policijskih postaja govore o tome da želimo imati potpunu kontrolu nad postupanjem policije i da policija nikada više ne radi stvari koje su bile na snimkama. Upućujemo ih na pravilno postupanje, nošenje policijske odore..."

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

 

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene