Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Velika odgovornost

Plenković: Hrvatska mora predvoditi rješavanje problema u regiji

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatska ima veliku političku odgovornost kao stabilizirajući čimbenik u regiji i kao članica NATO-a i EU-a mora biti predvodnik rješavanja problema, rekao je u petak u Davosu hrvatski premijer Andrej Plenković.

"Hrvatska ima veliko iskustvo i ozbiljnu političku odgovornost, i kao članica NATO-a i EU-a da bude predvodnik rješavanja problema", rekao je Plenković u zajedničkoj izjavi novinarima s povjerenikom za proširenje Johannesom Hahnom, s kojim se i bilateralno sastao i sudjelovao nešto ranije i na širem panelu.

Pročitajte i ovo Zoran Milanović, Andrej Plenković - 3 Večeras u Provjerenom Ako ste ih zaboravili: Plameni jazavac, gojenac, šmrkavac, nilski konj... Nisu to klinci, nego najmoćniji političari u Hrvatskoj Andrej Plenković u stožeru HDZ-a Objava nakon rezultata Oglasio se Plenković: "Uskoro ćete saznati s kim ćemo imati većinu"

Na njemu su bili i srbijanski premijer Aleksandar Vučić, ukrajinski predsjednik Petro Porošenko i austrijski ministar vanjskih poslova Sebastian Kurz te brojni gospodarstvenici zainteresirani za ulaganja u zemlje europskog istočnog i jugoistočnog susjedstva.

"Panel je bio iznimno koristan da napravimo analizu situacije, realne dinamike približavanja tih država EU-u, raspoloženja unutar EU-a i naravno ispunjavanja kriterija", rekao je Plenković po završetku svog sudjelovanja na Svjetskom gospodarskom forumu, naglašavajući da Hrvatska u tome ima jedinstvenu ekspertizu.

Povjerenik Hahn istaknuo je da je EU zainteresirana da zemlje o kojima se i s kojima se razgovaralo na panelu, a to nisu samo one zapadnog Balkana, nego i istočnog susjedstva, što prije budu u Europskoj uniji. "Moramo gledati naprijed, a ne natrag", kazao je.

"Ključ će sada biti naći pravu dinamiku između slanja pozitivnih poruka za aspiracije zemalja o kojima je riječ, realnog ritma njihovog daljnjeg približavanja EU-u, a naravno i da se izbjegne bilo kakva destabilizacija na jugoistoku Europe.", kazao je hrvatski premijer, dodajući da upravo zbog toga valja biti iznimno oprezan.

Kada se radi o Hrvatskoj ona ne želi dizati tenzije ni sa jednom zemljom i želi biti stabilizirajući čimbenik. "Hrvatska mora biti stabilizirajući faktor i u smislu slanja poruka i u pogledu retorike", kazao je dodajući da i partneri u EU-u od Hrvatske to očekuju.

Što se tiče srbijanskog premijera koji je također sudjelovao na panelu, Plenković je kazao da nije bilo vremena za neke detaljnije razgovore. "Nije bilo razgovora ni o kakvoj supstanci odnosa između Hrvatske i Srbije", rekao je.

Premijer Vučić nešto ranije novinarima je izjavio da je hrvatski šef Vlade i predsjednica imau otvoren poziv za posjet Srbiji.

"Htio bih da taj sastanak bude temeljito pripremljen, da se najprije i na razini diplomacije, na ministarskoj razini ostvare kontakti, da stavimo na stol niz otvorenih pitanja koja postoje i onda da ih u jednom razgovoru nastojimo riješiti. To je cilj moje vlade i moj osobni cilj", rekao je plenković novinarima.

Pojasnio je da će to teško biti prije izbora u Srbiji, ali tek je siječanj i za susret ove godine ima još dovoljno vremena. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene