Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ograničavanje prava

Petrov najavio referendum o manjincima, napao Tomaševića, a DP-u poručio: "Ako nakon ovoga nastave s pregovorima…"

Božo Petrov
Božo Petrov Foto: Ronald Gorsic/Cropix
Božo Petrov i Robert Podolnjak predstavili su prijedlog o ograničavanju mandata saborskih zastupnika iz redova nacionalnih manjina kako bi se spriječila politička trgovina.

Most se zalaže za ograničavanje mandata saborskih zastupnika iz redova nacionalnih manjina, a prijedlog referenduma koji bi inicirao Sabor predstavili su u četvrtak Božo Petrov i Robert Podolnjak.     

Podolnjak je istaknuo kako zastupnici manjina nisu birani u općem izbornom sustavu te je za njihov mandat potrebno puno manje glasova. "Čak četiri puta manje glasova nego za ostale zastupnike", rekao je Podolnjak te naglasio da se radi o prijedlogu koji je na stolu još od Ive Josipovića.

"Predstavnici manjina prema ovom prijedlogu ne bi imali pravo glasati o formiranju vladajuće većine i odlučivanju o proračunu, ali bi imali pravo veta na sve zakone koje se odnose na prava manjina, a veto bi se mogao preglasati samo tročetvrtinskom većinom glasova", rekao je Podolnjak.

Pročitajte i ovo Davor Trupković, bivši pomoćnik ministrice u Ministarstvu kulture i medija - 5 milijunske malverzacije Afera postala još veća: Uhićeni bivši pomoćnik ministrice, dekan i profesor

Pročitajte i ovo Umirovljenica, ilustracija sve je sažvakala inflacija Mirovina je porasla i prvi put prešla 500 eura, no postoji jedan problem

"DP nakon ovoga nema nikakva razloga da pregovara s HDZ-om. U njihovim je rukama gorući problem ove države, ako nakon ovoga nastave s pregovorima, onda je to sve predstava za javnost", naglasio je Božo Petrov. Upitan hoće li podržati predsjednika Sabora iz redova SDP-a, rekao je kako to, što se njega tiče, može biti i iz SDP-a i iz DP-a.

"Ključno je da svatko pogleda koje je ovdje najrealnije rješenje. Eto im mjesto predsjednika Sabora, boli nas briga", rekao je te naglasio kako mu je puno gora izjava Tomislava Tomaševića, koji iz, kako kaže, nekih moralnih razloga ne može podržati predsjednika sabora iz DP-a.

"Onda oni rade na tome da će HDZ vladati idućih 200 godina".

Petrov je rekao kako će s ovim prijedlogom ići na referendum, koji će raspisati Sabor, pri čemu se Ustavni sud o ovome ne bi smio ni oglasiti, istaknuo je.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene