Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Incident na Trgu

Ivan Pernar proglašen krivim za napad na umjetnicu: "To je jedna mala pobjeda koja može biti vrlo ohrabrujuća"

Arijana Lekić-Fridrih
Arijana Lekić-Fridrih Foto: Goran Mehkek/Cropix
Ivan Pernar proglašen je krivim zbog incidenta koji je izazvao u srpnju prošle godine tijekom preformansa Arijane Lekić-Fridrih ispred molitelja na Trgu bana Jelačića.

Umjetnica Arijana Lekić-Fridrih nakon dugih 10 mjeseci borbe u četvrtak je na sudu pobijedila Ivana Pernara u tužbi koju je protiv njega podigla nakon incidenta u srpnju prošle godine. Naime, tijekom njezina performansa Tiha misa, kojim upozorava na na femicid i neravnopravnost žena u društvu, na Trgu bana Josipa Jelačića Ivan Pernar napao je Lekić-Fridrih

"Primio je moju ruku na bolan način, izvrnuo je i prešao mojom rukom i svojim dlanom preko mojih grudi", ispričala je Arijana Lekić-Fridrih, koja je Pernara tužila na temelju Zakona o ravnopravnosti spolova zbog povrede dostojanstva i posramljivanja.

Arijana Lekić-Fridrih Ivan Pernar Foto: Zeljko Puhovski/Cropix

"To je jedno veliko olakšanje. Žene jako rijetko tuže i ja razumijem zašto je to tako. Zaista je i proces u policiji i samo suđenje bilo umarajuće i traumatično i teško mi zamisliti što prolaze žene koje prijavljuju i teže delikte", ispričala je Lekić-Fridrih i dodala da je situacija za žene još i gora ukoliko se napad nije dogodio u Zagrebu, već u nekoj manjoj sredini.

Pročitajte i ovo Vesna Pusić (Foto: Dnevnik.hr) Pregovori o sastavljanju Vlade Pusić: Nalazimo se u velikoj opasnosti; Kolakušić podnosi ostavku, poznato tko će ga zamijeniti u Saboru

Slučaj protiv Pernara dugo je trajao unatoč velikom broju snimaka i svjedoka, ali i činjenici da je optuženi i sam priznao što se dogodilo.

"Jedan bolan i mučan proces, koji je uz to i dugotrajan i financijski iscrpljujuć, s obzirom da ja ne dobivam nikakvu naknadu za to. Njegova kazna je 5000 kuna kojih ide u Državni proračun", objasnila je umjetnica, ali i naglasila da, unatoč tome, svako nasilje treba prijaviti kako bi se prekršaji počeli sankcionirati.

Pročitajte i ovo Žena oštetila tri tvrtke, Ilustracija Kazneno prijavljena 43-godišnjakinja kod Rijeke prevarila tri tvrtke i oštetila ih za stotine tisuća eura

"To je jedna mala pobjeda koja može biti vrlo ohrabrujuća", zaključila je.

Sud je, kaže nam autorica Tihe mise, Pernara upozorio i da više ne smije objavljivati fotografije mladih djevojaka koje su također, kao i Lekić-Fridrih, protestirale na glavnom zagrebačkom trgu u sklopu vlasitih incijativa.

"On ima jaku sljedbu na društvenim mrežama i Telegramu, tako da sam ja cijelo ovo vrijeme primala poruke vezano uz taj incident, a ja nisam nigdje govorila o njemu. Dala sam jednu izjavu na dan kad se to dogodilo. Zbog toga se nasilje  nije dogodilo samo taj dan, događalo se svih 10 mjeseci suđenja", objasnila je.

Isto, upozorava, prolaze sve žene koje odluče prijaviti nasilje.

"Bez obzira na to koliko je teško, isplati se prijaviti. Mi žene ipak imamo tu snagu u sebi, a postoje i ženske i druge filantropske organizacije koje će provesti žene kroz cijeli postupak i pomoći im", zaključila je Lekić-Fridrih i pozvala medije da odgovornije izvještavaju o nasilju nad ženama.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene