Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Istražili smo

Doznajte kako do nove fasade pomoću EU fondova

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U Hrvatskoj su uz sve ostale probleme, problem i dotrajale fasade u cijeloj zemlji, no manje je poznato da se taj problem lako može riješiti, sredstvima europskih fondova. Europu, primjerice, sve više zabrinjava energija pa se sve veći naglasak stavlja na energetsku učinkovitost.

Odluče li zgrada obnoviti fasadu, a pri tome ne misliti samo na estetiku već i na poboljšanje energetske učinkovitosti, Europa je to spremna nagraditi bespovratnim sredstvima. Takve su fasade nešto skuplje, ali upravo se na razliku u cijeni od nekih petnaestak posto i odnose ta bespovratna sredstva. Dugoročno pak gledajući stanari bi mogli uštedjeti i do 50 posto energije potrebne za grijanje. Kao i za sve europske projekte, valja uložiti dosta truda, ali, isplati se.

Pročitajte i ovo Policija uzima dokumente iz tvrtke Drava International - 2 Pokrenuta istraga Nova akcija EPPO-a: Troje uhićeno zbog prijevara s poticajima i krivotvorenja LIječnički tim tijekom operacije Izvedena rijetka transplantacija Veliki uspjeh riječkog KBC-a, muškarcu presadili bubrege bebe: "Malobrojni to mogu izvesti"

Skela je postavljena, i čim bura oslabi krenut će radovi. 'Zadovoljni smo što smo to uspjeli složiti. 50-60 posto će se smanjiti računi recimo za grijanje', ističe stanar Josip Vukman. Bespovratno su dobili 180.000 kuna, što i nije bilo baš lako. 'Morali smo napraviti jedan projekt kojeg su radili ljudi s tehničkog fakulteta, preko RAI instituta isto', dodaje stanar Vukman.

Projekt je otkrio velike gubitke energije, ali samim time i veliku mogućnost uštede. 'Uz relativno malu toplinsku izolaciju reda veličine 50-ak milimetara toplinske izolacije na vanjskoj stijenci zgrade', kaže Branimir Pavković s Tehničkog fakulteta u Rijeci. 'Proračun govori da bi mi morali skočiti ne samo dva nego i tri energetska razreda', ističe Darko Juras iz Regionalne energetske agencije Kvarner.

Upravo je to ono što Europa potiče. 'Otvara gotovo 1,4 milijarde eura po pitanju obnovljivih izvora energije i energetske učinkovitosti', kaže Hrvoje Dokoza, zamjenik ministrice zaštite okoliša i prirode. 'Jedan od prioriteta EU se stavlja veliki naglasak na obnovu postojećeg fonda zgrada kako javnog, tako i stambenog sektora', naglašava Ana Pavičić Kaselj, pomoćnica ministra graditeljstva i prostornog uređenja.

Štednja energije, štednja je novca, a u odnosu na Europski prosjek za sada se ponašamo kao pijani milijunaši. Trošimo više nego dvostruko. Očuvanje energije, čuva i okoliš. Živjeti jeftinije i zdravije za sada je još uvijek stvar izbora, no vrlo će skoro to biti obaveza. Europski su zakoni jasni, za njihovu se skoru primjenu valja pripremiti.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene