Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izgubili dokumentaciju

Na mirovinu je čekao 14 godina, a onda se uključilo Provjereno: "Mislio sam da će ići brže, ali ovako..."

Aktualno Galerija Provjereno: Zvonimir Rusjan - 1 Provjereno: Zvonimir Rusjan - 1 Foto: Provjereno Provjereno: Zvonimir Rusjan - 2 Provjereno: Zvonimir Rusjan - 2 Foto: Provjereno Provjereno: Zvonimir Rusjan - 3 Provjereno: Zvonimir Rusjan - 3 Foto: Provjereno Provjereno: Zvonimir Rusjan - 4 Provjereno: Zvonimir Rusjan - 4 Foto: Provjereno +1 Provjereno: Zvonimir Rusjan - 5 Galerija 1/6 >>
Zvonimir Rusjan nakon 14 godina izborio se za svoju zasluženu mirovinu. Nakon priloga Eme Branice u Provjerenom dobio je rješenje koje mu jamči isplatu koju čeka od 2010. godine.

Zvonimir Rusjan uredno je predao svu dokumentaciju, radnu knjižicu i sve što je bilo potrebno da ode u mirovinu. Na nju je čekao 14 godina. Pobjedu u bici protiv inertnog sustava nakon emitiranja njegove priče u Provjerenom uspio je dobiti.

"Mislio sam da će sad valjda malo brže ići, ali da će oni nakon tri dana poslije toga donijeti rješenje i za tri dana poslati. U roku od sedam dana bilo je kompletno gotovo", rekao je Rusjan.

Pročitajte i ovo Pronađeni posmrtni ostatci u Bogdanovcima, ilustracija Očevid u tijeku U okolici Vukovara pronađeni posmrtni ostatci stradalih u Domovinskom ratu

Zavod za mirovinsko osiguranje njegovu je dokumentaciju zagubio i nije ju mogao pronaći. Nizale su se odbijenice, žalbe, upravni postupci trajali su unedogled. Bio je uvjeren da isplatu mirovine na koju ima pravo neće doživjeti. Zahtjev za mirovinu predao je 2010. godine Zavodu za mirovinsko osiguranje u Karlovcu.

Nevjerojatna greška

U zakonu stoji rok od 30 dana za rješavanje zahtjeva za one s urednim papirima. No sve što im je predao izgubilo se u bespućima Zavoda. Zvonimir nije jedini koji je godinama čekao na svoje pravo, u Sindikatu umirovljenika Hrvatske upozorili su tada da im se neprestano obraćaju ljudi koji čekaju rješenja ili imaju privremena rješenja svojih mirovina.

Provjereno: Zvonimir Rusjan - 5 Provjereno: Zvonimir Rusjan - 1 Foto: Provjereno

"Kada su radne knjižice u pitanju, kojih sada nemamo, ali u prijašnje vrijeme, HZMO je inzistirao na originalnoj radnoj knjižici. Nisu prihvaćali niti ovjerene kopije, ovjerene preslike knjižica, inzistirali su da im predate izvorne knjižice i onda vam izvornik izgube", ispričala nam je Štefica Salaj iz Sindikata umirovljenika Hrvatske.

Pročitajte i ovo Vlak zgazio ženu u Kaštel Sućurcu - 2 Kaštel Sućurac FOTO Užasna nesreća u Dalmaciji: Pješakinja poginula u naletu vlaka na pružnom prijelazu

Situacija je to koja podnositelja zahtjeva tjera da hodočasti od šaltera do šaltera. Problem nastaje kada Mirovinsko, koje inzistira na originalu, taj original zagubi. Rusjan je imao je 66 godina kada je podnio zahtjev, a sada ima 82. Sam, za svoju mirovinu, nije se mogao izboriti, ali je zato imao pomoć sina. Da nije bilo njega, tvrdi, završio bi kao socijalni slučaj.

"Bio bih socijalni slučaj, išao bih u pučku kuhinju. Ako bi me primili", na rubu suza rekao je Rusjan za Provjereno.

Nadomak uspjeha

I nakon deset godina natezanja dogodilo se čudo - službenici Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje pronašli su dokumente i utvrdili da Zvonimir Rusjan ima pravo na mirovinu! No u rješenju stoji kako mu se priznaje mirovina od 1. siječnja 2021. godine.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković, Zoran Milanović - 2 Na svečanom dočeku Rafalea FOTO/VIDEO "Nisam ga vidio": Pogledajte kako je izgledao prvi susret Plenkovića i Milanovića nakon izbora

Sve ove godine ranije koje je čekao nitko nije uzeo u obzir. Rusjani ulažu žalbu, a 2023. godine Zavod za mirovinsko osiguranje u Zagrebu poništava rješenje Područne službe Karlovac te se predmet vraća u Zagreb radi donošenja novog rješenja, čime je sve vraćeno na početak.

Nakon borbe koja je trajala 14 godina napokon je izborio pravdu. Stiglo mu je rješenje, i to s punim stažem i priznatim zaostacima otkad je predao zahtjev.

Provjereno: Zvonimir Rusjan - 5 Provjereno: Zvonimir Rusjan - 2 Foto: Provjereno

"Normalno da sam zadovoljan, ali, čujte, to vam nekako gorko dođe, pa ne kradem ja nekome nešto. Nisam ja nekome nešto ukrao, nisam odnio. Pošteno radite svoj životni vijek, odete u mirovinu i oni vam ukradu penziju. Molim vas lijepo, kako bi se čovjek osjećao, to je nevjerojatno", kazao je Rusjan. Naučio je što znači nemoć. "Vi ste za njih broj, ACPNŠ i gotovo", kaže.

Pročitajte i ovo Zvučni zid, ilustracija aerodinamička pojava Znate li što znači probijanje zvučnog zida?

Tko će snositi štetu?

Kaže, ne možete ništa osim biti strpljivi i vjerovati da ćete nakon borbe s vjetrenjačama napokon dočekati svoju zarađenu mirovinu. On bi je trebao dobiti u svibnju.

"S tim da nema zateznih kamata jer država se ogradila da oni ne plaćaju zatezne kamate. Znači, ako sam ja dužan državi, moram platiti sve sa zateznim kamatama, ali ako su oni meni nešto dužni, onda nema zateznih kamata", rekao je sin Robert Rusjan.

Pročitajte i ovo Zoran Milanović razgledao Rafale - 3 novi hrvatski ponos FOTO Zoran Milanović popeo se na jedan Rafale i pomno ga razgledao

Dakle, nitko neće odgovarati što je ova situacija uopće nastala, a nitko neće ni snositi štetu osim ako ih ne tuži, već će dobiti samo ono što mu je ionako trebalo pripasti već te 2010. godine kada je podnio zahtjev za mirovinu. 14 godina borbe za 271 euro mjesečno.

Emisiju gledajte četvrtkom navečer na Novoj TV, a više o pričama iz Provjerenog saznajte na novatv.hr/provjereno

Propustili ste emisiju? Pogledajte je besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene