Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Struka odobrila

Spornu manifestaciju u Velikoj Gorici osudili Prijatelji životinja: "Sama ideja je bolesna"

Aktualno Galerija Štraparijada - 4 Štraparijada - 4 Foto: DNEVNIK.hr Štraparijada - 3 Štraparijada - 3 Foto: DNEVNIK.hr Štraparijada - 2 Štraparijada - 2 Foto: DNEVNIK.hr +0 Štraparijada - 1 Galerija 1/4 >>
Manifestacija Štraparijada koja se održavala nedaleko Velike Gorice je, prema mišljenju Prijatelja životinja bila mjesto mučenja konja. Riječ je o natjecanju u kojem konji vuku trupce u zadanom vremenu.

Reporter Dnevnika Nove TV Vanja Margetić saznao je zašto udruga Prijatelji životinja osuđuje manifestaciju konja pod nazivom Štraparijada.

"Uopće ideja da konji vuku trupce od dvije tone je bolesna. Zakon je zabranio čak i izvlačenje drva iz šume konjima jer za to imamo traktore i onda je netko došao na ideju da konji doslovne balvane povlače“, rekao je Luka Oman iz Udruge prijatelji životinja.

Pročitajte i ovo Albania, ilustracija Odbijen suprugov zahtjev Almin otac ispričao šokantne detalje: "Što su sve vidjele oči te djece, duša me boli"

S druge, organizator događaja Vedran Pereković ne vidi ništa sporno u tome.

"Vidio sam sad snimke, samo mi nije jasno udara li netko konja i imali to ikakve veze s ovim napadima. Ne znam u čemu je problem iskreno“, rekao je Pereković te nadodao kako je nedavno manifestaciju posjetila i inspekcija.

O cijeloj situaciji, oglasio se i Državni inspektorat priopćenjem u kojem se poziva na članak 60. Zakona o zaštiti životinja.

"Predmetnim zakonom propisano je da je organizator manifestacije dužan osigurati stalnu prisutnost veterinara ovlaštene veterinarske organizacije, koji obavlja kontrolu dokumentacije i postupanja sa životinjama u skladu sa zakonskim propisima. Želimo napomenuti da predmetnim propisom koje je donijelo Ministarstvo poljoprivrede, nije zabranjeno održavanje takvih manifestacija ukoliko se organizator pridržava svih odredaba.“

Pročitajte i ovo David Cameron u Ukrajini "Priznali da su sudionici rata" Rusija uputila zastrašujuće upozorenje svjetskoj velesili: "Posljedice će biti katastrofalne"

Sličnog mišljenja je i struka.

"Ja ne mislim da je to mučenje životinja, sigurno nije nešto najugodnije, ali kad govorimo o mučenju životinja pritom najčešće mislimo o nanošenju namjernih ozljeda na iživljavanju nad životinjama na načinu hranidbe koja ne odgovara životinji ili na ne pružanje veterinarske pomoći kad to životinji treba“, rekao je veterinar Vladimir Pezo.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene