Obavijesti Video Pretražite Navigacija
proslava praznika rada

Buka 1200 motora probudila Bjelovarčane: "Ovo je prekrasno"

Aktualno Galerija Više od 1200 motorista obilježili Praznik rada održavanjem tradicionalne Budnice Više od 1200 motorista obilježili Praznik rada održavanjem tradicionalne Budnice Foto: PIXELL Motoristi u Bjelovaru - 4 Motoristi u Bjelovaru - 4 Foto: DNEVNIK.hr Motoristi u Bjelovaru - 3 Motoristi u Bjelovaru - 3 Foto: DNEVNIK.hr Motoristi u Bjelovaru - 2 Motoristi u Bjelovaru - 2 Foto: DNEVNIK.hr +1 Motoristi u Bjelovaru - 1 Galerija 1/6 >>
Glasno je bilo u Bjelovaru. Tutnjali su motocikli od sitnih jutarnjih sati, a s njima je bio reporter Dnevnika Nove TV Vanja Margetić.

Više od 1200 motorista iz Hrvatske i inozemstva okupilo se u srijedu ujutro u Bjelovaru na tradicionalnoj moto budnici, jedinstvenom običaju proslave Međunarodnog praznika rada.

Moto budnica u Bjelovaru prvi put je održana davne 1920. godine, a pod tim se nazivom u medijima prvi put spominje 1946.

Taj je jedinstveni običaj nastao tako što su motoristi skidali prigušnike s motocikala i bukom upozoravali na loš položaj radnika u društvu, no s vremenom se prosvjedni karakter izgubio.

Moto budnica počela je na Praznik rada u pet sati ujutro, kada je kolona motorista krenula s parkirališta kod Dvorane europskih prvaka na trasu dugu 45 kilometara.

Pročitajte i ovo Praznik rada u Maksimiru - 26 tajna vještina Dobar posao u Maksimiru! Tomašević otkrio koliko je Gibonni dobio za nastup: "Ima tim od 14 ljudi"

Motociklisti su prolazili kroz čak 65 bjelovarskih ulica i bukom motora čestitali su Bjelovarčanima praznik rada, a povorka je završila u središnjem gradskom parku pored paviljona.

Krešo iz Moto Kluba Dugo Selo rekao je za Dnevnik Nove TV: "Ljubav prema motorima, druženje ekipa, bajkerizam, život na motoru". 

Marijan iz Bjelovara za Dnevnik Nove TV poručuje: "To je prekrasno nešto i hvala Bogu da se to održava svake godine, svaka čast". 

Proslava Praznika rada nastavila se u parku, gdje se podijelilo 2600 porcija graha, 600 litara bjelovarskog craft piva i kolači koje su pripremile udruge žena. Uz to, bio je organiziran i kulturno-umjetnički program Zajednice udruga u kulturi Grada Bjelovara.

Pročitajte i ovo Praznik rada na Maksimiru Besplatni grah i štrukle FOTO Tisuće ljudi u Maksimiru: Pogledajte kako Zagrepčani slave Međunarodni praznik rada

Budnica bi trebala postati nematerijalno kulturno dobro. Bjelovar je, naime, aplicirao Ministarstvu kulture zahtjev da se budnica proglasi nematerijalnim dobrom. Hoće li tako biti, znat ćemo već ovoga lipnja.

 

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.
 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene